Χρυσά deals, υψηλά έσοδα και εξωστρέφεια αλλάζουν το προφίλ της εγχώριας αγοράς πληροφορικής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρυσά deals, υψηλά έσοδα και εξωστρέφεια αλλάζουν το προφίλ της εγχώριας αγοράς πληροφορικής
Νέα δεδομένα αλλάζουν το προφίλ της εγχώριας αγοράς πληροφορικής. Η κινητικότητα, η εξωστρέφεια και τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Σειρά υλοποίησης ψηφιακών έργων, ράλι εσόδων, άνοιγμα στο εξωτερικό και πολλαπλά deals χαρακτηρίζουν την τελευταία τετραετία την εγχώρια αγορά πληροφορικής. Παρότι μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που σημειώνουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο υπήρξε καταλύτης της προαναφερθείσας πορείας και φτάνει νομοτελειακά στο τέλος του τον επόμενο χρόνο, μπορεί να επηρεάσει το σερί ανόδου, η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει, αφού η ψηφιακή στροφή που έχει πάρει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας ήταν, είναι και θα παραμείνει μονόδρομος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικρομεσαίους και τους μεγάλους της πληροφορικής.

H προσέλκυση των funds, τα mega deals και η έξοδος από το ΧΑ

Ενδεικτικό της προαναφερθείσας συνθήκης είναι τα deals που έρχονται συχνά πυκνά στο φως της δημοσιότητας. Το πιο πρόσφατο εξ αυτών ήταν η είσοδος του αμερικανικού fund Atlantic Capital στην Epsilon Net και η προετοιμασία για την έξοδό της από το ΧΑ, που ανακοινώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας.

Να θυμίσουμε ότι μόλις την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο βασικός της μέτοχος της Epsilon Net, Ιωάννης Μίχος (κατέχει το 55,42%) και η Εθνική Τράπεζα (7,5%) προχωρούν σε συνασπισμό δυνάμεων με το private equity fund General Atlantic προκειμένου η νεοιδρυθείσα ελληνική θυγατρική του τελευταίου, Bidco, να αποκτήσει τις μετοχές της μειοψηφίας της εισηγμένης και η εταιρεία να βγει από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι πληροφορίες άρχισαν να διαδίδονται το πρωί της Πέμπτης, όταν το ΧΑ έστειλε ανακοίνωση ότι προχωρά σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Epsilon net σε συνέχεια δημοσιεύματος που έκανε λόγο για μεταβίβαση του ποσοστού του βασικού μετόχου της εταιρείας. Το απόγευμα ακολούθησε η αναβολή της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές και στη συνέχεια ανακοινώθηκε κι επισήμως η δημόσια πρόταση στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η Bidco, προσφέροντας στους λοιπούς μετόχους, του 37,08% της εταιρείας, 12 ευρώ ανά μετοχή. Στόχος να αποκτηθούν μέσω της Bidco, όλες οι μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της Epsilon net και να υποβληθεί προς την ΕΚ αίτημα διαγραφής της Εταιρείας από το Χρηματιστηριακό Ταμπλό.

Παρότι περισσότερες λεπτομέρειες για την μετά του Χρηματιστηρίου εποχή δεν έχουν γίνει γνωστές, τα μέχρι τώρα δεδομένα μαρτυρούν ότι τόσο ο κ. Μίχος όσο και η Εθνική θα συνεχίσουν να έχουν μετοχική σχέση με την Epsilon net. Άγνωστο παραμένει βέβαια το αν θα αλλάξει το υπάρχον ποσοστό τους. Σε κάθε περίπτωση όμως το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή για τη δημόσια πρόταση ανεβάζει στα ύψη την αποτίμηση της Epsilon Net, η οποία κατάφερε να διογκώσει τα τελευταία χρόνια το αποτύπωμά της και μέσω των πολλαπλών εξαγορών στις οποίες προχώρησε.

H Epsilon net βέβαια δεν ήταν η πρώτη που άνοιξε την πόρτα της εξόδου από το ΧΑ και προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός διεθνούς fund. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου ένα μήνα ο βασικός ανταγωνιστής της, Entersoft το 53,73% της οποίας εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού, με την υποστήριξη της Imker Capital. Η διαδικασία απόκτησης του 100% της Entersoft από το Olympia Group βρίσκεται σε εξέλιξη και το ποσοστό που κατέχουν στην Entersoft το Olympia Group και το Imker fund, μέσω της συνδεδεμένης Verdalite, είναι 91%. Δεδομένου μάλιστα ότι ο όμιλος Olympia και η Imker Capital αποτελούν τους βασικούς μετόχους της Softone - εταιρείας που μέσω στρατηγικών εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης κατάφερε να χαρακτηρίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων παρόχων cloud-based business software στη χώρα - παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν πιθανή μια μελλοντική συμπόρευση των δύο εταιρειών ή συνέργειες που θα επιτρέψουν οικονομίες κλίμακος, αύξηση πωλήσεων και πολλαπλασιασμό των κερδών στο τέλος της ημέρας.

Και μόνο οι προαναφερθείσεις «αλλαγές» σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις της αγοράς, όπως η διασύνδεση ταμειακών και POS, η εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αυτόματης ενημέρωσης των myDATA αλλά και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, είναι αρκετές για να αλλάξουν άρδην το τοπίο στην εγχώρια αγορά πληροφορικής, η αξία της οποίας αναμένεται να πενταπλαστιαστεί σε βάθος πενταετίας.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτές. Μόλις στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πραγματοποιηθεί πραγματοποιηθεί σειρά εξαγορών, όπως η απόκτηση από τη SoftOne πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία Twinsoft ή η εξαγορά από την Epsilon Net σειράς εφαρμογών λογισμικού από την εταιρεία Lavisoft. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Mergermarket δε, τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί 70 συναλλαγές συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ στον κλάδο του λογισμικού στην Ευρώπη. Η αξία της αγοράς αναμένεται να φτάσει τα 82 δισ. έως το 2029, από 56 που είναι σήμερα, αναπτυσσόμενη ετησίως με 7,12%.

Όσο για τα εγχώρια deals και τις ανακατατάξεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν αφού η πορεία των ελληνικών εταιρειών συνοδεύεται από έντονη εξωστρέφεια, από ισχυρά αποτελέσματα κι από μικρότερους παίκτες που αυξάνουν τα μερίδιά τους και προλειαίνουν το έδαφος για το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η εξωστρέφεια και η αγορά της ΝΑ Ευρώπης

Σε επίπεδο εξωστρέφειας αξίζει να αναφερθεί άλλωστε ότι και οι τρεις μεγάλοι παίκτες έχουν στρώσει τον δρόμο, θέτοντας στο επίκεντρο την αγορά της Ρουμανίας αλλά και στο στόχαστρο την ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν την επέκταση σε αυτήν την περιοχή ως έναν από τους βασικούς λόγους που το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών στράφηκε σε τεχνολογία made in Greece.

Να σημειώσουμε ότι και οι τρεις μεγάλοι που προαναφέρθηκαν διαθέτουν ισχυρή παρουσία στη Ρουμανική αγορά και επεκτείνονται στα Βαλκάνια. Η Entersoft για παράδειγμα, ήδη από το 2022 έκανε αισθητή την παρουσία της στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της εξαγοράς της BIT Software Romania, ενός εκ των πιο δυναμικών παρόχων επιχειρηματικού λογισμικού στην περιοχή. Παρότι ο πρώτος χρόνος δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα, σήμερα η ρουμανική αγορά έχει φτάσει να εισφέρει το 12% των εσόδων της Entersoft με την διοίκηση να τοποθετεί τον πήχη του 2024 ακόμα υψηλότερα. Γραφεία στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία διαθέτει και η Softone με τους επικεφαλής της να σημειώνουν προ εξαμήνου ότι η εταιρεία θα επενδύσει περαιτέρω στην τόνωση της εξωστρέφειάς της, εντατικοποιώντας τη δυναμική που έχει χτίσει η εταιρεία στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού στη ΝΑ Ευρώπη. Αντίστοιχα και η Epsilon net έχει παρουσία εκτός Ελλάδας, μέσω θυγατρικών σε Ρουμανία & Κύπρο και μέσω συνεργατών σε Βουλγαρία, Αλβανία και Κροατία.

Θεαματικά αποτελέσματα για τις εταιρείες πληροφορικής

Η εξωστρέφεια ενισχύεται φυσικά και από τα ισχυρά μεγέθη που παρουσιάζουν οι εν λόγω εταιρείες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η πλειονότητα των εταιρειών πληροφορικής, εισηγμένες σε Εναλλακτική και Κύρια αγορά και μη, ανέβασαν επιδόσεις το 2023 αναμένοντας αντίστοιχα αποτελέσματα και φέτος.

Για παράδειγμα η Entersoft για το σύνολο του 2023 κατέγραψε έσοδα 37,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28% σε σχέση με την οικονομική χρήση του 2022 ενώ τα EBITDA ήταν ενισχυμένα κατά 33%, φτάνοντας τα 12,7 εκατ. ευρώ κ αι τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 8,8 εκατ., ενισχυμένα κατά 31% σε σύγκριση με το 2022.

Η Epsilon Net εκτοξεύθηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ σε τζίρο το 2023 (+24,13%) ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 58,87% φτάνοντας τα 20,02 εκατ. ευρώ και τα adjusted EBITDA τα 31,08 εκατ. ευρώ σημειώοντας άνοδο 24,06%.

Αντίστοιχα το 2023 για την Profile Software χαρακτηρίστηκε από αύξηση τζίρου της τάξης του 20% (30,1 εκατ. ευρώ), με κέρδη προ φόρων ενισχυμένα κατά 34% (5,13 εκατ. ευρώ) και ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και επαναλαμβανόμενα έσοδα που θα υλοποιηθούν την προσεχή τριετία που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Όσο για την Performance Technologies, η οποία βρίκσεται υπό μετάταξη από την εναλλακτική στην κύρια αγορά του ΧΑ, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφτασε τα 57,72 εκατ. ευρώ με άνοδο 37,7% ενώ 37,4% και 40,4% αυξήθηκαν τα Ebitda και τα κέρδη προ φόρων (7,15 εκατ. ευρώ και 6,13 εκατ. ευρώ).

Τέλος ακόμα και ημη εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Quest, Uni Systems παρουσίασε το 2023 έσοδα ύψους 214,185 εκατ. ευρώ (+21,8%) με τις εκτιμήσεις της διοίκησης να κάνουν λόγο για κέρδη προ φόρων ανεβασμένα κατά 25,6%.

Η αλλαγή ισορροπιών στον κλάδο, οι αποχωρήσεις των μεγάλων από το ταμπλό και οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, ωθούν μάλιστα και νέους παίκτες να κοιτάξουν το ΧΑ, ειδικά την εναλλακτική αγορά, από την οποία ξεκίνησαν κάποτε κι άλλοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Epsilon Net: Η έξοδος από το ΧΑ, η αποτίμηση και το fund που «αγόρασε» τεχνολογία made in Greece

Entersoft: Δημόσια πρόταση από τη Unity Holding - Στα 8 ευρώ ανά μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα

Νέα επένδυση του Ομίλου SOFTONE στην αγορά λογισμικού εστίασης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider