Αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων από την ΕΨΑ - Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων από την ΕΨΑ - Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Αυτόνομη επιχειρηματική πορεία ακολουθούν οι δύο εταιρείες μετά από μια «παθητική» επένδυση μιας δεκαετίας από την οποία δεν είχε προκύψει καμία συνέργεια. Τι λέει στο insider.gr για το μέλλον της ΕΨΑ ο Μιχάλης Τσαούτος. 

Δρόμους... χωριστούς για την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων και τη θεσσαλική εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ επιφυλάσσει το μέλλον, μετά την απόφαση της πρώτης να αποεπενδύσει από τη δεύτερη.

Η αποεπένδυση έγινε μέσω της πώλησης του ποσοστού 25% που κατείχε στην ΕΨΑ η οικογένεια Σεπετά της Ηπειρώτικης Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων στην εταιρεία Αγριά Εμπορική ΑΕ, που ελέγχει το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη. Η Αγριά Εμπορική ιδρύθηκε από κοινού με τα αδέλφια Τσαούτου τον περασμένο Ιούνιο με έδρα στον Βόλο και με το μετοχικό κεφάλαιο να επιμερίζεται τότε ως εξής: Με ποσοστό 65,22% το SMERemediumCAP, με 14,15% έκαστος οι Μιχάλης Τσαούτος και Παναγιώτα Τσαούτου, καθώς και η Ήβη-Αναστασία Μοσκαχλαΐδη με ποσοστό 6,48%.

Η αυτόνομη άλλωστε πορεία των δύο εταιρειών δεν είναι κάτι νέο, καθώς ήδη ακολουθούσαν ανεξάρτητες επιχειρηματικές διαδρομές, δεδομένου ότι η επένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων στην ΕΨΑ εδώ και μια δεκαετία έχει χαρακτηριστεί από τη διοίκηση της πρώτης ως μια «παθητική» επένδυση από την οποία δεν προέκυψαν συνέργειες. Η επένδυση, μάλιστα, στην ΕΨΑ πραγματοποιήθηκε πριν την είσοδο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων στην παραγωγή αναψυκτικών. Η εταιρεία που κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο των εμφιαλώσεων με το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, τελικά το 2014 επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της στην κατηγορία των αναψυκτικών, παρουσιάζοντας τα αναψυκτικά Βίκος.

«Στόχος να μεγαλώσει η ΕΨΑ εντός και εκτός Ελλάδας»

Όπως δήλωσε στο insider.gr ο Μιχάλης Τσαούτος, λίγες ώρες μετά την αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, «για την ΕΨΑ δεν αλλάζει κάτι. Η εταιρεία συνεχίζει να στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της, με όραμα να μεγαλώσει εντός και εκτός Ελλάδας».

Η ΕΨΑ άλλωστε βρίσκεται σε τροχιά αναδιοργάνωση τους τελευταίους μήνες, μετά την επένδυση του SMERemediumCap, καθώς υλοποιείται ένα ευρύ σχέδιο μετασχηματισμού τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, αλυσίδας τροφοδοσίας, οργάνωσης και ανθρώπινου δυναμικού.

«Προχωράμε με το επαναλανσάρισμα των προϊόντων μας», εξήγησε ο κ. Τσαούτος, ενώ εκτίμησε πως η ΕΨΑ προσβλέπει σε ρεκόρ τζίρου και όγκου ενόψει της νέας θερινής σεζόν, με τη στήριξη του τουρισμού και εάν οι καιρικές συνθήκες αποδειχθούν σύμμαχος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του έμπειρου στελέχους Τάκη Πέρκιζα στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΨΑ, ενώ με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω η ανάπτυξη εργασιών της εταιρείας, προκειμένου να καλυφθούν οι επενδύσεις που απαιτούνται για την αναβάθμιση της παρουσίας της στην αγορά.

Αμέριστη η στήριξη του SMERemediumCap στην ΕΨΑ

«Αποφασίσαμε μετά από φιλικές και γόνιμες συζητήσεις ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ακολουθήσουν ανεξάρτητη επιχειρηματική πορεία, με την αγορά από την SMERC του ποσοστού μετοχικής συμμετοχής της εταιρείας Ηπειρωτικών Εμφιαλώσεων στην ΕΨΑ, έτσι ώστε και οι δυο εταιρείες να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τα δικά τους φιλόδοξα σχέδια και στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς αμοιβαίες δεσμεύσεις και περιορισμούς, σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε δε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης, δεσμευόμενος πως «θα στηρίξουμε τη δυναμική ανάπτυξη της ΕΨΑ, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το SMERemediumCap διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία, ενώ επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον κυρίως στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών.

Πού επικεντρώνεται την επόμενη μέρα η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων

Και μπορεί οι δρόμοι των δύο εταιρειών να χωρίζουν, ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Πέτρος Σεπετάς «αυτό δεν σημαίνει ότι οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον».

«Μετά την ανακοίνωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό», σχολίασε σε δήλωσή του ο κ. Σεπετάς, με αφορμή την ανακοίνωση της αποεπένδυσης. Κατά τις πληροφορίες, οι υπογραφές «έπεσαν» αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ενώ η οικογένεια Σεπετά είχε αποφασίσει εδώ και περίπου ένα δίμηνο ότι θα προχωρήσει στην πώληση της συμμετοχής της στην ΕΨΑ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις μπορεί απρόσκοπτα να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων δρομολογεί σε ορίζοντα πενταετίας επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διοχετευθούν σε τέσσερις συν έναν βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, τις κτιριακές υποδομές, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα, καθώς και την επικοινωνία.

Από το σύνολο των 100 εκατ. ευρώ, περίπου τα 63 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό, ενώ ένα ποσό της τάξης των 37 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθει από ίδια κεφάλαια.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής τόσο για προϊόντα όσο και για προπλάσματα και πώματα, η αναβάθμιση των υφιστάμενων γραμμών και του παρασκευαστηρίου με προσθήκη νέων λειτουργιών και αυτοματισμών, η επέκταση των κτιριακών υποδομών (γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι), έργα εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και την αντικατάσταση λαμπτήρων με LED για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού: μετάβαση σε cloud ERP σε τηλεφωνία μέσω διαδικτύου, και σε συστήματα διαχείρισης πελατών CRM και εργαζομένων, καθώς και έργα υποστήριξης logistics που έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οχημάτων μέσω του ελέγχου των χιλιομέτρων και των καταναλώσεων καυσίμου.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να επενδυθούν 4 εκατ. ευρώ σε ιδιόκτητο στόλων φορτηγών, 5 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε συστήματα οργάνωσης, 28 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του δικτύου πελατών της εταιρείας, με μια ευρεία γκάμα προϊόντων, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με το νερό και τα αναψυκτικά. Από τα 28 εκατ. ευρώ δε, τα 8 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας με πάγια υλικά, ενώ ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί στον τομέα της επικοινωνίας και της διαφήμισης.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για ανάπτυξη ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση μας στην αγορά. Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη Eλληνική εταιρεία αναψυκτικών στη χώρα. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά πιστοί στις αξίες και τη στρατηγική μας», πρόσθεσε δε ο κ. Σεπετάς.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο χαρτοφυλάκιο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων ανήκουν οι μάρκες φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, Μιτσικέλι και Υάς και τα φυσικά μεταλλικά αναψυκτικά Βίκος. Η πλέον πρόσφατη προσθήκη είναι το 2023 το Artisan Mineral Water. Η εταιρεία αξιοποιεί επτά πηγές νερού και διαθέτει 260 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων, τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή και 33 πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής με δυναμικότητα 537.700 φιάλες/ώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Σπάνε τα κοντέρ» ανεκτέλεστο, παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αίτηση στην ΕΤΕπ για χρηματοδότηση της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας

ΔΑΑ: Στα 30 εκατ. επιβάτες ο πήχης για το 2024 - Το κρίσιμο στοίχημα της επέκτασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider