Πυλώνας ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η Aegean - Ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα και νέοι στόχοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυλώνας ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η Aegean - Ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα και νέοι στόχοι
Με ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα υποδέχεται τη σεζόν. Οι εκτιμήσεις για το 2024. Νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πυλώνας ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό αποδεικνύεται και φέτος η Aegean, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας ο οποίος από το 1999, οπότε και ιδρύθηκε, δεν σταματά να επενδύει στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων και την διεύρυνση της σεζόν. Ο Όμιλος, που θα γιορτάσει σύντομα τα 25α του γενέθλια, θα «συνεχίσει να αναπτύσσεται με λελογισμένα βήματα», τοποθετώντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του αερομεταφορέα, κ. Δημήτρης Γερογιάννης από το Ντουμπάι, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής.

Mε 13,4 εκατ. θέσεις υποδέχεται τη σεζόν η Aegean

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Aegean υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι διαθέτοντας περί τις 13,4 εκατ. θέσεις, 6% περισσότερες σε σχέση το 2023, χρονιά που σημείωσε μια από τις καλύτερες ιστορικά επιδόσεις της. Σημαντικό κομμάτι της αύξησης αυτής δε, κατευθύνεται εκτός υψηλής περιόδου, με στόχο, όπως έχουν επισημάνει και στο παρελθόν τα στελέχη του αερομεταφορέα, να μειωθεί η εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Μέχρι στιγμής δε, οι ενδείξεις είναι θετικές, με το πρώτο τρίμηνο να κλείνει με αύξηση της κίνησης της τάξης του 11% και την αεροπορική να προσφέρει περίπου 3,5 εκατ. διαθέσιμες θέσει, μεταφέροντας κατά το παραδοσιακά πιο αδύναμο τρίμηνο του έτους, περίπου 2,9 εκατ. επιβάτες - 279 χιλ. περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από το Ντουμπάι ο κ. Γιάννης Ράσογλου, Διευθυντής Δικτύου και Αεροπορικών Συνεργασιών της Aegean, ο Απρίλιος και ο Μάιος συνέχισε την ανοδική αυτή πορεία «τρέχοντας» με ρυθμούς αύξησης 12% - 14%. Επιπλέον, ο αερομεταφορέας κατάφερε να διατηρήσει τις πληρότητες στα περσινά επίπεδα, 80-81% - παρότι αύξησε κατά 10% τις διαθέσιμες θέσεις, γεγονός που υποδηλώνει την άνοδο των επιδόσεων και φέτος.

Η ενίσχυση των δρομολογίων και οι εκτιμήσεις για το 2024

Οι επιπλέον θέσεις, σύμφωνα με τον κ. Ράσογλου, μοιράστηκαν τόσο σε προορισμούς του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Στην περίπτωση της Αθήνας, πέρα από τα νέα δρομολόγια που εγκαινιάστηκαν φέτος σε ευρωπαϊκούς και μη προορισμούς, όπως π.χ. το Ντουμπάι, Σαράγεβο, Παλέρμο, Βίλνιους κ.α., έμφαση δόθηκε και στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας με υφιστάμενους προορισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο η αεροπορική αυξάνει φέτος τις συχνότητες των δρομολογίων της για προορισμούς όπως η Κύπρος και η Τουρκία καθώς και για παραδοσιακές αγορές όπως αυτή της Ιταλίας, της Ισπανία και της Πορτογαλίας

Με ένταση, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ράσογλου, συνεχίζεται και η επένδυση στην έτερη βάση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, η οποία από τους 9 προορισμούς του 2019 έχει φτάσει σήμερα τους 20 ενισχύοντας, όσο καμία άλλη αεροπορική, το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Με βάση τον προγραμματισμό και με τις ενδείξεις από τις μέχρι σήμερα κρατήσεις, όπως εκτίμησε ο κ. Γερογιάννης, το 2024 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ακόμα «μία καλή χρονιά».

Συγκρατημένα αισιόδοξη, εξαιτίας της έλλειψη προβλεψιμότητας που χαρακτηρίζει ειδικά τα τελευταία χρόνια τον κλάδο, δήλωσε και η κ. Πέπη Σταμάτη, αναπληρώτρια εμπορική διευθύντρια Τιμολογιακής Πολιτικής και Δικτύου της Aegean επισημαίνοντας ότι τον Απρίλιο διαπιστώθηκε πληρότητα της τάξης του 80% αφότου η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αύξηση της τάξης του 12% των διαθέσιμων θέσεων εξωτερικού, δείγμα της θετικής ζήτησης.

Αντίστοιχα και στο χειμερινό πρόγραμμα η εταιρεία αύξησε τις συχνότητες και τις διαθέσιμες θέσεις στα άκρα της σεζόν, δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο, επιτυγχάνοντας ίδιες πληρότητες και μειώνοντας την εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος. Όσο για το δίκτυο εσωτερικού, όπως επεσήμανε, αυξήθηκαν κατά 5% οι διαθέσιμες θέσεις με τις πληρότητες να παραμένουν στο 80%, γεγονός που επισφραγίζει την διάθεση και των Ελλήνων για ταξίδια. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, και οι συνήθειες των καταναλωτών επιστρέφουν σταδιακά στην προ κορονοϊού εποχή, με τις κρατήσεις να γίνονται πολύ νωρίτερα και το last minute του τελευταίου 15νθήμερου να ενισχύεται εξίσου.

Ανοίγει φτερά για νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Με παρακαταθήκη την 25ετή πορεία του και με ώθηση τόσο από τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης χρονιάς όσο κι από τις θετικές ενδείξεις για την τρέχουσα ο όμιλος, προετοιμάζεται πια για τα επόμενα 25 χρόνια, σχεδιάζοντας με συνέπεια και με «λελογισμένα βήματα» - όπως πάντα - το μέλλον, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γερογιάννης.

Τα μελλοντικά σχέδιά του, περιλαμβάνουν την επέκταση σε νέους προορισμούς εκτός Ε.Ε. η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2026 οπότε και θα παραλάβει τα 4 νέα αεροσκάφη μεγαλύτερης χρονικής εμβέλειας, έως 7,5 ωρών. Στο επίκεντρο τίθενται οι χώρες του Κόλπου, της Κεντρικής Αφρικής αλλά και της Ινδίας καθώς παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. «Αυτές οι αγορές είναι πολύ σημαντικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Για την Aegean, η προσθήκη των νέων αεροσκαφών θα δώσει τη δυνατότητα για έναν άλλο τύπου προϊόντος στις αγορές αυτές, το οποίο ζητούν και χρειάζονται, με αεροσκάφη μικρότερης χωρητικότητας αλλά μεγαλύτερης άνεσης, δορυφορικό ίντερνετ, πρόσθετες προτάσεις ψυχαγωγίας κ.α.» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου.

Παράλληλα βέβαια ολοκληρώνονται και οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας, οι οποίοι αφορούν στο πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη του λειτουργία, παρέχοντας και υπηρεσίες σε τρίτους, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει και η μεταφορά της τεχνικής βάσης, η οποία έχει ξεκινήσει σταδιακά. Σημειωτέον ότι ήδη στην παλιά τεχνική βάση της Aegean γίνονται συντηρήσεις αεροσκαφών τόσο για την ίδια την αεροπορική όσο και για τρίτα μέρη, γεγονός που προσφέρει στον αερομεταφορέα μια ιδιαίτερη ευελιξία στον προγραμματισμό των συντηρήσεων. Κανονικά προχωρούν και οι εκπαιδεύσεις πληρωμάτων στο κέντρο εκπαίδευσης το οποίο ήδη από το τέλος του 2023 έχει θέσει σε λειτουργία 4 προσομοιωτές εκπαίδευσης πληρωμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Από 27 Μαΐου η καταβολή του μερίσματος, καθαρού ποσού 0,71 ευρώ ανά μετοχή

Aegean: Αισιοδοξία για το 2024 και νέες πηγές εσόδων

Aegean: Ξεκινά εντός Μαΐου η νέα βάση συντήρησης αεροσκαφών - Εγκρίθηκε μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider