Aegean: Ξεκινά εντός Μαΐου η νέα βάση συντήρησης αεροσκαφών - Εγκρίθηκε μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean: Ξεκινά εντός Μαΐου η νέα βάση συντήρησης αεροσκαφών - Εγκρίθηκε μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή
Προχωρά και η επένδυση στο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η επένδυση της Aegean στο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Αθήνα, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του αερομεταφορέα, κ. Δημήτρη Γερογιάννη και τον Πρόεδρο της Aegean κ. Ευτύχη Βασιλάκη να επισημαίνει στην Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε προ ολίγου, ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της νέας τεχνικής βάσης, η οποία θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες του αερομεταφορέα όσο και τρίτων αεροπορικών εταιρειών.

Να θυμίσουμε ότι ήδη στην παλιά τεχνική βάση της Aegean γίνονται συντηρήσεις αεροσκαφών της Aegean αλλά και τρίτων μερών ενώ προχωρούν κανονικά και οι εκπαιδεύσεις πληρωμάτων στο κέντρο εκπαίδευσης το οποίο ήδη από το τέλος του 2023 έχει θέσει σε λειτουργία 4 προσομοιωτές εκπαίδευσης πληρωμάτων.

«Μέσα σε διάστημα 12 μηνών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέα τεχνική βάση της εταιρείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γερογιάννης σημειώνοντας ότι στην υπάρχουσα τεχνική βάση ήδη πραγματοποιούνται εργασίες βαριάς συντήρησης αεροσκαφών.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι η επένδυση για το Κέντρο Εκπαίδευσης ωριμάζει και προχωρά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης, τονίζοντας ότι ήδη η ζήτηση που καταγράφεται είναι μεγάλη. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «ευχάριστο» το γεγονός ότι την συγκεκριμένη απόφαση η οποία ελήφθη το 2018-2019, αλλά ανεστάλη προσωρινά λόγω πανδημίας, μιμούνται σήμερα κι άλλοι μεγάλοι αερομεταφορείς της Ευρώπης. «Η συνθήκη μαρτυρά ότι είχαμε την ωριμότητα να δράσουμε εγκαίρως και να προβλέψουμε προς την σωστή κατεύθυνση που θα κινηθούν τα πράγματα, γεγονός που στο τέλος της ημέρας είναι κομβικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα η πρόκληση της συγκεκριμένης επένδυσης για την επόμενη διετία δεν θα είναι η ζήτηση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, καθώς ήδη καταγράφεται έντονη, αλλά η ανάπτυξη και στελέχωση της όλης διαδικασίας με το κατάλληλο προσωπικό.

Να θυμίσουμε ότι το εκπαιδευτικό κέντρο της Aegean λειτουργεί σε συνεργασία με την CAE, τoυ μεγαλύτερου παρόχου εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς, και στην πλήρη ανάπτυξη του θα περιλαμβάνει επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης.

Η δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού κέντρου είναι ύψους 36 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης της αεροπορικής εταιρείας των 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου οικοσυστήματος για υπηρεσίες αερομεταφορών στην Ελλάδα.

Υψηλές προσδοκίες για το 2024 και μέρισμα μετά από 4 χρόνια

Να σημειωθεί ότι κατά την τακτική γενική συνέλευση τα στελέχη του αερομεταφορέα αναφέρθηκαν στις θεαματικές επιδόσεις του 2023, ενώ προέβλεψαν ότι και το 2024 θα είναι μια δυναμική χρονιά παρότι το επιχειρησιακό πλάνο του αερομεταφορέα θα επηρεαστεί από την ανάγκη ελέγχου των κινητήρων Pratt & Whitney των Airbus A320neo. Όπως αναφέρθηκε το πρόβλημα θα επηρεάσει περίπου 10 αεροσκάφη, τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα προς χρήση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπως επισημάνθηκε ο αερομεταφορέας έχει επεκτείνει τις συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών A320 ceo ενώ θα συμβάλλεικαι το γεγονός ότι εντός του 2024 θα παραλάβει και πέντε νέα αεροσκάφη, τρία Α320 neo και δύο ΑTR 600.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Βασιλάκης στάθηκε και στην στρατηγική απόφαση της Aegean να επενδύσει σε, αρχικά, τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης εμβέλειας, που θα της δώσουν την δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να εξυπηρετεί αγορές εκτός Ε.Ε., όπως η Ινδία και η Αφρική.

Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, η τακτική γενική συνέλευση της Aegean αποφάσισε να προχωρήσει και στη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση του 2023, το οποίο ανέρχεται σε ένα συνολικό ποσό 67,625 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Aegean: Στις 30 Απριλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

AEGEAN: Μετέφερε 2,9 εκατομμύρια επιβάτες - Αύξηση 11% στην επιβατική κίνηση το 1ο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider