Harbor Lab: Ψήφος εμπιστοσύνης 16 εκατ. δολαρίων από ευρωπαϊκό fund στην ελληνική startup

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Harbor Lab: Ψήφος εμπιστοσύνης 16 εκατ. δολαρίων από ευρωπαϊκό fund στην ελληνική startup
H ελληνική startup Harbor Lab, δημιούργημα του Αντώνη Μαλαξιανάκη, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Atomico, αντλώντας 16 εκατ. δολάρια. 

H ελληνική startup Harbor Lab, δημιούργημα του Αντώνη Μαλαξιανάκη, με έδρα την Αθήνα, μία εταιρεία που επιχειρεί να ψηφιοποιήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Atomico –ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά venture capital funds που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4,5 δισ. δολ. που ηγείται του γύρου χρηματοδότησης Series A– αντλώντας 16 εκατ. δολάρια.

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας (ship tech) και ψηφιοποιεί, με τη βοήθεια του λογισμικού της, τη διαχείριση λιμενικών τελών και λοιπών εξόδων, ευρύτερα γνωστών στον κλάδο ως «λιμανιάτικων». Για την ακρίβεια, το λογισμικό της Harbor Lab στοχεύει στην αποδοτικότερη διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει τυχόν δυσλειτουργίες και γραφειοκρατικές δαπάνες που προσαυξάνουν τα έξοδα των port calls.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λιμανιάτικα έξοδα ή αλλιώς Disbursements, περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα που πραγματοποιεί ο πράκτορας για λογαριασμό των operators της ναυτιλιακής εταιρείας όσο το καράβι βρίσκεται στο λιμάνι. Αποτελούν δε, τη δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη για τις ναυτιλιακές εταιρείες, μετά την παροχή καυσίμων για χρήση από τα πλοία (bankering), με το κόστος του να εκτιμάται σε περίπου 120 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η ελληνική startup, με βάση την Αθήνα, αποτελεί την πρώτη του κλάδου που χρησιμοποίησε λογισμικό SaaS (Software-as-a- Service) για την ανάλυση των λιμανιάτικων εξόδων. Αυτός είναι και ο λόγος που από τον Μάρτιο του 2020 που δημιουργήθηκε έως και σήμερα έχει λάβει ιδιαίτερα θετικές κριτικές και τα port calls που υλοποιήθηκαν με την χρήση του λογισμικού της ξεπερνούν τα 10.000. Έχοντας διευρύνει ήδη την πελατειακή της βάση στην Ευρώπη, το προσεχές διάστημα, μετά και την εν λόγω χρηματοδότηση, η Harbor Lab στοχεύει να επεκταθεί περαιτέρω σε Ασία και Βόρεια Αμερική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Harbor Lab, Αντώνης Μαλαξιανάκης, μιλώντας στο Business Insider, επεσήμανε πως η startup του «καταπολεμά τις προκλήσεις στη διαχείριση του κόστους παρέχοντας μια λύση που εξορθολογίζει τις διαδικασίες, αυξάνει τη διαφάνεια και μεγιστοποιεί την εξοικονόμηση πόρων, καταπολεμώντας δραματικά τις δυσλειτουργίες».

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει δυσκολευτεί με κατακερματισμένα δεδομένα, διογκωμένα κόστη λόγω περιορισμένου ανταγωνισμού προμηθευτών και υψηλά λειτουργικά έξοδα λόγω αναποτελεσματικών, επιρρεπών σε σφάλματα χειροκίνητων διαδικασιών», πρόσθεσε και εκτίμησε πως τα Disbursements είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος για τα πλοία μετά τα καύσιμα, με περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ανά πλοίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρύθμιση φορο-οφειλών: Πόσο μειώνονται τα επιτόκια – Aπό πότε θα ισχύει το «κούρεμα»

CAVA: Η μεσογειακή αλυσίδα εστιατορίων με ελληνικές «ρίζες» που ξετρελαίνει τη Wall Street

Πότε «σκάει» το αναβαθμισμένο 112: Νέα εποχή με βίντεο, γεωεντοπισμό και Silent Βutton

gazzetta
gazzetta reader insider insider