Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον χαρακτηρισμό των επενδυτικών προϊόντων ως ESG που δημοσίευσε στην τελική τους μορφή την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών ("ESMA") προβλέπουν αλλαγές στον τρόπο που τα funds διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία. Με μια σειρά από συστάσεις επιχειρείται η αποτροπή τακτικών Greenwashing κατά τον χαρακτηρισμό των επενδυτικών προϊόντων ως βιώσιμων ή ως σχετικών με τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνησης).
Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στον καθορισμό κοινών προτύπων για τους διαχειριστές κεφαλαίων κατά την προώθηση των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ) και ΟΕΕ και η ονομασία τους περιλαμβάνει συνθετικά όπως «μετάβαση», «ESG», «αντίκτυπος», «βιωσιμότητα», συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Μακροπρόθεσμων Επενδυτικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων ("ELTIF") και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Χρηματαγοράς ( "MMF").
Η ESMA δηλώνει ότι η ονομασία/τίτλος ενός αμοιβαίου κεφαλαίου είναι συχνά η πρώτη πληροφορία που λαμβάνουν οι επενδυτές και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ το οποίο μπορεί να επηρεάσει την επενδυτική απόφαση.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο να παρέχουν στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων «σαφή και μετρήσιμα κριτήρια» για να αξιολογούν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν ορισμένους όρους σε τίτλους κεφαλαίων και να διασφαλίζουν ότι οι επενδυτές προστατεύονται από υπερβολικούς ισχυρισμούς βιωσιμότητας (Greenwashing).
Έτσι, η ESMA συστήνει τα funds που χρησιμοποιούν όρους που σχετίζονται με την μετάβαση και το ESG να πληρούν ένα ελάχιστο όριο της τάξεως του 80% των επενδύσεων που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών ή κοινωνικών χαρακτηριστικών ή βιώσιμων επενδυτικών στόχων σύμφωνα με τα δεσμευτικά στοιχεία της επενδυτικής στρατηγικής. Ακόμη, ζητά να εφαρμόζουν κριτήρια αποκλεισμού σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τους δείκτες αναφοράς για την κλιματική μετάβαση (CTB).
Τα funds που χρησιμοποιούν όρους που σχετίζονται με το περιβάλλον ή τις επιπτώσεις θα πρέπει να πληρούν ένα ελάχιστο όριο της τάξεως του 80% των επενδύσεων που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών ή κοινωνικών χαρακτηριστικών ή βιώσιμων επενδυτικών στόχων σύμφωνα με τα δεσμευτικά στοιχεία της επενδυτικής στρατηγικής και εφαρμόζουν κριτήρια αποκλεισμού σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τους δείκτες αναφοράς ευθυγραμμισμένους με τον δείκτη αναφοράς Paris-aligned Benchmark (PAB).
Όπως αναφέρεται, οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν «κάθε προσπάθεια» για να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να διασφαλίζουν, μέσω της εποπτείας τους, ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με αυτές.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να δημοσιευθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στην τελική τους μορφή, είχε προηγηθεί διαβούλευση της ESMA το Νοέμβριο του 2022, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Οι οριστικές κατευθυντήριες γραμμές αναμένονταν πριν από το τέλος του 2023 αλλά τον Δεκέμβριο του 2023, η ESMA αποφάσισε να αναβάλει την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για να διασφαλίσει, όπως επισημάνθηκε, ότι το αποτέλεσμα αυτών των αναθεωρήσεων θα μπορούσε να ληφθεί πλήρως υπόψη και να αντικατοπτρίζεται, κατά περίπτωση, στις κατευθυντήριες γραμμές.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύουν τρεις μήνες μετά την μετάφρασή τους στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και τη δημοσίευσή τους στον ιστότοπο της ESMA.