Optima Bank: Αύξηση 78% στα καθαρά κέρδη - Στο 25,4% η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Optima Bank: Αύξηση 78% στα καθαρά κέρδη - Στο 25,4% η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων
Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 25,4%, το υψηλότερο στην ελληνική αγορά και ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. 

Aύξηση 78% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Optima Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 25,4%, το υψηλότερο στην ελληνική αγορά και ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα τη σχετική ανακοίνωση, η κερδοφορία του 1ου τριμήνου είναι ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις της διοίκησης για καθαρά κέρδη ύψους τουλάχιστον 124 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024.

Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 44,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 63% σε ετήσια βάση, με το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να διαμορφώνεται στο 4,48%, χάρη στα ανθεκτικά περιθώρια δανείων, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση στα 9,8 εκατ. ευρώ με αυξημένη συνεισφορά από προμήθειες δανείων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

«Το οικονομικό περιβάλλον παρέμεινε υγιές κατά το 1ο τρίμηνο του 2024, γεγονός που διευκόλυνε την προσπάθειά μας να ξεκινήσουμε ισχυρά τη χρονιά. Τα καθαρά μας κέρδη ανήλθαν στα €32,7 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 25,4%, την υψηλότερη στην Ελλάδα και μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Και τα δύο μεγέθη είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους στόχους μας για το οικονομικό έτος 2024 για ελάχιστο καθαρό κέρδος €124 εκατ. και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 20%.

Τα δάνεια και οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν το 1 ο τρίμηνο του 2024 παρά το γεγονός ότι το σύνολο της αγοράς ήταν μειωμένο και στα δύο μεγέθη. Το 1ο τρίμηνο, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων μας ανήλθαν σε €642 εκατ., η υψηλότερη τριμηνιαία μεταβολή στην ιστορία μας. Τα υπόλοιπα των δανείων αυξήθηκαν κατά 49% σε ετήσια βάση και 14% σε τριμηνιαία βάση και πλέον ανέρχονται στα €2,8 δισ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμεινε υποδειγματικός στο 1,1%. Ταυτόχρονα, αυξήσαμε τις καταθέσεις κατά 40% σε ετήσια βάση και 4% σε τριμηνιαία βάση και πλέον ξεπερνούν τα €3,3 δισ. Η ρευστότητα παραμένει ισχυρή με το δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 190% και το δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) στο 124%.

Τα κύρια έσοδα μας αυξήθηκαν κατά 59% σε ετήσια βάση στα €54,3 εκατ. χάρη στην αύξηση των εργασιών και στη διατήρηση υψηλών περιθωρίων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) ήταν κοντά στα υψηλοτέρα όλων των εποχών στο 4,48%, ενώ το καθαρό περιθώριο προμηθειών (NFM), διαμορφώθηκε στο 0,99%. Η εξαιρετική λειτουργική αποτελεσματικότητα οδήγησε στον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα που είχαμε ποτέ, και ο οποίος διαμορφώθηκε στο 26%. Τα έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 74% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα €44,9 εκατ.

Κοιτάζοντας το μέλλον, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην παροχή της καλύτερης εξυπηρέτησης προς τους πελάτες μας, κάτι που μας διαφοροποιεί από το υπόλοιπο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική μας για να μεγαλώσουμε την παρουσία μας στην αγορά, δημιουργώντας με αυτό το τρόπο αξία για τους μετόχους μας, τους εργαζομένους μας και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παρελθόν το κρυφτούλι - Το επενδυτικό κενό και οι συστάσεις - «Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια

ΔΕΗ: Πώς προχωρά ο «ενεργειακός διάδρομος» στη ΝΑ Ευρώπη – Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Noval Property (Viohalco): IPO τέλος Μαΐου με bonus μέρισμα – Το discount και οι «πράσινες» επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider