Είναι η πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο - Αλλά δεν έδωσε τίποτα για τον κορυφαίο της παίκτη!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είναι η πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο - Αλλά δεν έδωσε τίποτα για τον κορυφαίο της παίκτη!
Ο Φιλ Φόντεν ξεκίνησε να παίζει για τη Μάντσεστερ Σίτι πριν καν κλείσει τα 10 του χρόνια. Αλλά ακόμη και σε ένα ρόστερ ακριβοπληρωμένων διεθνών παικτών, εκείνος κατάφερε να γίνει ο παίκτης της σεζόν.

Το εντυπωσιακό ρόστερ που χάρισε στη Μάντσεστερ Σίτι τα σκήπτρα της Πρέμιερ Λιγκ για 4η σερί χρονιά -μια ομάδα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών από 12 διαφορετικές χώρες- στοίχισε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Για ακόμη μία σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι είχε την πιο ακριβή ομάδα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Παρολ'αυτά, ο παίκτης της χρονιάς, αυτός που έδωσε πνοή στην ομάδα και σκόραρε τα γκολ που σφράγισαν την κατάκτηση του τίλου, δεν στοίχισε απολύτως τίποτα!

Η Σίτι ανακάλυψε τον Φιλ Φόντεν στο Στοκπορτ, μια πόλη που απέχει λιγότερο από 15 χιλιόμετρα από το γήπεδό της και η υπογραφή του συμβολαίου του δεν κόστισε τίποτα σε έναν από τους πιο πλούσιους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Ο Φόντεν μπήκε πρώτη φορά στον σύλλογο στους Under -9s (ποδοσφαιριστές κάτω των 9 ετών), «ανδρώθηκε» στην ακαδημία των νέων και έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στα 17.

Έξι χρόνια αργότερα, η συλλογή του Foden περιλαμβάνει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 17, έξι τίτλους Πρέμιερ Λιγκ, ένα Champions League και δύο κύπελλα Αγγλίας -ενδέχεται να προσθέσει και τρίτο όταν η ομάδα του αναμετρηθεί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό της 25ης Μαΐου.

«Είναι 23 ετών και κερδίζει τρόπαια με μανία ζώου», λέει ο αθλητικός διευθυντής της Σίτι, Txiki Begiristain, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη του Φόντεν από την προεφηβεία του. «Η πρόοδός του ήταν απίστευτη».

Ο προπονητής της Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, είχε χαρακτηρίσει τον Φόντεν τον παίκτη της σεζόν, πολλές εβδομάδες πριν η Πρέμιερ Λιγκ του αποδώσει κι επίσημα αυτόν τον τίλο. Ο κορυφαίος ντριμπλέρ που μπορεί να σουτάρει από παντού, σημείωσε 27 γκολ σε 51 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, χωρίς καν να παίζει επιθετικός. Φέτος το καλοκαίρι, ο Φόντεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό «γρανάζι» της εθνικής Αγγλίας στο Euro 2024.

«Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», είπε ο Γκουαρδιόλα. «Είναι πραγματικά κορυφαίος παίκτης».

Το πώς μια τόσο πλούσια ομάδα που στηρίζεται από τον Περσικό Κόλπο κατάφερε να κάνει το καλύτερο deal στην ιστορία του ποδοσφαίρου, είναι μια ηχηρή υπενθύμιση για τις άλλες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ πως η Σίτι δεν είναι μόνο πιο οικονομικά αποδοτική από τους υπόλοιπους συλλόγους. Είναι και πιο έξυπνη.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Φόντεν ενσαρκώνει την ολοκληρωμένη στρατηγική πάνω στην οποία εργάζεται ο «εγκέφαλος» της Σίτι εδώ και πάνω από μια δεκαετία, από τότε που προσγειώθηκε στη βορειοδυτική Αγγλία. Χρόνια πριν ο Γκουαρδιόλα μετακομίσει εκεί το 2016, πολλοί από τους πρώην συναδέλφους του στην Μπαρτσελόνα είχαν ήδη πάρει θέση. Ο Μπεγκιριστάιν εντάχθηκε το 2012 και ξεκίνησε να αναμορφώνει την ακαδημία νέων.

Η Μάντσεστερ Σίτι ήξερε ότι επρόκειτο να δώσει πολλά στις μεταγραφές, αλλά μακροπρόθεσμα ο Μπεγκιριστάιν κατάλαβε ότι χρειαζόταν επίσης το δικό της «φυτώριο» ταλέντων. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οι τοπικοί παίκτες εξοικονόμησαν στην ομάδα εκατοντάδες εκατομμύρια από τα έξοδα μεταγραφής, αλλά βοήθησαν επίσης τη Σίτι να συμμορφωθεί με τους περίπλοκους κανόνες του πρωταθλήματος για την οικοδόμηση του ρόστερ.

Επιπλέον, μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί ότι κατάφεραν να «μεγαλώσουν» ένα ποδοσφαιρικό θαύμα...

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αήττητη Λεβερκούζεν και η ενωμένη μοίρα της με την Bayer

Ρότζερ Φέντερερ - Ραφαέλ Ναδάλ: Από αντίπαλοι, «συμπαίκτες» για τη νέα καμπάνια της Louis Vuitton

gazzetta
gazzetta reader insider insider