Η αήττητη Λεβερκούζεν και η ενωμένη μοίρα της με την Bayer

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αήττητη Λεβερκούζεν και η ενωμένη μοίρα της με την Bayer
Μπάγερ Λεβερκούζεν και Bayer είναι μια ιστορία 120 ετών. Πώς ο «γίγαντας» των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας ελπίζει να ανακάμψει με τη βοήθεια του... ποδοσφαίρου.

Όταν οι υπάλληλοι μιας εταιρείας φτιάχνουν μια ομάδα ποδοσφαίρου και πετυχαίνουν σερί νίκες στο τουρνουά που συμμετέχουν, η ανταμοιβή τους είναι αποκλειστικά... ηθική, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η οικονομική τους ευημερία.

Και έπειτα υπάρχει και η Bayer AG, η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία που ελέγχει την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η ομάδα του Λεβερκούζεν ετοιμάζεται το Σάββατο να γράψει ιστορία μπροστά στα μάτια 30.000 φιλάθλων καθώς, σε περίπτωση που κερδίσει τον τελευταίο αγώνα, θα είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία της Bundesliga που θα ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς καμία ήττα.

Η Λεβερκούζεν έχει ήδη κατοχυρώσει τον τίτλο του γερμανικού πρωταθλήματος, βάζοντας τέλος στα 11 συναπτά έτη κυριαρχίας της Μπάγερν Μονάχου.

Η ποδοσφαιρική υπεροχή της Λεβερκούζεν ενίσχυσε το ηθικό στην Bayer, όπου οι εργαζόμενοι στο παρελθόν είχαν συνηθίσει στα άσχημα αποτελέσματα. Στο LinkedIn, ο κολοσσός του κλάδου φαρμάκων και βιοτεχνολογίας επιδεικνύει τα επιτεύγματα των Werkself υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Ισπανού προπονητή Τσάμπι Αλόνσο. Μάλιστα πριν από τον πρόσφατο αγώνα στα προημιτελικά της Uefa Europa League, τα λάβαρα της Μπάγερ Λεβερκούζεν υψώθηκαν μπροστά από την έδρα της Bayer.

Το «φάρμακο» Λεβερκούζεν

Η μετοχή της Bayer έχει κατακρημνιστεί 70% από τότε που δαπάνησε 63 δισ. δολάρια για να αγοράσει τον αμερικανικό αγροτικό γίγαντα Monsanto πριν από έξι χρόνια. Από όταν ο Μπιλ Άντερσον εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας ως διευθύνων σύμβουλος την περασμένη άνοιξη, πραγματοποίησε μια τολμηρή στρατηγική αναδιάρθρωση της εταιρείας και προώθησε την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. Στόχος του ήταν να αντιστραφεί η αρνητική πορεία μιας γιγαντιαίας εταιρείας που έχει επιχειρηματικές μονάδες εστιασμένες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς: από αντικαρκινικά φάρμακα και σπόρους καλαμποκιού μέχρι κρέμες δέρματος.

Ο οικονομικός διευθυντής της Bayer, Wolfgang Nickl, βλέπει μια ευκαιρία οι επιτυχίες της Λεβερκούζεν να βοηθήσουν λίγο στα οικονομικά προβλήματα της μητρικής εταιρείας, τα οποία περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα χρέους.

«Όλοι οι μεγάλοι παίκτες βλέπουν την αξία τους να ανεβαίνει», είπε ο Νικλ. «Αλλά αυτό είναι πιθανώς το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή».

Bayer - Λεβερκούζεν: Δύο μοίρες ενωμένες

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ιδρύθηκε πριν από 120 χρόνια από εργαζόμενους της Bayer, η οποία είχε μόλις εφεύρει την ασπιρίνη. Η Λεβερκούζεν πέρασε τα πρώτα της χρόνια στις χαμηλότερες λίγκες και δεν εντάχθηκε στην Bundesliga νωρίτερα από το 1979. Έκτοτε όμως, έγινε γνωστή ως μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Γερμανίας.

Ωστόσο, η Λεβερκούζεν τα θαλάσσωσε στον τελικό της σεζόν 2000, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έχασε τους τελικούς για το Κύπελλο Γερμανίας και το Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας το υποτιμητικό παρατσούκλι «Neverkusen» από τα αγγλικά μέσα.

Ωστόσο, παρά τις αποτυχίες η διοίκηση της Bayer δεν σκέφτηκε ποτέ να πουλήσει το μερίδιό της στην ομάδα. Το 2006, ένας παρευρισκόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση κάλεσε την εταιρεία να αποεπενδύσει από τον σύλλογο. Η πρόταση του απορρίφθηκε, με την ομάδα να χαρακτηρίζεται ως «ένα πολύτιμο διαφημιστικό asset για την Bayer AG». Αντιθέτως, μάλιστα, η εταιρεία ενίσχυσε τους δεσμούς της με τον ποδοσφαιρικό της σύλλογο. Το 2007 ανακοίνωσε ότι θα ανακαίνιζε το γήπεδό της, διαθέτοντας 56 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων κερκίδων και στεγάστρου.

bayer

«Η ποδοσφαιρική μας ομάδα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να προωθήσουμε την εικόνα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», εξήγησε ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος Βέρνερ Γουένινγκ, δικαιολογώντας την κατασκευή στους μετόχους. Ο Γουένινγκ αποσύρθηκε το 2010 και από τότε είναι πρόεδρος της Λεβερκούζεν.

Η Bayer εξακολουθεί να είναι μεγάλος χορηγός της ποδοσφαιρικής της ομάδας, αν και δεν είναι σαφές πόσα χρήματα χορηγεί κάθε σεζόν. Είναι απίθανο η επένδυση να μειωθεί σύντομα υπό την ηγεσία του Άντερσον.

Ο Τεξανός δεν σκέφτηκε ούτε μία στιγμή να πουλήσει μερίδιο του συλλόγου, όταν εξέταζε το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Bayer από την περασμένη άνοιξη. Επιπλέον, οι αυστηροί κανόνες ιδιοκτησίας της Bundesliga δεν επιτρέπουν το είδος των συμφωνιών που διευκολύνουν την πώληση ομάδων στην αγγλική Premier League.

«Υπάρχουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στο τι μπορεί να γίνει με τους γερμανικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους», είπε πρόσφατα ο Άντερσον. «Δεν υπάρχει καν η επιλογή».

Ενώ ο τίτλος της Bundesliga είναι κατοχυρωμένος, η πιθανότητα για την Μπάγερ να τελειώσει τη σεζόν αήττητη ηλεκτρίζει οπαδούς, ιδιοκτήτες και την ομάδα. Το Σάββατο, ο Άντερσον σχεδιάζει να ενωθεί με τους 30.000 οπαδούς που θα μαζευτούν στην BayArena του Λεβερκούζεν - μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την έδρα της Bayer - για τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος με την ελπίδα να δουν μια ιστορική εμφάνιση.

«Είναι μια πραγματικά υπέροχη μέρα για το Λεβερκούζεν, για την πόλη και τον σύλλογο», ανέφερε ο Άντερσον. Πιθανώς και για την εταιρεία, η οποία σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον θρίαμβο προς όφελος της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά όχι και τον Ιούλιο 

Κίνα: Η κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων και επενδύσεων απογοητεύουν

HSBC: Η Ping An εξετάζει μείωση της συμμετοχής της - Πτώση 3% στη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider