Κίνα: Η κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων και επενδύσεων απογοητεύουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Η κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων και επενδύσεων απογοητεύουν
Στον αντίποδα, η βιομηχανική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή. Υποχώρηση του δανεισμού σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η Κίνα δημοσιοποίησε στοιχεία που υποδεικνύουν βραδύτερη άνοδο της κατανάλωσης, την ώρα που η βιομηχανική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Αυτό το νούμερο ήταν μικρότερο από την πρόβλεψη αύξησης 3,8% που είχε δημοσιεύσει το Reuters και μειωμένο σε σχέση με το 3,1% που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

Στον αντίποδα όπως αναφέρει το CNBC, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 5,5%. Η επίδοση σηματοδοτεί ένα "άλμα" από το 4,5% που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 4,2% για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, χαμηλότερα από την αναμενόμενη αύξηση 4,6%.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα επιτάχυναν τον ρυθμό πτώσης τους και μειώθηκαν κατά 9,8% σε ετήσια βάση για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024.

Οι επενδύσεις σε υποδομές και στη μεταποίηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου επιβράδυναν ελαφρώς τον ρυθμό τους από το επίπεδο που αναφέρθηκε τον Μάρτιο. Το ποσοστό ανεργίας στα αστικά κέντρα τον Απρίλιο ήταν 5%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,8% από έτος σε έτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις οικιακών συσκευών αυξήθηκαν κατά 7,9% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ αυτές των αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 4,8%, ενισχυμένες από τα κίνητρα προώθησης του εμπορίου σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, «οι κύριοι δείκτες της βιομηχανίας, των εξαγωγών, της απασχόλησης και των τιμών βελτιώθηκαν συνολικά, με νέες κινητήριες δυνάμεις να διατηρούν την ταχεία ανάπτυξη».

Παράλληλα, η κινεζική στατιστική υπηρεσία θεωρεί ότι ο κλάδος των ακινήτων παραμένει σε περίοδο προσαρμογής.

Η Κίνα έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει ένα εξάμηνο πρόγραμμα για την έκδοση δεκαετών ομολόγων για τη χρηματοδότηση στρατηγικών έργων. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, αυτές οι εκδόσεις θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Από την πλευρά της, η Oxford Economics αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών επιπτώσεων δεν θα γίνει αισθητό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Μικτή εικόνα

Άλλα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον Απρίλιο παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα για την ανάπτυξη.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν από έτος σε έτος τον Απρίλιο, κατά 1,5% και σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 8,4%.

Σε μια άλλη ένδειξη σταθεροποίησης της εγχώριας ζήτησης, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Τα νέα στοιχεία για τα δάνεια για τον Απρίλιο υποχώρησαν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, λόγω κυρίως των αλλαγών στη μέτρηση των δεδομένων αλλά και λόγω της υποτονικής ζήτησης δανεισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η παρατεταμένη ύφεση στον τομέα των ακινήτων δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια σημαντικής ανάκαμψης, με πολλά προπωλημένα διαμερίσματα να βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή. Περισσότερες πόλεις έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς αγοράς κατοικιών τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις πωλήσεις.

Προσπάθεια ώθησης της κτηματαγοράς

Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για την αγορά «μερικών» διαμερισμάτων από τις τοπικές κυβερνήσεις και δεσμεύτηκε να καταβάλει δυναμικές προσπάθειες για την παράδοση ημιτελών κατοικιών, ως μέρος ενός νέου γύρου μέτρων για τη σταθεροποίηση του τομέα ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση. Νωρίτερα, νέα στοιχεία που έδειχναν την ταχύτερη πτώση των τιμών των νέων κατοικιών σε περισσότερα από εννέα χρόνια, τόνισαν την επιδείνωση της κατάστασης ενός κλάδου που στο αποκορύφωμά του αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο της οικονομικής δραστηριότητας και παραμένει βασική τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Καθώς τα αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης τα τελευταία δύο χρόνια απέτυχαν να ανατρέψουν την κατάσταση στον τομέα των ακινήτων, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης He Lifeng ανέφερε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να αγοράσουν σπίτια σε «λογικές» τιμές.

Σύμφωνα με το reuters, τα σπίτια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή οικονομικών κατοικιών, ανέφερε, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή στόχο για τις αγορές, ούτε να διευκρινίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν. Είπε επίσης ότι οι τοπικές κυβερνήσεις- οι οποίες έχουν ήδη χρέη περίπου 9 τρισ. δολαρίων- μπορούν να επαναγοράσουν γη που πωλήθηκε σε κατασκευαστές και υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα «παλέψουν σκληρά» για να ολοκληρώσουν έργα που έχουν σταματήσει.

Ξεχωριστά, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τις απαιτήσεις προκαταβολής. Ύστερα από τις ανακοινώσεις ο δείκτης CSI 300 Real Estate της Κίνας εκτινάχθηκε πάνω από 4%.

«Είναι μια θετική και ενθαρρυντική κατεύθυνση ότι οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν για να αγοράσουν αποθέματα κατοικιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα, Λάρι Χου. «Αλλά για να αξιολογηθεί πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος, τα βασικά ερωτήματα είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει την αγορά και πόσο θα χρηματοδοτήσει τελικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Η Ping An εξετάζει μείωση της συμμετοχής της - Πτώση 3% στη μετοχή

Ακίνητα: «Άπιαστο όνειρο» η αγορά κατοικίας για τους νέους, περαιτέρω άνοδος τιμών/ενοικίων – Έρευνα Metron Analysis

Πύργος Πειραιά (Dimand): «Ρίχνει άγκυρα» το mega Zara, «φουλάρισε» το ακίνητο – Ποια είναι η retail επένδυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider