Jumbo: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1 ευρώ/μετοχή - Βακάκης: Η Jumbo δεν θα αυξήσει το ποσοστό της στην Trade Estates

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jumbo: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1 ευρώ/μετοχή - Βακάκης: Η Jumbo δεν θα αυξήσει το ποσοστό της στην Trade Estates
Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου 2024.

Την πρόθεση της Jumbo να μην αυξήσει το ποσοστό της στην εταιρεία Trade Estates του ομίλου Fourlis, μετέφερε ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Jumbo απέκτησε το 1% της Trade Estates. Όπως εξήγησε ο κ. Βακάκης, πρόκειται για μία κίνηση που αφορά περισσότερο σε ψήφο εμπιστοσύνης. «Αποκτήσαμε ένα ποσοστό γιατί μας αρέσουν τα σχήματα που διαθέτουν χώρους. Μέσα από αυτά, μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές», σημείωσε για να συμπληρώσει πως μέσα από την επένδυση αυτή η Jumbo δεν θα έχει μεγάλα κέρδη, δεδομένων των υψηλών επιπέδων στα οποία κυμαίνονται τα επιτόκια.

Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βακάκης δήλωσε πως η Ελλάδα «για έναν απροσδιόριστο λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω πάει καλά, αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί». Προς το παρόν η Ελλάδα μας εκπλήσσει ευχάριστα, συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας πως σταδιακά επανέρχεται η αγορά στην ομαλότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δουλεύουμε τόσες λίγες μέρες. «Η κυβέρνηση μιλά για αυξήσεις μισθών αλλά αυτό πρέπει να συνδέεται και με αύξηση της παραγωγικότητας. Χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας θα αυξάνεται ο πληθωρισμός και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο» τόνισε, για να προσθέσει πως «εμείς είμαστε συντεχνία, δεν μας συμφέρει να δουλεύουμε έξι ή επτά ημέρες, αλλά αυτό είναι ενάντια στον καταναλωτή. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Ταυτόχρονα, τόνισε πως ο εργαζόμενος δεν πρέπει να δουλεύει πάνω από 40 ώρες.

Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική της Jumbo, o κ. Βακάκης απέρριψε το ενδεχόμενο ανατιμήσεων, καθώς, όπως σημείωσε, «είναι ανόητο έως και ηλίθιο να αυξάνεις τις τιμές όταν δεν υπάρχει εισόδημα». Οι τιμές μειώνονται για να μπορεί να στηριχθεί ο χειμαζόμενος καταναλωτής. Αν υπάρξει αύξηση, θα είναι καθαρά εξισορροπητική. Χρειάζεται ισορροπία για την ομάδα των προϊόντων», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, ο κ. Βακάκης επαναδιατύπωσε τον στόχο για ανάπτυξη από 8 έως 10% τόσο σε τζίρο όσο και σε κερδοφορία το 2024. «Στην αρχή της χρονιά είχαμε θέσει έναν στόχο. Είναι ένας στόχος συντηρητικός λόγω των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα, οι δύο πόλεμοι συντηρούνται. Ο στόχος μας είναι επιτεύξιμος αλλά λιγότερο συντηρητικός από ότι ήταν. Όμως θα τον αξιολογήσουμε εκ νέου τον Ιούνιο, με βάσει όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, καθώς αυτός ο πόλεμος μας επηρεάζει περισσότερο από ότι εκείνος στην Ουκρανία.

Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1 ευρώ/μετοχή

Με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Μαΐου 2024, η Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου Jumbo.

  • Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που αντιστοιχεί σε ποσό 1 ευρώ ανά μετοχή (μικτό).
  • Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2024, η εταιρεία προχώρησε σε έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Κατά συνέπεια, μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, η Jumbo θα έχει καταβάλει στους μετόχους της ένα ποσό της τάξης των 218 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 5,8% περίπου.

Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του Δικτύου Καταστημάτων

Όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου, η διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε τους μετόχους –συνεταίρους της, ότι από την αρχή του έτους ξεκίνησαν να λειτουργούν:

  • το νέο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα στην πόλη Oradea στη Ρουμανία, το δεύτερο JUMBO στην πόλη,
  • το πλήρως ανακαινισμένο υπερκατάστημα Jumbo στην Καρδίτσα που παρέμενε κλειστό λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.

Σήμερα, ο Όμιλος Jumbo αριθμεί 86 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 18 στη Ρουμανία.

Στις αρχές Ιουνίου του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει το πλήρως ανακαινισμένο υπερκατάστημα Jumbo στην Λάρισα που παρέμενε κλειστό λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.

Μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να λειτουργήσουν:

  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην Λευκωσία.
  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην πόλη Timisoara (Ρουμανία).
  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στο Βουκουρέστι (Ρουμανία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Προσφορά 114,7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Ηλέκτωρ

Mytilineos: Στο 21,529% το ποσοστό του Ευάγγελου Μυτιληναίου μετά το placement

gazzetta
gazzetta reader insider insider