Τον… Ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι άνοιξε η Hellenic Gaming Association η οποία προχώρησε σε μήνυση εναντίον εταιρείας παράνομου τζόγου με διεθνή δραστηριότητα. Πρόκειται για εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα που διεξάγει και στην χώρα μας παράνομα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο και η οποία ενώ έχει μπει στη «μαύρη λίστα» της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων αλλάζει ονόματα στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί και συνεχίζει την δραστηριότητά της στο παράνομο δίκτυο.
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά μηνύσεων που έρχεται από την Hellenic Gaming Association καθώς σύντομα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες μηνύσεις τόσο σε δημόσια πρόσωπα που προχωρούν σε διαφημίσεις παράνομων παρόχων όσο και σε κατασκευαστές που παραχωρούν τα παιχνίδια τους σε παράνομους παρόχους.
Όμως το «κυνήγι» που ξεκίνησε κατά του παράνομου τζόγου δεν σταματά εδώ καθώς ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις από νόμιμους παρόχους διαδικτυακών παιγνίων σε δημόσια πρόσωπα που διαφημίζουν παράνομους παρόχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζοντας σημαντικά τους παίκτες.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Hellenic Gaming Association αποφάσισε να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη και να στραφεί εναντίον της γνωστής εταιρείας με παγκόσμια δράση, η οποία αν και επανειλημμένα έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των ανεπιθύμητων λόγω της παράνομης λειτουργίας της, ωστόσο καταφέρνει μέσα από τη δημιουργία άλλων ιστοσελίδων να συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της προσελκύοντας παίκτες.
Μάλιστα ακολουθεί την γνωστή πρακτική βάση της οποίας ενημερώνει τους εγγεγραμμένους παίκτες της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διεύθυνση του νέου site κάνοντας αναφορά σε τεχνικό πρόβλημα.
Έτσι συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες παράνομου τζόγου με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους αλλά και την πιθανότητα να μην αποδώσει τα κέρδη κάτι που καταγγέλλεται συνήθως στην ΕΕΕΠ.
Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι ποινές που προβλέπονται είναι σημαντικές τόσο για τις εταιρίες όσο και για τους παίκτες που συμμετέχουν.
Οι κάτοχοι των εταιρειών με παράνομη δραστηριότητας στον χώρο των παιγνίων (χωρίς άδεια από την ΕΕΕΠ) κινδυνεύουν με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, ανεξάρτητα από τον τρόπο ή το μέσο διεξαγωγής των παιγνίων.
Όσα δημόσια ή όχι πρόσωπα προβαίνουν σε Εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια τα οποία διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, είτε ως διαφημιστής είτε ως διαφημιζόμενος, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 100.000 έως και 200.000 ευρώ.
Όποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται χωρίς άδεια από την Ελληνική Δημοκρατία, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ.
Η ελληνική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε ότι αφορά την διεξαγωγή , δηλαδή την θέση στην διάθεση των παικτών της απαιτούμενης υποδομή, δηλαδή των μέσων διενέργειας, του ηλεκτρονικού παιγνίου, τον καθορισμό των κανόνων του παιχνιδιού και των όρων συμμετοχής των παικτών.
Αντιμετωπίζει όμως αυστηρά και την διαφήμιση των ανωτέρω σε βαθμό πλημμελήματος μεν αλλά με ποινές, οι οποίες από την δημοσίευση του νέου ποινικού κώδικα, ενδέχεται να εκτελούνται από όσους καταδικαστούν.
Τέλος, προβλέπεται ποινική διαδικασία και για τους παίκτες, η οποία αν και ελαφρύτερη, τονίζει την νομική αρχή ότι δεν συγχωρείται η άγνοια του Νόμου.