Με θετικό πρόσημο κινείται η εγχώρια αγορά μπύρας, καθώς η κατανάλωση λαμβάνει ώθηση τόσο από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όσο και από τη στήριξη του τουρισμού. Παράλληλα, σημαντική συμβολή στον κλάδο έχουν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που διοργανώνονται τούτο το διάστημα.
Όπως αποκάλυψε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης του πρωτοποριακού προγράμματος ευφυούς γεωργίας «έξυπνη σπορά», «η αγορά της μπύρας κινείται ανοδικά. Πάει καλά και με τη βοήθεια του καιρού».
Σύμφωνα άλλωστε με τον κ. Δανιηλίδη, η κατηγορία της μπύρας έχει επιδείξει σημαντικές αντοχές απέναντι στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών. «Η μπύρα έχει διαχειριστεί πολύ καλά τον πληθωρισμό. Είναι μια κατηγορία όπου δεν ανεβαίνουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Δεν υπάρχουν πολλές άλλες κατηγορίες τροφίμων όπου δεν ανεβαίνουν τα private label», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου Heineken στην Ελλάδα εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της εταιρείας, ενώ αποκάλυψε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων. «Το Euro θα το δούμε με καλές τιμές μπύρας», εξήγησε με νόημα.
Όπως δε ανέφερε, η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας εξακολουθεί να κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και δη σε διψήφιο αριθμό, ενώ το 2023 ο κύκλος εργασιών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεπέρασε το 2023 τα 300 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μια εύκολη χρονιά η περυσινή λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.
Το πρόγραμμα «έξυπνη σπορά»
Το πρωί της Δευτέρας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασαν το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας «έξυπνη σπορά». Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Αθηναϊκής που επενδύει στο μέλλον του ελληνικού αγροτικού τομέα, καθώς και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός άμεσα εφαρμόσιμου και εύχρηστου εργαλείου που να ενδυναμώνει και να θωρακίζει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ως αφετηρία δε αυτού του έργου επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όπως επισημάνθηκε στόχος για το έργο «έξυπνη σπορά» είναι η ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας γεωργίας ακριβείας για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας του κριθαριού. Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια δυο καλλιεργητικών περιόδων του φυτού, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2024 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο 2025, ενώ το εν λόγω project έχει τρεις φάσεις. Αρχικά θα υπολογιστεί το αποτύπωμα του άνθρακα και του συγκριτικού ενεργειακού μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις καλλιεργητικές πρακτικές τριών διαφορετικών περιοχών, καθώς και ιστορικά δεδομένα αγροτεμαχίων, θα υιοθετηθεί μοντέλο πρόβλεψης παραγωγής, με τη χρήση δορυφόρων, drone, επίγειων αισθητήρων κλπ, ενώ τέλος θα αναπτυχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει και οπτικοποίηση των δεδομένων.
Στο τέλος, δε, της δεύτερης καλλιεργητικής περιόδου αναμένονται απτά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο εκτίμησης παραγωγής, όσο και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτελέσματος. Να σημειωθεί εδώ ότι η συμμετοχή των αγροτών στο πρόγραμμα είναι εντελώς ελεύθερη και χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
«Η γεωργία ακριβείας γίνεται μονόδρομος για να πετύχουμε τον εξορθολογισμό της παραγωγής και να προχωρήσουμε σε μείωση του κόστους και περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος.
«Θέλουμε αγρότες να μετάσχουν ενεργά στην πράσινη μετάβαση και τη βιωσιμότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Δανιηλίδης για να προσθέσει πως «θέλουμε να είμαστε ευφυείς στην σπορά, στο χωράφι, στην κοινωνία».
Μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές, επεξεργασίας δεδομένων και πρόβλεψης παραγωγής με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή πλατφόρμα θα δίνει σημαντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής, επιτρέποντας, παράλληλα, καλύτερο προγραμματισμό και εξοικονόμηση κόστους από τους παραγωγούς καθώς και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, το πρόγραμμα «έξυπνη σπορά» είναι ανοιχτό σε κάθε γεωργό, ωστόσο η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη πρώτα στους παραγωγούς της Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού μετρά ήδη 16 χρόνια
Το νέο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού που πραγματοποιεί εδώ και 16 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στο είδος του, μέσω του οποίου η εταιρεία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 2.000 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, ενώ περί τους 750 προέρχονται από τη Θεσσαλία. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για όλα τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα της, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας.
«Έχουμε όραμα για προϊόντα μπύρας από το χωράφι στο ποτήρι. Θέλουμε οι καταναλωτές να καταναλώνουν προϊόντα από τα ελληνικά μας χωράφια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης επαναλαμβάνοντας πως όλες οι μπύρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας φτιάχνονται στην Ελλάδα.