Από Σεπτέμβριο στον «αέρα» το νέο κουπόνι επιδότησης για γρήγορο ίντερνετ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από Σεπτέμβριο στον «αέρα» το νέο κουπόνι επιδότησης για γρήγορο ίντερνετ
Οι δικαιούχοι και η διαδικασία. Η σύνδεση με το Smart Readiness.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναμένεται να διατεθεί στο κοινό το νέο κουπόνι επιδότησης οπτικών ινών, Gigabit Voucher, το οποίο αναμένεται να ανατροφοδοτήσει τη ζήτηση για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκακιέρα συνδεσιμότητας.

Το πρόγραμμα Gigabit Voucher, το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, θα είναι ύψους 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 53 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους. Στόχος του δε, όπως έχει σημειώσει στο παρελθόν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι να εναρμονιστεί η χώρα με το Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις επιδόσεις της στη συνδεσιμότητα για να αυξηθεί στο τέλος της ημέρας η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων στη χώρα μέσω μερικής επιδότησής τους.

Δικαιούχοι και διαδικασία

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Κάθε δικαιούχος, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και την οποία αναπτύσσει, τηρεί και διαχειρίζεται η ΚτΠ Μ.Α.Ε. και μετά από σχετικό έλεγχο η τελευταία θα προχωρά στην έκδοση της επιταγής επ’ ονόματι του δικαιούχου.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιταγή προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υπερ-υψηλής ταχύτητας επιλέγοντας μεταξύ των εγκεκριμένων προσφορών των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στους οποίους θα περιλαμβάνονται σίγουρα οι τρεις εταιρείες, Cosmote, Nova, Vodafone, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτούς να περιλαμβάνεται και η Inalan.

Το Gigabit Voucher θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία κόστη (λογαριασμούς) για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση μόνο μία φορά, ωστόσο θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Η σύνδεση με το κουπόνι Smart Readiness

Να θυμίσουμε ότι το κουπόνι συνδεσιμότητας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ («Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες») και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παρότι αρχικός στόχος ήταν να ενεργοποιηθεί πολύ νωρίτερα, παρατάθηκε η έναρξή του για να «κουμπώσει» με το κουπόνι Smart Readiness, το οποίο τρέχει ήδη εδώ και καιρό και αφορά στην αναβάθμιση της σχετικής κτιριακής υποδομής, ώστε να μπορεί να προχωρήσει μια σύνδεση τέτοιου τύπου.

Ειδικότερα, το Smart Readiness έχει σχεδιαστεί για να επιδοτήσει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» και να μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας.

Παρά τη σύνδεσή του με το Smart Readiness, ο σχεδιασμός προβλέπει μέρος των κουπονιών να διατεθούν και σε δικαιούχους που δεν έχουν προηγουμένως λάβει επιδότηση για την υποδομή καλωδίωσης των κτιρίων τους. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι αναλυτικοί όροι θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα από το αρμόδιο υπουργείο και την ΚτΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαστεργίου: Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα παρέχοντας στήριξη και τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία

Smart Readiness Vouchers: Υπερ-υψηλές ταχύτητες για 120.000 ακίνητα - Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

Super Fast Broadband: Φτάνει στο τέλος του το κουπόνι επιδότησης για συνδέσεις οπτικών ινών

gazzetta
gazzetta reader insider insider