Super Fast Broadband: Φτάνει στο τέλος του το κουπόνι επιδότησης για συνδέσεις οπτικών ινών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Super Fast Broadband: Φτάνει στο τέλος του το κουπόνι επιδότησης για συνδέσεις οπτικών ινών
ultra fast broadband
Πότε ολοκληρώνεται η δράση και μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι καταναλωτές. Το νέο κουπόνι που έρχεται.

Στο τέλος του φτάνει σταδιακά το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης υπερυψηλών ταχυτήτων με το μεγαλύτερο μέρος των δυνητικά οφελούμενων συνδρομητών με επιτοδοτούμενη σύνδεση FTTH (Fiber To The Home) να έχει αιτηθεί για την απόκτησή του.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί περί τα 150 χιλ. κουπόνια της σχετικής δράσης Super Fast Broadband (SFBB) συνολικού ύψους 60 εκατ. (50 εκατ. ευρώ αρχικός προϋπολογισμός και επέκταση του προγράμματος με επιπλέον €10 εκατ.), αριθμός που προσεγγίζει κατά πολύ τις ενεργές συνδέσεις τέτοιου τύπου στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα από τα 10 εκατ. τα οποία προστέθηκαν στο πρόγραμμα για να διατεθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη εξαντληθεί τα μισά (περίπου 5 εκατ.)

Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω δράση επιδοτεί μέσω κουπονιού την σύνδεση FTTH σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 360 ευρώ (τέλη εγκατάστασης και μηνιαία τέλη) για δύο χρόνια.

Για να επωφεληθεί ωστόσο ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση από τα κουπόνια που μένουν να δοθούν θα πρέπει ο πάροχος να συνδέσει την οπτική ίνα στο χώρο του μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου γι' αυτό και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επισπεύσουν την αίτησή τους στους παρόχους ώστε να προλάβουν να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μέχρι και περίπου το τέλος του μήνα, όπου θα κλείσει η πλατφόρμα.

Έρχεται νέο κουπόνι

Με στοίχημα ωστόσο την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα, μέσω της αύξησης της ζήτησης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει διαθέσιμο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι ένα ακόμα πρόγραμμα επιδότησης.

Ο λόγος για το Gigabit Voucher Scheme, ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα τρέξει για 24 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για συνδέσεις Internet με ταχύτητες άνω των 250 GB.

Η δράση για το Gigabit Voucher Scheme, η οποία βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι, θα έχει ως ελάχιστες απαιτήσεις από πλευράς των παρόχων

  • ταχύτητα download 250 Mbps
  • παροχή του απαραίτητου για τη λειτουργία της τερματικού εξοπλισμού του τελικού χρήστη (modem / router)
  • υπηρεσία με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε ταχύτητα έως και 1 Gbps
  • ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει, επιπλέον, να υποστηρίζονται συμμετρικές ταχύτητες download / upload, ήτοι και η ταχύτητα upload 250 Mbps

Για όλα τα παραπάνω οι συνδρομητές προβλέπεται να λαμβάνουν επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης καθώς και μέρος του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432€ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888€ ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι:

  • 48 € εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης
  • 16 € μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών
  • 35 € μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ενισχυόμενο νοικοκυριό ή μικρο-μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να λάβει μόνο μία φορά ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Όσο για τους ωφελούμενους, θα είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των επιτηδευματιών) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Ωστόσο τα φυσικά πρόσωπα και οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης SFBB.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έπεσαν οι τιμές στο δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

Πιερρακάκης: Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει καλύτερη θέση στη σταθερή τηλεφωνία

Στην επέκταση των οπτικών ινών το επόμενο στοίχημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider