Η BHP αποσύρεται από την εξαγορά της Anglo American

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η BHP αποσύρεται από την εξαγορά της Anglo American
Η απόφαση έφερε ένα απότομο τέλος σε ένα θρίλερ πέντε εβδομάδων μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων ονομάτων στον κλάδο της εξόρυξης.

Στον «πάγο» για τουλάχιστον έξι μήνες μπαίνει το deal μεταξύ BHP και Anglo American καθώς η πρώτη αποφάσισε να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς ύψους 49 δισ. δολαρίων, που θα ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα της εξόρυξης για εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Με λιγότερο από μία ώρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, η BHP επιβεβαίωσε ότι δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε deal για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΣ της Anglo και έτσι δεν θα προχωρήσει. Ως αποτέλεσμα, η BHP θα πρέπει τώρα να περιμένει για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η απόφαση της BHP να αποχωρήσει αντί να αλλάξει την προσφορά της αντικατοπτρίζει επίσης μια νέα πραγματικότητα για τη βιομηχανία εξόρυξης: οι μεγαλύτεροι παραγωγοί επέστρεψαν στη σύναψη συμφωνιών μετά από χρόνια στο περιθώριο, αλλά τα διοικητικά συμβούλια και οι διοικήσεις είναι επιφυλακτικές για την οργή των επενδυτών.

Η πίεση είναι τώρα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ντάνκαν Γουάνμπλαντ για να δείξει ότι η Anglo μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αξία για τους μετόχους της ως αυτόνομη εταιρεία, μετά την γνωστοποίηση του ριζικού σχεδίου για την αναμόρφωση της επιχείρησης που έλαβε χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα. Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές και επενδυτές προβλέπουν ότι η BHP θα επαναπροσεγγίσει την Anglo στο μέλλον, ιδιαίτερα εάν η εταιρεία καταφέρει να αποχωρήσει από ορισμένες από τις λιγότερο ελκυστικές δραστηριότητές της.

Η BHP έχει προηγουμένως αναφέρει πως η προσφορά των 49 δισ. είναι η τελική, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Anglo American, σε περίπτωση που η διοίκηση της τελευταίας επιθυμούσε υψηλότερο αντίτιμο ή σε περίπτωση που υπήρχε ενδιαφέρον από άλλο αγοραστήΥπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Anglo American είχε απορρίψει ήδη δύο προτάσεις εξαγοράς (39 και 43 δισ. δολαρίων αντίστοιχα) από την πολυεθνική με έδρα στην Αυστραλία ως «πολύ φθηνές», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η τρίτη πρόταση απορρίφθηκε εξαιτίας αντιρρήσεων της διοίκησης της Anglo American για τη δομή της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μηλαπίδης: Η πλατφόρμα JOBmatch παντρεύει τις τοπικές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων

Η ConocoPhilips αποκτά τη Marathon Oil σε ένα deal 17 δισ. δολαρίων

Συμφωνία ΕΑΤ - Eurobank: Δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider