Νέες επενδύσεις που οδεύουν για να χαρακτηριστούν στρατηγικές δρομολογεί στο νησί της Ιού ο Όμιλος Calilo, ο οποίος δραστηριοποιείται στο νησί την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, διατηρώντας δύο πολυτελή ξενοδοχεία και πέντε εστιατόρια και bar. Το σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης που έχει εκπονήσει δε, ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και προβλέπει την δημιουργία 1.000 κλίνων, 121 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, 37 κατοικιών και ενός συνεδριακού κέντρου στις περιοχές Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά-Παπά.
Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη τριών Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, επιπλωμένες κατοικίες, και ένα συνεδριακό κέντρο βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και εκπόνησης των σχετικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των αντίστοιχων Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), καθώς έχουν υπαχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων. Προβλέπεται δε, να πραγματοποιηθούν σε συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων και σύμφωνα με τον Άγγελο Μιχαλόπουλο, ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης, η επένδυση θα έχει βιώσιμο πρόσημο.
To πλάνο ανάπτυξης στην Ίο
Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο όμιλος χθες, το πρώτο project αφορά την ανάπτυξη ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, του Calilo Loemo, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 95 κλινών, 25 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και ένα συνεδριακό κέντρο. Η επένδυση, που θα δημιουργήσει 86 άμεσες θέσεις εργασίας και θα υλοποιηθεί σε μία έκταση περίπου 600 στρεμμάτων στις περιοχές Κουμπάρα-Διακοφτό και Φάρος.
Η δεύτερη ανάπτυξη αφορά τη δημιουργία ενός ακόμη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή Πικρί Νερό, συγκεκριμένα ενός 5άστερου ξενοδοχείου 84 κλινών και 15 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ένα παραθεριστικό-τουριστικό χωριό με 37 επιπλέον κατοικίες στην έκταση περίπου 930 στρεμμάτων.
Τέλος, το τελευταίο επενδυτικό έργο του ομίλου αφορά την ίδρυση ενός επιπλέον Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, δυναμικότητας 280 κλινών, με 80 επιπλωμένες κατοικίες. Το project θα πραγματοποιηθεί σε μία έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Μαγγαναρίου, στη θέση Παπάς - Λουκάς.
Τα νέα ξενοδοχεία, θα ενταχθούν στον όμιλο και δεν υπάρχουν σχέδια για συνεργασία με κάποια διεθνή αλυσίδα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μιχαλόπουλος. «Επιλέξαμε και επιλέγουμε να μη συνεργαστούμε με μία διεθνή ξενοδοχειακή εταιρεία και να μη δώσουμε τεράστια “στάμπα” στο νησί γιατί θα πρέπει να δώσουμε μέρος του DNA και του ήθους μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε δε ότι ο όμιλος προκρίνει ένα μοντέλο ανάπτυξης βάσει του οποίου θα αξιοποιείται το 1%των εκτάσεων που διαθέτει, αφήνοντας το 99% αυτών αδόμητο ώστε να μην χάσει το προϊόν την ταυτότητά του. Προσέθεσε ότι το μοντέλο είναι οικονομικά εφικτό καθώς προφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. «Ο νόμος στα 4 στρέμματα δίνει το δικαίωμα να χτίσουμε ένα σπίτι 225-250 τ.μ. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θέλουμε να χτίσουμε το 1%. Αυτοπεριοριζόμαστε. Ο νόμος των Στρατηγικών Επενδύσεων είναι εξαιρετικός αφού περιορίζει τη δόμηση αρκετά. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να χτίσουμε το 1/5 του δικαιώματος που μας δίνουν οι στρατηγικές επενδύσεις και να αφήσουμε το υπόλοιπο ανέγγιχτο διότι αλλιώς το νησί θα γίνει ένα πρώην όμορφο νησί», σημείωσε ο ιδρυτής του ομίλου Calilo. Ερωτηθείς ωστόσο για τις αντιδράσεις που έχει εγείρει κατά καιρούς η επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ίο, ανέφερε: «Είναι λογικό όπου υπάρχει δράση να υπάρχει και αντίδραση. Ένα νησί είναι μία κοινωνία στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μία άποψη. Οι απόψεις αυτές είναι διαφορετικές από τις δικές μας, αλλά μας κάνουν καλό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος, με ιδρυτή τον Αγγ. Μιχαλόπουλος από το 2003 μέχρι σήμερα έχει αγοράσει συνολικά περίπου 27.000-30.000 στρέμματα από τα 108.000 στρέμματα έκτασης του νησιού. «Έχουμε αγοράσει 202 οικόπεδα από 2.137 ανθρώπους συνολικά» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος προσθέτοντας ότι προέβη στην αγορά τόσων στρεμμάτων για να μην γίνει η περιοχή πέριξ των ξενοδοχείων Λαγανάς».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα μέλη της οικογενείας Μιχαλόπουλου, η εν λόγω επένδυση θα δημιουργήσει περισσότερες από 418 άμεσων και περίπου 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ στη συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων και ο συντελεστής δόμησης που θα ακολουθηθεί θα φτάσει το 0,05%, πολύ χαμηλότερο από το συντελεστή 0,2% που ορίζεται βάσει νόμου. «Η συγκεκριμένη στρατηγική ακολουθήθηκε και κατά την ανάπτυξη των δύο πρώτων ξενοδοχείων στην Ίο. Στα«Calilo» και «Agalia», εφαρμόστηκε συντελεστής δόμησης 4,5 % και 7,5% αντίστοιχα, χαμηλότερος από το 10% που ορίζεται νομικά» σημείωσε.
Η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου, όπως την ανέπτυξε η Έρικα Μιχαλοπούλου Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Εμπορικών Σχέσεων του ομίλου Calilo, εδράζεται σε τρεις άξονες, στην ήπια τουριστική ανάπτυξη, σε επενδύσεις εξαιρετικά χαμηλής δόμησης που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και οικονομία, και στην έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία».
Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο
Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου ο όμιλος δρομολογεί και την συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, του πρώτου στην Ελλάδα αλλά και στην εκπόνηση ενός ειδικά καταρτισμένου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, όπου μεταξύ άλλων διατυπώνει επίσημα τη δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης και για αξιοποίηση μόλις του 1% των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική Επένδυση του στην Ίο. Το Περιβαλλοντικό Σχέδιο κατατέθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο Δήμο Ιητών.
Όσο για το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στόχος είναι η παρακολούθηση και η αναλυτική καταγραφή, τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών του Ομίλου στην Ίο, όσο και του συνόλου της χωρικής οργάνωσης και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολόκληρου του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημάνθηκε, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο θα διατηρεί πλήρη επιστημονική και λειτουργική αυτοτέλεια και θα απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, ανεξάρτητους φορείς που σχετίζονται με τον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Ιητών και Περιβαλλοντικής Οργάνωσης. Μεταξύ των κύριων αρμοδιοτήτων του, συγκαταλέγεται η παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Ομίλου Calilo, η υποβολή προτάσεων και κατευθύνσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου, η υποβολή γνώμης περί σχετικών δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθητοποίησης αλλά και η εισήγηση ενδεικτικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων από τα καθαρά κέρδη του Ομίλου.
Ειδικότερα, οι δράσεις που βρίσκονται στα άμεσα σχέδια του οργανισμού, με ορίζοντα υλοποίησης τα έτη 2024 - 2025, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μέτρων για την προστασία αλλά και την αναβάθμιση των παραλιών του νησιού, τη βελτίωση διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και την ενίσχυση πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, επαναφέροντας τη βλάστηση σε διαβρωμένες πλαγιές με είδη της τοπικής χλωρίδας.
Οι επιδόσεις του Ομίλου
Σημειωτέον ότι ο Όμιλος λειτουργεί εποχικά τα ξενοδοχεία για σεζόν που διαρκεί από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου, υποδεχόμενος κυρίως επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ,ενώ ένα 20% των τουριστών που υποδέχεται είναι Έλληνες.
Βάσει των όσων αναφέρθηκαν η μέση ημερήσια τιμή (ADR) στα ξενοδοχεία του ομίλου το 2023 διαμορφώθηκε σε 1.227 ευρώ, αντιστοιχώντας σε μία αύξηση 142% σε σχέση με το 2019 ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) ανήλθε στα 704,58 ευρώ το 2023, ενισχυμένο κατά 247% σε σχέση με το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο και παρότι δεν δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία, οι επικεφαλής του Calilo σημείωσαν ότι o Όμιλος είναι κερδοφόρος.