Saudi Aramco: Πουλήθηκαν στο «άψε σβήσε» μετοχές αξίας 12 δισ. δολαρίων - Εκρηκτική ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saudi Aramco: Πουλήθηκαν στο «άψε σβήσε» μετοχές αξίας 12 δισ. δολαρίων - Εκρηκτική ζήτηση
Saudi Aramco / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Σε χρόνο dt πωλήθηκαν οι μετοχές της Saudi Aramco με το Ριάντ να συγκεντρώνει 12 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών την Κυριακή.

Σε χρόνο dt πωλήθηκαν οι μετοχές της Saudi Aramco με το Ριάντ να συγκεντρώνει 12 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών την Κυριακή, με την υψηλή επενδυτική ζήτηση να αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης ντόπιων και ξένων αγοραστών στον πετρελαϊκό κολοσσό, ενώ το «Βασίλειο» αναζητά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού.

Η Σαουδική Αραβία προσέφερε στους επενδυτές περίπου 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές της Aramco, ή 0,64%, στα 26,7 έως 29 ριάλ, στο ανώτατο όριο του εύρους των 12 δισ. δολαρίων. Αν και δεν είναι σαφές το ποσοστό της ζήτησης που προήλθε από το εξωτερικό, είναι ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος για τα σαουδαραβικά assets.

Η πώληση δείχνει επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απεξαρτηθεί από τον «εθισμό της στο πετρέλαιο», όπως τον αποκάλεσε κάποτε ο Σαουδάραβας de facto ηγεμόνας πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το κρατικό ταμείο πλούτου, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), ο φορέας που κινεί την ατζέντα-μαμούθ, η οποία έχει ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οτιδήποτε, από τον αθλητισμό μέχρι τις φουτουριστικές πόλεις της ερήμου, θα είναι ένας από τους δικαιούχους των κεφαλαίων, ανέφεραν αναλυτές και πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η αποτίμηση της Aramco ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 14% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το επενδυτικό ταμείο του βασιλείου κατέχει ένα επιπλέον μερίδιο 16%. Το βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ο βασικός μέτοχος μετά την προσφορά, η οποία είναι στα σκαριά εδώ και χρόνια.

Η προσφορά αποτελεί το αποκορύφωμα της πολυετούς προσπάθειας να πουληθεί ένα ακόμη κομμάτι μιας από τις πολυτιμότερες εταιρείες του κόσμου, ενώ οι Οι τράπεζες που αναμίχθηκαν ήταν οι Citi, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Bank of America και Morgan Stanley - μαζί με τις τοπικές Saudi National Bank, Al Rajhi Capital, Riyad Capital και Saudi Fransi.

Η συμφωνία ξεκίνησε την ίδια ημέρα που συνεδρίασε η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών ΟΠΕΚ+, η οποία συμφώνησε να παρατείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι και το 2025, καθώς η ομάδα προσπαθεί να στηρίξει την αγορά εν μέσω της υποτονικής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αυξανόμενης ανταγωνιστικής παραγωγής των ΗΠΑ. Ορισμένοι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συναντήθηκαν στο Ριάντ, ενώ άλλοι συμμετείχαν στις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι σύμμαχοι υπό την ηγεσία της Ρωσίας, από κοινού γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, είχαν μειώσει την παραγωγή συνολικά κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbpd), που αντιστοιχεί σε περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DW: Δέκα λόγοι για να ψηφίσεις στις ευρωεκλογές

Μητσοτάκης στον Alpha: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους

Ινδία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι μετοχές μετά τα exit poll που δείχνουν ευρεία νίκη του Μόντι

gazzetta
gazzetta reader insider insider