Ινδία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι μετοχές μετά τα exit poll που δείχνουν ευρεία νίκη του Μόντι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι μετοχές μετά τα exit poll που δείχνουν ευρεία νίκη του Μόντι
Υψηλά ρεκόρ καταγράφουν ενδοσυνεδριακά οι δείκτες των μετοχών στην Ινδία την Δευτέρα, καθώς τα exit polls δείχνουν ισχυρή νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι.

Υψηλά ρεκόρ καταγράφουν ενδοσυνεδριακά οι δείκτες των μετοχών στην Ινδία την Δευτέρα, καθώς τα exit polls δείχνουν ισχυρή νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nifty 50 σημειώνει άνοδο περίπου 3% και τον δείκτη S&P BSE Sensex Total Return να καταγράφει κέρδη περίπου 2,6%.

Τα τοπικά exit poll το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η συμμαχία του υπό την ηγεσία του Κόμματος Bharatiya Janata ετοιμάζονται για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία, ένα σπάνιο επίτευγμα στην ιστορία της χώρας.

Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία υπό την ηγεσία του BJP αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου 365 από τις 543 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Ινδίας, σύμφωνα με τη σύνοψη του τοπικού ειδησεογραφικού καναλιού NDTV. Χρειάζονται 272 έδρες για απλή πλειοψηφία. Μια πλειοψηφία δύο τρίτων θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε βαθιά αναθεώρηση του συντάγματος.

Η NDA είχε κερδίσει 353 έδρες στις γενικές εκλογές του 2019, από τις οποίες τις 303 είχε κερδίσει το BJP.

Σύμφωνα με τις προβολές τριών από τις πέντε δημοσκοπήσεις, το BJP μπορεί να κερδίσει μόνο του περισσότερες από τις 303 έδρες που είχε κερδίσει το 2019.

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία «INDIA», με επικεφαλής το Κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι, προβλέπεται να κερδίσει από 125 ως 182 έδρες.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει ότι τα exit poll, τα οποία διεξάγονται από εταιρείες δημοσκοπήσεων, έχουν συχνά αποτύχει να προβλέψουν το αποτέλεσμα, με τους αναλυτές να λένε ότι αποτελεί πρόκληση το να γίνουν σωστά σε μια τόσο μεγάλη και με τόσες διαφορές χώρα.

Με την επερχόμενη κυβέρνηση να αναμένεται να δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ανάπτυξης υποδομών της Ινδίας, οι μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani αυξήθηκαν επίσης μετά τα αποτελέσματα των exit poll.

Τα Adani Ports αυξάνονται κατά περισσότερο από 10% και οι Adani Enterprises αναρριχούνται κατά 7%. Η Ambuja Cement, μία από τις κορυφαίες εταιρείες τσιμέντου της Ινδίας, κέρδισε επίσης σχεδόν 6%.

Παγκόσμιο ρεκόρ 642 εκατομμυρίων ψηφοφόρων

Η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 642 εκατ. από τους 968 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν στις γενικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου.

«Σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ με 642 εκατ. ψηφοφόρους, είναι μια ιστορική στιγμή για όλους μας», δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Ραζίβ Κούμαρ.

Αν και στις φετινές εκλογές ψήφισαν 6,12 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τις προηγούμενες του 2019, η συμμετοχή ήταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από τη συμμετοχή που καταγράφηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (67,4%).

Η ψηφοφορία στις γενικές εκλογές διεξήχθη σε επτά φάσεις και ξεκίνησε στις 19 Απριλίου εν μέσω συνθηκών ακραίου καύσωνα.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλότερη στις πρώτες φάσεις της ψηφοφορίας πιθανόν επειδή δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό διακύβευμα, εκτιμούν οι αναλυτές, με δεδομένο ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διεκδικεί τρίτη, συνεχή θητεία.

Η συμμαχία με επικεφαλής το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Μόντι αναμένεται να καταγράψει μεγάλη νίκη, σύμφωνα με τα exit polls.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σερβία: Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε νίκη του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Χαμάς να δεχθεί συμφωνία

Βόρεια Κορέα: Tερματίζει «προσωρινά» την αποστολή μπαλονιών με ακαθαρσίες στην Νότια Κορέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider