Inditex: Ενισχυμένες πωλήσεις με ώθηση από τις νέες συλλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Inditex: Ενισχυμένες πωλήσεις με ώθηση από τις νέες συλλογές
Εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Inditex, καθώς η ισπανική πολυεθνική έλαβε ώθηση στις πωλήσεις της από τις συλλογές Άνοιξη - Καλοκαίρι.

Εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Inditex για το πρώτο μισό του β' τριμήνου, καθώς η ισπανική πολυεθνική έλαβε ώθηση στις πωλήσεις της από τις συλλογές Άνοιξη - Καλοκαίρι.

Η πωλήσεις της μητρικής του Zara και κορυφαίας εταιρείας λιανικών πωλήσεων αυξήθηκαν 12% για το διάστημα 1η Μαΐου - 3 Ιουνίου σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις μεταξύ της 1ης Μαΐου και της 3ης Ιουνίου «υποδηλώνουν ανεβασμένη ζήτηση μετά από ένα βροχερό ξεκίνημα της άνοιξης στη νότια Ευρώπη», δήλωσε ο αναλυτής της RBC, Richard Chamberlain. Ο ίδιος για το υπόλοιπο του β' τριμήνου εκτιμά αύξηση των πωλήσεων κατά 20%.

Για το α' τρίμηνο έως τα τέλη Απριλίου, οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 7% μια αναμενόμενη επιβράδυνση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η εταιρεία επωφελήθηκε από μία μανία αγορών που ακολούθησε την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 8,15 δισ. ευρώ (8,87 δισ. δολάρια), έναντι της πρόβλεψης των αναλυτών για 8,1 δισ. ευρώ σε δημοσκόπηση της LSEG.

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 11% σε 1,29 δισ. ευρώ (1,40 δισ. δολάρια), ανάλογα με την πρόβλεψη των αναλυτών. Το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άλμα 54%.

Οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων στις αρχές της άνοιξης, λόγω της αδυναμίας στη νότια Ευρώπη και του ισχυρού ανταγωνισμού από τη Shein σε κορυφαίες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Inditex περιλαμβάνει κάτω από την «ομπρέλα» της και άλλα εμπορικά σήματα όπως Pull&Bear και Massimo Dutti, μάχεται να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό από αντιπάλους όπως H&M, Shein και Temu, κυνηγώντας και παραδίδοντας τις τάσεις της μόδας ταχύτερα στο κοινό αλλά και με επενδύσεις σε logistics και τεχνολογία.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς καθώς έχει ξεπεράσει του ανταγωνιστές της επωφελούμενη από τις νέες εμπειρίες που προσφέρει, όπως το live shopping.

Ο Xavier Brun, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Trea Asset Management με έδρα τη Μαδρίτη, η οποία κατέχει μετοχές της εταιρείας, δήλωσε ότι η Inditex «ανταγωνίζεται επί του παρόντος τον εαυτό της», με τις ισχυρές επιδόσεις της πέρυσι να καθιστούν δύσκολη τη σύγκριση φέτος. Προέβλεψε ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν μεταξύ 6% και 7% φέτος, ελαφρώς πτωτικά από το 10% του 2023.

Η Inditex δήλωσε ότι αναμένει τις δυσμενείς συναλλαγματικές κινήσεις να επιφέρουν 2% μείωση στις πωλήσεις φέτος, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για ζημίες 1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζει ο ρόλος που κατέχει το ESG στις συγχωνεύσεις και εξαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider