Επιτόκια: Η πρώτη μείωση της ΕΚΤ - Έχουν μπει ήδη σε πτωτικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτόκια: Η πρώτη μείωση της ΕΚΤ - Έχουν μπει ήδη σε πτωτικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Την πρώτη κίνηση μείωσης επιτοκίων ύστερα από 14 μήνες αυξήσεων και άλλους 9 που τα επιτόκια παρέμειναν σε επίπεδο ρεκόρ, αναμένεται να κάνει σήμερα η ΕΚΤ. Η μείωση αναμένεται σε 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (αποδοχής καταθέσεων) στο 3,75% από 4%. Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Απρίλιο.

Την πρώτη κίνηση μείωσης επιτοκίων ύστερα από 14 μήνες αυξήσεων και άλλους 9 που τα επιτόκια παρέμειναν σε επίπεδο ρεκόρ, αναμένεται να κάνει σήμερα η ΕΚΤ. Η μείωση αναμένεται σε 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (αποδοχής καταθέσεων) στο 3,75% από 4%.

Ενόψει της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις μπήκαν ήδη στο κλίμα χαμηλότερων επιπέδων, από τον Απρίλιο. Αν και το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ χορηγήσεων – καταθέσεων παραμένει, το περιθώριο κέρδους των τραπεζών υποχώρησε σε 5,45 (μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων) και 5,72 εκατοστιαίες μονάδες (μεταξύ υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ για τον μήνα Απρίλιο.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση των μέσων σταθμισμένων επιτοκίων σε νέα και υφιστάμενα δάνεια, με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που «τσίμπησε» 10 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στο 5,11%. Αυξήσεις υπήρξαν και στα επιτόκια των δανείων προς επιχειρήσεις, με εξαίρεση τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, όπου το επιτόκιο μειώθηκε κατά 30 μ.β., στο 5,94%. Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια στις καταθέσεις, εκτός από μια μικρή αύξηση 6 μ.β. (στο 1,83%) στο μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έως ενός έτους από νοικοκυριά.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,98%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,55%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε στο 6,27%.

Στα νέα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια, υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 11 μ.β., στο 15,07%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 21 μ.β., στο 11,61%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μ.β., στο 6,69%. Το αντίστοιχο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στο 7,67%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 27 μ.β., στο 5,95%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5 μ.β., στο 6,15%. Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 49 μ.β., στο 5,90%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 8 μ.β., στο 6,08%.

Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Νοικοκυριά

Την ίδια στιγμή, στην Ευρωζώνη, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και για δάνεια στέγης σε νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα, στο 5,18% και 3,80% αντίστοιχα. Στις καταθέσεις, αμετάβλητο στο 3,65% έμεινε το μεσοσταθμικό επιτόκιο στις προθεσμιακές επιχειρήσεων και επίσης αμετάβλητο το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας, στο 0,91%. Για τα νοικοκυριά, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,11%, ενώ αμετάβλητο στο 0,39% έμεινε το επιτόκιο ταμιευτηρίου.

Στα νέα δάνεια των νοικοκυριών: το επιτόκιο δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος παρέμεινε αμετάβλητο, στο 4,82%. Το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών παρέμεινε σταθερό στο 3,99%, όπως και για περίοδο άνω των πέντε και έως δέκα ετών, στο 3,59%. Αμετάβλητο, στο 3,42%, έμεινε και το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών.

Το επιτόκιο των νέων καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 7,87%.

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά, το επιτόκιο καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως και ένα έτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,14%. Το επιτόκιο καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς σε τρεις μήνες παρέμεινε σχεδόν σταθερό, στο 1,73%.

Επιχειρήσεις

Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, ο οποίος συνδυάζει τα επιτόκια όλων των δανείων προς εταιρείες, δεν παρουσίασε μεταβολή τον Απρίλιο του 2024.

Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως και τρεις μήνες παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο, στο 5,19%. Το επιτόκιο με αρχική περίοδο σταθερού άνω των τριών μηνών και έως και ενός έτους μειώθηκαν κατά 17 μονάδες βάσης, στο 4,99%, ενώ για νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο καθορισμένου επιτοκίου άνω των δέκα ετών το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 7 μ.β., στο 4,03%.

Στα νέα δάνεια έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού έως και τριών μηνών, μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης, στο 5,20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Αλλαγή σελίδας και δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Payout στο 50% έως το 2026

Τράπεζες: Φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους από Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank

Goldman Sachs: Τα «καυτά» ερωτήματα των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider