ΕΒΟΛ: Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας – Τα νέα προϊόντα και η στήριξη των αγροτών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΒΟΛ: Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας – Τα νέα προϊόντα και η στήριξη των αγροτών
Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 για έναν από τους πιο ιστορικούς συνεταιρισμούς της χώρας. Οι στόχοι του 2024. 

Σε ένα ευοίωνο μέλλον ποντάρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, με όχημα την ποιότητα των προϊόντων του και δη την αποδοχή αυτών από το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Για έναν από τους πιο εμβληματικούς συνεταιρισμούς της χώρας που το όνομά του έχει ταυτιστεί με τον τόπο που τον «γέννησε», αλλά και για το πιο πολύτιμο «asset» του, τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, οι προοπτικές είναι θετικές, παρά «την οικονομική ύφεση της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς».

Για το 2024, ο συνεταιρισμός στοχεύει στη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξής του, σχεδιάζοντας την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας από την ΕΒΟΛ και προωθώντας την επέκταση του δικτύου διανομής σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η ΕΒΟΛ άλλωστε θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος, παράγοντας γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο βιολογικό γάλα, καθώς και τα παράγωγα αυτών - γιαούρτι γίδινο και πρόβειο βιολογικό, γίδινο βούτυρο βιολογικό και γίδινο τυρί βιολογικό, τα οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους καταναλωτές, ενώ διατίθενται μαζί με τα υπόλοιπα συμβατικά προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας.

Αύξηση στον κύκλο εργασιών, άλμα στην κερδοφορία

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού που δημοσιοποιήθηκαν πριν από ελάχιστα 24ωρα, το 2023 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 22,38 εκατ. ευρώ, από 18,29 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22,33%.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 1,40 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 300.629 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν για το 2023 στα 1,26 εκατ. ευρώ έναντι ποσού ύψους 267.978 ευρώ στη χρήση 2022.

Με μεγαλύτερη ένταση η στήριξη του αγροτικού κόσμου

Όπως δεσμεύεται η διοίκηση στην οικονομική έκθεση «στον αγροτικό τομέα η οργάνωση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) προσφέροντας τους αγροτικά εφόδια σε χαμηλές τιμές και παρεμβαίνοντας στη αγορά των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων με τιμές υψηλότερες διαχρονικά. Με μεγαλύτερη ένταση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα επικεντρωθεί στη στήριξη του αγροτικού κόσμου ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που περνάει ο ευαίσθητος αυτός τομέας της οικονομίας».

Διανομή μερίσματος

Στο συνεταιρισμό απασχολήθηκαν στη χρήση 2023 κατά μέσο όρο 135 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ συνολικά καταβλήθηκαν για μισθούς, ημερομίσθια, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές επιβαρύνσεις που αφορούν στο προσωπικό 3,6 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια δε σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου αποφάσισε τη διανομή συνολικών κερδών με τη μορφή μερίσματος στα μέλη του ύψους 443.100 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης εδώ ότι κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023, πραγματοποιήθηκε η αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας κατά 4.400 ευρώ -ήτοι συνολική αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου 924.200 ευρώ. Από την ανωτέρω αύξηση ποσό ύψους 227.900 ευρώ καλύφθηκε στη χρήση 2023 ενώ το υπολειπόμενο ποσό της αύξησης θα καλυφθεί σε μελλοντικές χρήσεις. Επί της ουσίας το κεφάλαιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού μεταβλήθηκε κατά το ποσό των 227.900 ευρώ, με αποτέλεσμα στις 31/12/2023 το συνεταιριστικό κεφάλαιο να ανέρχεται σε 360.500 ευρώ.

Μια διαδρομή σχεδόν ενός αιώνα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου - πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου - ιδρύθηκε το 1926 και είναι το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από το Βόλο, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου.

Έτος ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία του συνεταιρισμού αποτέλεσε το 1952 όταν ιδρύθηκε η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά. Ο σκοπός της ίδρυσης ήταν - και συνεχίζει να είναι - η δυνατότητα της συνεταιριστικής οργάνωσης στην άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος, καθώς και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής. Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που υλοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι μέθοδοι επεξεργασίας που ακολουθούνται σε συνδυασμό με φροντίδα και τη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΒΟΛ έχει σχεδιάσει και παράγει αρκετά νέα προϊόντα σε προσεγμένες ποιοτικά και αισθητικά συσκευασίες, στηρίζοντας αφενός την προσπάθεια των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, καλύπτοντας αφετέρου την ανάγκη των καταναλωτών για ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.

Η έδρα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, τα προϊόντα του οποίου ξεπέρασαν πολύ γρήγορα τα στενά όρια του νομού Μαγνησίας, βρίσκεται στην Α’ ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To 2027 οι πρώτοι διαγωνισμοί για offshore αιολικά – Στις ράγες οι έρευνες

«Σπίτι μου»: Οι αλλαγές που «ξεκλειδώνουν» το νέο πρόγραμμα απόκτησης στέγης από 40άρηδες και 50άρηδες

Πυροπροστασία: Τι ισχύει τελικά με τον καθαρισμό οικοπέδων – Οι νέες προθεσμίες και τα πρόστιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider