To 2027 οι πρώτοι διαγωνισμοί για offshore αιολικά – Στις ράγες οι έρευνες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To 2027 οι πρώτοι διαγωνισμοί για offshore αιολικά – Στις ράγες οι έρευνες
Στόχος η σύσταση του SPV μέχρι το φθινόπωρο από την ΕΔΕΥΕΠ, ώστε έως το 2030-2032 να έχει κατασκευαστεί το πρώτο «κύμα» έργων.

Ένα «σφικτό» χρονοδιάγραμμα έχει θέσει η ΕΔΕΥΕΠ για επόμενα βήματα που θα θέσουν τις βάσεις ώστε έως το 2030-2032 να έχει κατασκευαστεί το πρώτο «κύμα» έργων που θα αξιοποιούν το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, όπως προβλέπεται στη μεσοπρόθεσμη φάση του Εθνικού Προγράμματος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών.

Σε αυτό το πλαίσιο στόχος της ΕΔΕΥΕΠ -η οποία είναι η αρμόδια αρχή διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ)- είναι το 2027 να διενεργηθούν οι διαγωνισμοί παραχώρησης των θαλασσοτεμαχίων του πρώτου «κύματος» σε επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να αναπτύξουν τα πάρκα.

Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα εντός του 2026, θα ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, ώστε με τις μετρήσεις που θα συγκεντρωθούν να μπορούν οι επενδυτές να διαμορφώσουν τις προσφορές τους για τη διεκδίκηση των θαλασσοτεμαχίων.

Πάρκα 1.300 MW

Οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος, με την προκήρυξή τους να τοποθετείται μέχρι το τέλος του 2024. Η προκήρυξή τους θα γίνει από το Όχημα Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα ιδρύσει για αυτό τον στόχο η Διαχειριστική Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση του SPV προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι το φθινόπωρο, αφότου πρώτα «κλειδώσει» η μετοχική του σύνθεση.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, μέχρι το τέλος της 10ετίας θα βρίσκονται υπό ανάπτυξη υπεράκτια αιολικά συνολικής ισχύος 1,9 GW περίπου. Ήδη έχουν δρομολογηθεί πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 600 MW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, τα οποία θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Motor Oil. Λόγω του μικρού σχετικά βάθους στην περιοχή, τα πάρκα θα αποτελούνται από ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης (fixed bottom).

Επομένως, από τους διαγωνισμούς θα τεθούν στις ράγες νέες μονάδες συνολικής ισχύος περί τα 1,3 GW. Από τη «δεξαμενή» όλων των υποψήφιων περιοχών που έχουν περιληφθεί στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης (έως 2030-2032), έχουν προκριθεί 5 θαλασσοτεμάχια για το πρώτο «κύμα».

Έργο στην Κρήτη

Επομένως, μέσω των διαγωνισμών θα παραχωρηθούν τα συγκεκριμένα θαλασσοτεμάχια, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως σε αυτά θα γίνουν και οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μετρήσεις.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας («Κρήτη 1») και στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο υπουργός ενημέρωσε πως σταματάει η προτεραιότητα για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών στην περιοχή της Ελούντας («Κρήτη 2β»).

Το υπουργείο δίνει προτεραιότητα ανατολικά του Αθερινόλακκου («Κρήτη 1»), για ένα πάρκο 200 MW. Υπενθυμίζεται ότι για τη χωροθέτηση του «Κρήτη 2β» είχαν προκύψει σημαντικές αντιδράσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς του νόμου Λασιθίου και τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα

Ρεύμα: Στα αζήτητα 308 GWh «πράσινες» Γιγαβατώρες – Μηδενικές εισαγωγές χωρίς τις περικοπές

Πυροπροστασία: Τι ισχύει τελικά με τον καθαρισμό οικοπέδων – Οι νέες προθεσμίες και τα πρόστιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider