Παγωτά Δωδώνη: Νέο κεφάλαιο ανοίγει η συμφωνία με Βενέτη - Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στη διετία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγωτά Δωδώνη: Νέο κεφάλαιο ανοίγει η συμφωνία με Βενέτη - Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στη διετία
Τι περιλαμβάνει η νέα εποχή της Παγωτά Δωδώνη υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ομίλου Βενέτη. Τα επενδυτικά πλάνα. 

Έτοιμη να γυρίσει σελίδα στη μακρά επιχειρηματική της διαδρομή, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, είναι η Παγωτά Δωδώνη, που περνά στην ιδιοκτησία της εταιρείας Βενέτη.

Σαν άλλος «λευκός ιππότης» η εταιρεία Βενέτη ολοκλήρωσε την εξαγορά των χρεών της Παγωτά Δωδώνη προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η αγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα την Κύπρο.
«Η Παγωτά Δωδώνη είναι ένα δεύτερο Γεφύρι της Άρτας. Προσπάθησε πολλές φορές ανεπιτυχώς να πουληθεί. Σήμερα είμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε ότι μετά από 32 μήνες επίπονης προσπάθειας, οι προσπάθειες απέδωσαν», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Μετά από μια ταραχώδη επταετία, η Παγωτά Δωδώνη - μια εταιρεία συνώνυμο της εγχώριας αγοράς παγωτού - μπορεί να κοιτάξει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, αναζητώντας ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Με σύμμαχο το ισχυρό τους εμπορικό σήμα τα... θεϊκά Παγωτά Δωδώνη περνούν το κατώφλι μιας νέας εποχής, τερματίζοντας μια διαδικασία διάσωσης που ξεκίνησε το 2017, υπό το βάρος σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων.

Ο δρόμος προς την εξυγίανση

Ειδικότερα, μετά από ενδελεχή έλεγχο των προς αγορά δανείων, η Βενέτη ίδρυσε ξεχωριστή εταιρεία για να αποκτήσει τις δανειακές απαιτήσεις της Παγωτά Δωδώνη, ενώ η διαδικασία εξαγοράς των μετοχών ήταν ένα εγχείρημα που απαιτούσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ επτά διαφορετικών μερών και την αντιμετώπιση πληθώρας δυσεπίλυτων ζητημάτων. Με τον τρόπο αυτό, υλοποιήθηκε το σύνολο του σχεδιασμού για την εξ ολοκλήρου εξαγορά της εταιρείας ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ένταξή της σε διαδικασία εξυγίανσης.

Το δίκτυο και τα οικονομικά μεγέθη

Σήμερα η Παγωτά Δωδώνη διατηρεί ένα δίκτυο 40 καταστημάτων -ενός εταιρικού και 39 franchise- διαθέτει ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, ενώ αναπτύσσει συνεργασίες horeca σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 6,98 εκατ. ευρώ, μια ανάσα από τα 7 εκατ. ευρώ και έναντι 5,94 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18%.

Όπως δε αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγωτά Δωδώνη, Χαράλαμπος Σαββίνος, ο στόχος που έχει τεθεί για το 2024 είναι ο κύκλος εργασιών να φτάσει στα 7,7 εκατ. ευρώ, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τα μεγέθη του 2023. Ήδη στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις της εταιρείας «τρέχουν» με αύξηση 15% - ένα 12% είναι η καθαρή αύξηση και ένα 3% προέρχεται από τις αυξήσεις τιμών.

Το επενδυτικό πλάνο των 10 εκατ. ευρώ

Όπως παρουσιάστηκαν δια στόματος του κ. Μονεμβασιώτη, οι στόχοι της Βενέτη για την Παγωτά Δωδώνη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης που θα διαρκέσουν 2-3 χρόνια, ενώ άμεσα θα δρομολογηθεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πλάνο έχει ορίζοντα διετίας και αφορά στην εξαγορά φάρμας στη Βοιωτία, ώστε η εταιρεία να έχει την πρώτη ύλη στα χέρια της και να επενδύσει στο φυσικό γάλα, στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην παραγωγή νέων προϊόντων, καθώς και στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων.

Το νέο concept καταστήματος και το μέλλον των franchisees

Το νέo, εξελιγμένο concept καταστημάτων της Παγωτά Δωδώνη θα είναι παράλληλα gelateria, γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο με υπερψυγμένο γλυκό. Τα νέα καταστήματα θα προσφέρουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με κύριο συστατικό το φυσικό γάλα αλλά και ροφήματα, φυσικούς χυμούς και ιταλικό καφέ.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο των 39 καταστημάτων που λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, η εταιρεία Βενέτη προτίθεται να συζητήσει με τους franchisees για να ενημερωθεί εάν σκοπεύουν να υιοθετήσουν το νέο concept καταστήματος. «Θα τους συναντήσουμε αμέσως. Θα τους ενημερώσουμε για το νέο concept. Όποιος θέλει να το υιοθετήσει, θα τον βοηθήσουμε να ενταχθεί σε ένα τραπεζικό πρόγραμμα ώστε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του καταστήματος. Όποιος δεν θέλει, θα παραμείνει ως έχει. Η διαφορά είναι ότι το καινούργιο concept δημιουργεί περισσότερα έξοδα, γιατί χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, ώρες εργασίας κλπ», εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Όπως δε αποκάλυψε στη συνέχεια, στο μέλλον και τα καταστήματα που αναπτύσσουν το concept Cremeria Veneti, το boutique γαλακτοπωλείο της εταιρείας Βενέτη, θα μετατραπούν σε καταστήματα Παγωτά Δωδώνη, ενώ και όλα τα καταστήματα του ομίλου Βενέτη θα φιλοξενούν παγωτό Δωδώνη.

Η Παγωτά Δωδώνη απαριθμεί σήμερα 50 υπαλλήλους. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Παλλήνη όπου θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση η παραγωγή του παγωτού.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει πάνω από 200 διαφορετικές γεύσεις παγωτού, λανσάροντας με επιτυχία τις πιο πρωτοποριακές γεύσεις για την εποχή τους, όπως τα διάσημα παρφέ, οι γιαουρτογεύσεις, τα σορμπέ, οι γκουρμέ, το chocorello ή το chili ανανάς.

Η αγορά παγωτού

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίνο, η αξία της εγχώριας αγοράς παγωτού σήμερα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ κι ενώ πριν την κρίση του 2010 η συνολική πίτα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ.

Από τα 170 εκατ. ευρώ, ένα ποσοστό της τάξης του 20-30% καλύπτει το χύμα παγωτό, ένα 30-40% περνά μέσα από το κανάλι των σούπερ μάρκετ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτει την παραδοσιακή αγορά, όπως περίπτερα κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider