Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει από το Greenwashing των τραπεζών – Τι υποστηρίζουν οι φορείς

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει από το Greenwashing των τραπεζών – Τι υποστηρίζουν οι φορείς
Κατά μέσο όρο, το 71% του Αμαζονίου μένει απροστάτευτο από τις πολιτικές αυτών των τραπεζών.

Παραπλανητικές πολιτικές από μεγάλες διεθνείς τράπεζες που εμπίπτουν στις τακτικές του Greenwashing και εντείνουν το πρόβλημα στο δάσος του Αμαζονίου καταγγέλλουν οργανισμοί σε έκθεση που δημοσίευσαν πριν από λίγες ημέρες. Όπως επισημαίνουν, κατά μέσο όρο, το 71% του Αμαζονίου μένει απροστάτευτο από τις πολιτικές αυτών των τραπεζών, καθιστώντας την περιοχή ευάλωτη στην αποψίλωση των δασών, την απώλεια βιοποικιλότητας και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Το Stand.earth και το Συντονιστικό Όργανο των Ιθαγενών Οργανώσεων της Λεκάνης του Αμαζονίου (COICA) εξέδωσαν μια έκθεση που τονίζει τις ανεπάρκειες των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών των έξι κορυφαίων τραπεζών που χρηματοδοτούν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αμαζόνιο. Η έκθεση, με τίτλο «Greenwashing the Amazon», αποκαλύπτει ότι μόνο μία τράπεζα, η HSBC, έχει εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και των αυτόχθονων πληθυσμών του.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια βιοποικιλότητα και την κλιματική σταθερότητα, πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Η έκθεση τονίζει ότι πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες συμβάλλουν στην καταστροφή της περιοχής αποτυγχάνοντας να επιβάλουν ισχυρά πλαίσια διαχείρισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων. Κατά μέσο όρο, το 71% του Αμαζονίου μένει απροστάτευτο από τις πολιτικές αυτών των τραπεζών, καθιστώντας την περιοχή ευάλωτη στην αποψίλωση των δασών, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η HSBC δεσμεύτηκε να αποκλείσει τη χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν νέες συναλλαγές το 2023 σχετικά με τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής. Αλλά αυτή ήταν η μόνη τράπεζα που τήρησε τον λόγος της.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης χρηματοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στον Ισημερινό, οι παραχωρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου επικαλύπτονται με το 65% των αυτόχθονων εδαφών, οδηγώντας σε σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση και πολυάριθμες πετρελαιοκηλίδες που έχουν επηρεάσει σοβαρά τις αυτόχθονες κοινότητες. Ομοίως, στο Περού, το 33% των εδαφών απειλείται από επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, θέτοντας κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους αυτόχθονες πολιτισμούς.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει επίσης δομικά ζητήματα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Περισσότερες από 560 συναλλαγές που αναλύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια έδειξαν ότι πολλές είναι δομημένες έτσι ώστε να παρακάμπτουν αυστηρούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς ελέγχους, διευκολύνοντας έτσι τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του Αμαζονίου χωρίς επαρκή διαχείριση κινδύνου.

Οι φορείς ζητούν τον πλήρη γεωγραφικό αποκλεισμό της χρηματοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αμαζόνιο, δηλαδή να επιβληθούν εξαιρέσεις παρόμοιες με εκείνες της Αρκτικής που εγκρίθηκαν το 2020. Αυτό το μέτρο είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί το σημείο καμπής του Αμαζονίου και να διασφαλιστεί η προστασία τουλάχιστον του 80% του τροπικού δάσους έως το 2025, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Το Stand.earth και η COICA προτρέπουν τις τράπεζες να σταματήσουν τη νέα χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, να τερματίσουν τις τρέχουσες επενδύσεις, να σταματήσουν τη χρηματοδότηση του εμπορίου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκια τους για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δημοσίευση της έκθεσης έχει συγκεντρώσει υποστήριξη από πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εμπειρογνώμονες, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να υιοθετήσουν πιο υπεύθυνες και στραμμένες προς το μέλλον πολιτικές.

«Από τότε που ξεκίνησε η εκμετάλλευση του πετρελαίου πριν από 60 χρόνια στον Αμαζόνιο του Ισημερινού, μας υποσχέθηκαν πρόοδο, υγεία, ευημερία και εκπαίδευση, αλλά πάνω από όλα, μια αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο, από τότε, οι αυτόχθονες λαοί έχουν πέσει μόνο θύματα ενός διεφθαρμένου συστήματος που διαιωνίζει τη βία εναντίον μας, αφαιρεί την επικράτειά μας, τους φυσικούς πόρους, τους αδελφούς και τις αδελφές μας και την ποιότητα ζωής μας», δήλωσε ο José Esach, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών, CONFENIAE.

«Μέσα από τις παραπλανητικές πολιτικές τους και τις κενές υποσχέσεις τους, αυτές οι τράπεζες προσπαθούν να εξωραΐσουν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αμαζόνιο και να κρύψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των καταστροφικών για το οικοσύστημα επενδύσεών τους», δήλωσε η Angeline Robertson, ερευνήτρια στο Stand.earth. .«Ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και τους αυτόχθονες πληθυσμούς, αλλά αυτές οι δεσμεύσεις δεν σημαίνουν τίποτα έως ότου οι τράπεζες σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά διοχετεύοντας δισεκατομμύρια στην επέκταση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή».

Η έκθεση προτρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναγνωρίσουν την επείγουσα ανάγκη για δράση για την προστασία του Αμαζονίου και των ιθαγενών κοινοτήτων του, τονίζοντας ότι οι τρέχουσες πολιτικές τους είναι ανεπαρκείς για την πρόληψη περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κοινωνικής βλάβης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ζητούν περισσότερη εγρήγορση για το Greenwashing στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Greenwashing: Τι προβλέπει η οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση

Αυστηροποιείται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για το greenwashing - Νέα οδηγία από την ΕΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider