Έτοιμη για αναβάθμιση και της Ελληνικής μετά τη Eurobank η Moody's

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμη για αναβάθμιση και της Ελληνικής μετά τη Eurobank η Moody's
Σε πλαίσιο αναθεώρησης για αναβάθμιση έθεσε σήμερα όλες τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας η Moody's.

Σε πλαίσιο αναθεώρησης για αναβάθμιση έθεσε σήμερα όλες τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας η Moody's, με εξαίρεση τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου Prime-2 (CRR) και Prime-2 (cr) και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR) που έχουν επιβεβαιωθεί.

Ουσιαστικά η Moody's θέτει σε αναθεώρηση για αναβάθμιση τη βασική πιστωτική αξιολόγηση (BCA) και το προσαρμοσμένο BCA του ba2, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων Baa3 - Prime - 3, οι μακροπρόθεσμες CRR της Baa2.

Η ενέργεια αξιολόγησης ακολουθούν τόσο τις (1) συνεχείς βελτιώσεις στο χρηματοοικονομικό προφίλ της τράπεζας που ασκούν ανοδική πίεση στην αυτόνομη οικονομική ευρωστία της τράπεζας όσο και (2) την απόκτηση του ποσοστού του 55,5% στην τράπεζα από την Eurobank και ως εκ τούτου τη δυνατότητα υποστήριξης της Ελληνικής Τράπεζας, σε περίπτωση ανάγκης.

Η Moody's θα αξιολογήσει επίσης τυχόν πιθανές αλλαγές στη δομή του παθητικού της τράπεζας και τα σχέδια για το ενδοομιλικό χρέος ή ποσά υποχρεώσεων για τις ελάχιστες απαιτούμενες επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Να σημειωθεί πως λίγες μέρες πριν, η Eurobank αναβαθμίστηκε από τη Moody's στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας μετά την Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα, η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθμολογείται στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της από έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, την Moody's Ratings. Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Eurobank είναι η μόνη ελληνική Τράπεζα που αναβαθμίζεται με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στη Eurobank, και μάλιστα με τις παραπάνω διακρίσεις, οφείλεται: α) στα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, με γνώμονα την ισχυρή δημιουργία κερδών και την αποδεδειγμένη ικανότητα αύξησης του βασικού κεφαλαίου τα τελευταία τρίμηνα, β) στην ισχυρότερη ποιότητα ενεργητικού και την άνετη θέση ρευστότητας και γ) στις περισσότερο διαφοροποιημένες ροές κερδών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ιδίως μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider