«Καταρχήν συμφωνία» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας – Προς την έξοδο η HelleniQ Energy

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καταρχήν συμφωνία» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας – Προς την έξοδο η HelleniQ Energy
Στο ελληνικό δημόσιο οδεύει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει σήμερα η HelleniQ Energy, καθώς οι δύο πλευρές έχουν έρθει σύμφωνα με πληροφορίες σε μια καταρχήν συμφωνία για την αγοραπωλησία του εν λόγω ποσοστού.

Στο ελληνικό δημόσιο οδεύει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει σήμερα η HelleniQ Energy, καθώς οι δύο πλευρές έχουν έρθει σύμφωνα με πληροφορίες σε μια καταρχήν συμφωνία για την αγοραπωλησία του εν λόγω ποσοστού. Όμως, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, υπάρχουν ορισμένα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν για να πέσουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία που θα φέρει το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας στο 100% από το 65% που βρίσκεται σήμερα.

Το ζήτημα θέμα αφορά το τίμημα της συναλλαγής, καθώς θα υπάρχουν εκκρεμότητες αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με πιο βασική της απαιτήσεις της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ για ρήτρες take or pay της διετίας 2021-2022, για τις οποίες η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προσφύγει στη διεθνή Διαιτησία. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η δικαστική διαμάχη με την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων).

Ένα άλλο ζήτημα αφορά το τι θα κάνει η HelleniQ Energy με την Elpedison, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους που η πρώτη θέλει να αποεπενδύσει από την ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πως η δραστηριότητά της είναι ευθέως ανταγωνιστική με την κοινή εταιρεία που έχει με την ιταλική Edison.

Όμως, HelleniQ Energy – Edison έχουν αποφασίσει να σταματήσουν την συνεργασία τους, διεκδικώντας και οι δύο το 100% της κοινής εταιρείας. Οι δύο πλευρές αυτές τις ημέρες οριστικοποιούν την διαδικασία μέσω της οποίας ο ένας θα πωλήσει και ο άλλος θα αγοράσει και όπως έχει γράψει το insider.gr όλα δείχνουν πως θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία πολλαπλών γύρων, στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούν και οι δύο να βελτιώσουν τα τιμήματά τους για την εξαγορά του υπόλοιπου 50%.

Σε κάθε γύρο, κάθε εταιρεία θα πρέπει είτε να κάνει δεκτή την προσφορά της άλλης, είτε να υποβάλει αντιπροσφορά με υψηλότερο τίμημα. Αυτό σημαίνει πως στη διαδικασία αυτή μπορεί τελικά να επικρατήσουν οι Ιταλοί και η HelleniQ Energy να μείνει τελικά χωρίς εταιρεία εμπορίας ρεύματος και φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ενεργειακού Ομίλου είναι να συνεχίσει να δραστηριοποιείται μέσω ενός αποκλειστικά εταιρικού «οχήματος» στις αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου. «Και αν το όχημα αυτό δεν είναι η Elpedison μπορεί τελικά να είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας», όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wyndham Hotel & Resorts: Το πρώτο Ramada Residences στην Ελλάδα - Συμφωνία με τον όμιλο Oikos Property Developments

Eurogroup: Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις για την ένωση των κεφαλαιαγορών

Παγκόσμια διάκριση για τη Eurobank Factors

gazzetta
gazzetta reader insider insider