Το τελευταίο αντίο Τσαμάζ, το δυνατό χειροκρότημα και το case study του ΟΤΕ στο Harvard 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το τελευταίο αντίο Τσαμάζ, το δυνατό χειροκρότημα και το case study του ΟΤΕ στο Harvard 
Τι ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου στο τελευταίο του μήνυμα προς τους μετόχους της εταιρείας.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και με ένα αποχαιρετιστήριο χειροκρότημα που διήρκεσε πολλά λεπτά διενεργήθηκε η τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ της οποίας προέδρευσε ο απερχόμενος Διευθύνων Συμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος, προέβη σε έναν απολογισμό της 14χρονης πορείας του που μετασχημάτισε τον ΟΤΕ στην μεγαλύτερη εταιρεια τεχνολογίας του Ομίλου, εξέφρασε τις ευχαριστήριες του για την στήριξη της διοικητικής ομάδας όλα αυτά τα χρόνια κι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, Κώστα Νεμπή που αναλαμβάνει απο Δευτέρα τα καθήκοντα του.

«Ειμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που απευθύνω το τελευταίο μου μήνυμα και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλους όσους εργάστηκαν για να γίνει ο ΟΤΕ η μεγαλύτερη εταιρεια τεχνολογία στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσαμάζ ξεκινώντας την ομιλία του.

«Το ταξίδι μετασχηματισμού του ΟΤΕ υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μεθοδικά ώστε να συντελεστεί η ψηφιακή ανάπτυξη του ομίλου» συνέχισε ο κ Τσαμάζ επισημαίνοντας ότι το πρώτο διάστημα ο Όμιλος πήρε την απόφαση να επικεντρωθεί στον εξορθολογισμό και στην ανάπτυξη της δικής του δομής αφού παράγοντες όπως η ελληνική οικονομία, ο αθεμητος ανταγωνισμός και η κοντόφθαλμη ρύθμιση, ήταν πέρα από το έλεγχο του.

«Αλλάξαμε την κουλτούρα μας, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, μετασχηματίσαμε τις διαδικασίες μας και μέχρι το 2016 καταφέραμε να γίνουμε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές τεχνολογίας στην Ελλάδα, η Cosmote να γίνει love brand και να αποκτήσουμε μια σύγχρονη και ανταποδοτική εταιρία, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη».

Το στοίχημα ήταν τόσο δύσκολο που ο μετασχηματισμο του ΟΤΕ έγινε case study που διδάσκεται σε μάθημα του Harvard. Ακολούθησε η δεύτερη φάση ανάπτυξης που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα λιτό, κερδοφόρο μοντέλο λειτουργίας για να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας ανάπτυξη και πλέον βρισκόμαστε στην τρίτη φάση του μετασχηματισμού μας όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο θετικό αποτύπωμα του ΟΤΕ στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Έπειτα από περίπου 14 χρόνια, ο ΟΤΕ είναι σήμερα μια ολοκληρωτικά νέα εταιρεία. Με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, μειώσαμε σχεδόν στο μισό το κόστοςπροσωπικού και περιορίσαμε τα κόστη σε όλους τους τομείς. Ως αποτέλεσμα, ενώ εξακολουθούσαμε να αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, καταγράφαμε σταθερά μερικά από τα υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη. Κατά την ίδια περίοδο, επιστρέψαμε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στους μετόχους μας σε μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας τα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα. Μόνο φέτος, αυξήσαμε το μέρισμά μας κατά 23% και η συνολική αμοιβή των μετόχων ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ»

Τέλος έστειλε με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργατες και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο ο ποιος αναλαμβάνει καθήκοντα από Δευτέρα.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο υπερήφανος για αυτό που καταφέραμε μαζί. Να φέρουμε τον ΟΤΕ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Η Εταιρεία που παραδίδω είναι σε εξαιρετική λειτουργική και οικονομική κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Νεμπής θα οδηγήσει τον ΟΤΕ ακόμα πιο ψηλά. Γνωρίζωότι αφήνω την εταιρεία σε καλά χέρια.

Είχα το προνόμιο να ηγηθώ της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας της Ελλάδας, μαζί με μια εξαιρετική διοικητική ομάδα και τους εκπληκτικούς ανθρώπους της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider