Ελληνικό ψάρι: Πέρασε την «τέλεια καταιγίδα» και άντεξε - Χρηματοδότηση και καινοτομία το διττό στοίχημα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελληνικό ψάρι: Πέρασε την «τέλεια καταιγίδα» και άντεξε - Χρηματοδότηση και καινοτομία το διττό στοίχημα
Έτος σταθερότητας το 2024 για την εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια μετά τις κατακόρυφες αυξήσεις του κόστους παραγωγής τη δύσκολη διετία 2022-2023. Οι στόχοι της επόμενης μέρας.

Σε μέρες καλύτερες και… ξάστερες ποντάρει ο κλάδος της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, μετά την «τέλεια καταιγίδα» που πέρασε τη διετία 2022-2023, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και κατακόρυφης αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας. Για το 2024 ο κλάδος προσβλέπει σε ποιο ευοίωνες συνθήκες, αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες για χρηματοδότηση ώστε να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρήσεων.

«Τα δύσκολα πέρασαν και βγήκαμε δυνατότεροι σαν κλάδος μετά τα προβλήματα της τελευταίας διετίας. Αντέξαμε αλλά όχι με μηδενικό κόστος και αυτό φαίνεται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων μας», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Σπύρος Γιαννουλάτος, συμμετέχοντας την Παρασκευή στο συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2024 χαρακτηρίζεται έτος σταθερότητας για τον κλάδο, με τις επιχειρήσεις να αναμένουν βελτίωση της γενικότερης κατάστασης.

«Τα δύο προηγούμενα χρόνια τα ψάρια έφτασαν να πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους παρά την αύξηση της ζήτησης», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΟΠΑΣ και πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, περιγράφοντας τις πρόσφατες δυσκολίες.

Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης

«Η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας θα συνεχιστεί» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, δίνοντας το παρών στο συνέδριο. Όπως εξήγησε, τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις, όπως οι πόροι από την ΚΑΠ, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι πρώτος εξαγωγέας στην Ελλάδα και άρα είναι ένας πολύ κρίσιμος κλάδος. Ναι, υπάρχουν φτηνά δάνεια για τις επιχειρήσεις και οι διαδικασίες που αφορούν στο χωροταξικό επιταχύνονται», σημείωσε, προσθέτοντας πως «εστιάζουμε στο τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις, απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Για τεράστια βεντάλια διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να περάσουν οι πόροι στην πραγματική οικονομία έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος, σημειώνοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της υδατοκαλλιέργειας βρίσκονται πάντοτε στο επίκεντρο. Ταυτόχρονα, εξήγησε πως πλέον μια επιχείρηση για να λάβει χρηματοδότηση θα πρέπει να πληροί τα βασικά κριτήρια ESG, τα οποία δημιουργούν, σύμφωνα με τον ίδιο, επιπλέον ευκαιρίες για ανάπτυξη, ακόμη κι αν στην αρχή συνοδεύονται από πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Η επένδυση στη διαφοροποίηση και την καινοτομία

Την ανάγκη ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας να κάνει το απαραίτητο βήμα προς το μέλλον, επενδύοντας δυναμικά στην καινοτομία και τη διαφοροποίηση των προϊόντων του εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής, Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας DG MARE, Στυλιανός Μητολίδης. «Δεν θέλουμε να δούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να παράγουν απλά τσιπούρα. Θέλουμε την ανάπτυξη του κλάδου μέσω της καινοτομίας και χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τόνισε, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στηρίζεται σε τέσσερις άξονες. Στη δημιουργία ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας, τη μετάβαση του κλάδου στην πράσινη εποχή, την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και τέλος, στην ενίσχυση της καινοτομίας.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επενδύσεις στη διαφοροποίηση προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά στον καταναλωτή τα προϊόντα μας, ώστε να είναι πιο εύκολη η καθημερινότητά του», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Γιαννουλάτος.

Κρίσιμο ραντεβού με την ΚΕΔΕ για το χωροταξικό τον Ιούλιο

Μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο αποτελεί, την ίδια ώρα, η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των καλλιεργειών. Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΟΠΥ, το 2022 ιδρύθηκε μόλις μια Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Συνολικά έχουν ιδρυθεί από το 2011, μόλις έξι από τις 23 προβλεπόμενες ΠΟΑΥ. Όπως δε αποκάλυψε από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Διαμαντίδης, μέσα στον Ιούλιο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ΚΕΔΕ, ώστε οι δήμαρχοι να ενημερωθούν για το πλαίσιο που διέπει τις ΠΟΑΥ. «Η ίδρυση των ΠΟΑΥ θα οδηγήσει στη δημιουργία οικονομιών κλίματος, θα αυξήσει την παραγωγή και θα διευκολύνει το άνοιγμα σε νέες αγορές», τόνισε.

Η αγορά της Ινδίας

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της διεύρυνσης των διεθνών συνεργασιών του κλάδου επιλέχθηκε η Ινδία ως τιμώμενη χώρα για το 2024. Μια αγορά με τεράστιες προοπτικές, σύμφωνα με τον επικεφαλής Securities Services Asset & Wealth Management της BNP Paribas India Solutions, Θεόφιλο Μητσάκο, καθώς «ως το 2050 θα πρέπει να παράγουμε 50% περισσότερη τροφή για να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες του πλανήτη». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές που εμφανίζει η ινδική οικονομία, ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2023 η Ελλάδα παρήγαγε 120.000 τόνους μεσογειακών ειδών ιχθύων, με τον τζίρο να αγγίζει τα 685 εκατ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών υπερέβη τα 572 εκατ. ευρώ, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται σε 37 χώρες του κόσμου.

«Το Made in Greece είναι πολύ ισχυρό brand name και είναι πλέον γνωστό παντού, αλλά και συνυφασμένο με την ποιότητα», σημείωσε τέλος ο κ. Συμεωνίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσιάρας: Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι σοβαρός πυλώνας της αγροτικής οικονομίας

ICAP CRIF: Ηγέτιδα διεθνώς η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια παρά τις προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider