Σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ και προετοιμασμένες να πρωταγωνιστήσουν στον εν εξελίξει οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Το μήνυμα αυτό έδωσαν χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Την οριστική αλλαγή σελίδας από το δύσκολο παρελθόν της κρίσης, «προσυπέγραψε» για τις ελληνικές τράπεζες και η Elizabeth McCaul, μέλος του ΔΣ του SSM, σημειώνοντας ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι σε καλή συγκυρία, είναι ανθεκτικός, σταθερός και σε καλή κατάσταση μετά από τις προκλήσεις των τελευταίων 2,5 ετών.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, μετά πολλά χρόνια συρρίκνωσης και αναδιάρθρωσης που κληροδότησε η δεκαετής κρίση, εδώ και δύο χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και καταγράφουν ισχυρή θετική κερδοφορία. Φέτος, μετά από 16 χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν ξανά μέρισμα στους μετόχους τους, σηματοδοτώντας την απόλυτη επάνοδο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.
Η ισχυροποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών αποτυπώθηκε και στα τελευταία πανευρωπαϊκά stress tests του 2023. Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την 1η στη Νότια Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα, ισχυρούς δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Εμφανίζουν σημαντική πιστωτική επέκταση έχοντας υπεραποδώσει του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με τις σωρευτικές καθαρές ροές πιστώσεων να ισοδυναμούν με το 10% του ΑΕΠ τα τελευταία 4 χρόνια. Έχουν ήδη εγκρίνει σχεδόν το ένα τρίτο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, περίπου 18 δισ. ευρώ. Έχουν αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις σύνθετων έργων, οδηγώντας στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, καθώς και στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων.
Προς ένα πολύ πιο φιλόδοξο επιχειρηματικό μοντέλο
Κατόπιν των επιδόσεων του παρελθόντος, οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν πλέον σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, πολύ πιο φιλόδοξο. Το μοντέλο αυτό παρακολουθεί στενά ο SSM, εστιάζοντας στη διαχείριση των κινδύνων, στην εταιρική διακυβέρνηση, στην ψηφιοποίηση και την πρόληψη κινδύνων που ελλοχεύουν, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.
Κλιμάκιο του SSM πρόκειται να έρθει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα, για συναντήσεις με τις Διοικήσεις των τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η επίσκεψη του επόπτη θα πραγματοποιηθεί εν μέσω των ετήσιων γενικών συνελεύσεων 2023 των τραπεζών, των πρώτων που θα περιλάβουν και τις εξαγγελίες για ανταμοιβή των μετόχων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι διανομές μερισμάτων θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια με υψηλότερο payout ratio (στο 50% των καθαρών κερδών το 2026) υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάζουν διατηρήσιμη κερδοφορία και κεφαλαιακά πλάνα για το μέλλον, τα οποία θα πείθουν τον επόπτη ότι η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει θωρακισμένη έναντι κινδύνων. Η υψηλή αναλογία αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών δεν φαίνεται να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες. Ο SSM παρακολουθεί συνολικά τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών και θα αξιολογεί σε ετήσια βάση τα προτεινόμενα μερίσματα.
Επιπλέον, παρά την εντυπωσιακή μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, ο SSM αναμένει περαιτέρω υποχώρησή τους. Το κρίσιμο ερώτημα, πάντως, στο οποίο θα πρέπει να απαντούν οι τράπεζες είναι η διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας τους, καθώς τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια δεν θα συνεχιστούν απαραίτητα μεσοπρόθεσμα.