ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil 
«Πράσινο φως» από τους μετόχους της Ελλάκτωρ για την μεταβίβαση της θυγατρικής του τομέα περιβάλλοντος στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Η ρευστότητα της εισηγμένης και η στρατηγική της Motor Oil

Εγκρίθηκε, όπως και αναμένονταν, από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ η πώληση του συνόλου των μετοχών (94,44%, ήτοι 185.793 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου) που κατέχει στην θυγατρική της εταιρεία στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων – περιβάλλοντος, ΗΛΕΚΤΩΡ, προς την αλλοδαπή εταιρεία MANETIAL LIMITED, 100% θυγατρική της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.», συμφερόντων ομίλου Βαρδινογιάννη.

Όπως αναφέρεται και στη σύμβαση της συναλλαγής, «το οικονομικό τίμημα (ανέρχεται στο ποσό των 114.731.111. ευρώ. Το Τίμημα θα καταβληθεί από τον Αγοραστή πλήρως σε μετρητά κατά την Ολοκλήρωση της Συναλλαγής σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης Αγοραπωλησίας. Ο Πωλητής έχει αναλάβει το τελικό βάρος αποζημίωσης της ΗΛΕΚΤΩΡ σε δύο περιπτώσεις εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων διεκδικήσεων αποζημιώσεων, σύμφωνα με την Σύμβαση». Τώρα εκκρεμεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι λοιπές κατά νόμον εγκρίσεις και άδειες. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ είχε αναθέσει στον εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό οίκο AXIA VENTURES GROUP, να εξετάσει το δίκαιο και εύλογο (fairness opinion) του προσφερθέντος τιμήματος, όπως και συνέβη.

Επίσης, δόθηκε η εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. η σχετική εξουσιοδότηση να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια τυχόν απαιτηθεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την υλοποίηση και ολοκλήρωση της Συναλλαγής χωρίς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν τροποποιήσεων επί των συμβατικών κειμένων που πρόκειται να συναφθούν.

Η στρατηγική της Motor Oil

Η εξαγορά του 94,44% της Ηλέκτωρ είναι συνεπής με τη στρατηγική της Motor Oil για μετασχηματισμό της σε ευρύτερο ενεργειακό όμιλο, που θα δραστηριοποιείται και στη διαχείριση απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί τον τέταρτο αναπτυξιακό πυλώνα, στη στρατηγική ενεργειακή μετάβασης της Motor Oil. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αποκτηθεί η Thalis. Η Ηλέκτωρ είναι ακόμη μεγαλύτερη εταιρεία, με ακόμη ευρύτερο «αποτύπωμα» στην Ελλάδα.

Η απόκτηση της Ηλέκτωρ αναμφίβολα θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην εν λόγω αγορά, αλλά, παράλληλα, θα σημάνει και την αποχώρηση της Ελλάκτωρ από μία δραστηριότητα με ενδιαφέρον και προσφορά σε μεγέθη. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 ανήλθε σε 100,1 εκατ., έναντι 122,5 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, μειωμένος κατά 18,3%. Στην μείωση του κύκλου εργασιών συνετέλεσαν αφενός η ολοκλήρωση συμβατικής λειτουργίας των μονάδων Osnabruck και Καλαμάτας και αφετέρου η μείωση των τιμών ανακυκλώσιμων υλικών, που μερικώς αντισταθμίστηκαν από αυξημένες εισερχόμενες ποσότητες, από την αναθεώρηση (πληθώριση) τιμών αποδοχής αποβλήτων καθώς και από την υλοποίηση νέων έργων. Το EBITDA του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 διαμορφώθηκε σε 14,2 εκατ., έναντι 15,3 εκατ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 7,3% ή -1,1 εκατ.. Η Ηλέκτωρ υπέγραψε, εντός του 2023, συμβάσεις έργων κατασκευαστικού αντικειμένου συνολικού προϋπολογισμού 51,4 εκατ. (μερίδιο εταιρείας), και λειτουργικού αντικειμένου 28,6 εκατ. (πλέον 34,5 εκατ. δικαιωμάτων προαίρεσης), ενώ αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος (εκκρεμεί η υπογραφή) σε συμβάσεις έργων συνολικού αντικειμένου 51,5 εκατ. (μερίδιο εταιρείας). Στο πρώτο τρίμηνο 2024 ο τομέας περιβάλλοντος είχε έσοδα 23,5 εκατ. ευρώ (+3%) και λειτουργική κερδοφορία 5,8 εκατ. ευρώ (+58%).

Η ρευστότητα της Ελλάκτωρ

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να χάνει μία σημαντική θυγατρική, ωστόσο, έχει ενισχύσει τα ταμειακά του διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του Ομίλου ανήλθαν σε 707 εκατ. στις 31.03.2024 έναντι 521 εκατ. στο τέλος του 2023) και επικεντρώνεται σε άλλες δραστηριότητες (παραχωρήσεις, ακίνητα), δίχως να αποκλείονται και κινήσεις σε άλλους τομείς. «Επεξεργαζόμαστε σενάρια, αλλά το Δ.Σ. δεν έχει πάρει αποφάσεις, αν έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον, θα ενημερώσουμε τους μετόχους», σημείωνε ο κ. Μπουλούτας. Πρόσφατα η Γ.Σ. της εισηγμένης αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174,096 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,50 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται στη μεγαλύτερη διανομή που έχει δοθεί τα τελευταία 25 χρόνια από την εισηγμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Ανακοίνωσε επί της αρχής συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest

tbi bank: Kεφαλαιοποίηση των κερδών του 2023 για περαιτέρω ανάπτυξη

Epsilon Net: Πάνω από το εύρος το τίμημα εξαγοράς – Τι αναφέρει το ΔΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider