Η Κομισιόν παρείχε τεχνική υποστήριξη σε πάνω από 1.800 πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν παρείχε τεχνική υποστήριξη σε πάνω από 1.800 πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις
Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη την τελευταία πενταετία, έχοντας βοηθήσει στην υλοποίηση πάνω από 1.800 πρωτοποριακών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), το οποίο παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη την τελευταία πενταετία, έχει βοηθήσει στην υλοποίηση πάνω από 1.800 πρωτοποριακών μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή στην πράξη των κοινών προτεραιοτήτων της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκθεση τονίζει πως, βασικοί παράγοντες της επιτυχίας του TSI και της υιοθέτησής του από τα κράτη μέλη είναι το ότι βασίζεται στη ζήτηση, καθώς και η πολυκρατική διάστασή του, η ευελιξία και ο χαμηλός διοικητικός φόρτος του.

Το TSI, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την έναρξη της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής, βασισμένο στο Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ), τελεί υπό τη διαχείριση της ΓΔ REFORM και έχει βοηθήσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσουν τις διοικητικές τους ικανότητες και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές. Την τελευταία πενταετία, το TSI και το προηγούμενο πρόγραμμα έχουν στηρίξει πάνω από 1.800 πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίες συνδέονται με τις κύριες πολιτικές της ΕΕ. Τα πολυκρατικά έργα του TSI προήγαγαν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, τα βοήθησαν να βρουν κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις και κατά συνέπεια διευκόλυναν τη σύγκλιση και την προστιθέμενη αξία για την ΕΕ.

Οι δημόσιες διοικήσεις σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι, επωφελήθηκαν επίσης από την ανταλλαγή συνεργασίας μεταξύ δημόσιων διοικήσεων (PACE). Το πρόγραμμα Pace προάγει την κινητικότητα των υπαλλήλων της ΕΕ σε όλη την ΕΕ με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών. Περίπου 300 δημόσιοι υπάλληλοι από 23 κράτη μέλη συμμετείχαν σε πάνω από 70 ευκαιρίες ανταλλαγής.

Το 2023 εκδόθηκε η ανακοίνωση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου (ComPAct), η οποία προβλέπει την πρώτη ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων της Επιτροπής για τη στήριξη του εκσυγχρονισμού των εθνικών διοικήσεων και την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ τους. Μια σειρά από 25 συγκεκριμένες δράσεις θα ενισχύσει την υλοποίηση των κύριων πολιτικών της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Οι δράσεις χωρίζονται σε τρεις πυλώνες: δεξιότητες, ψηφιακή τεχνολογία και οικολογία. Οι 21 από αυτές τις δράσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης.

Το TSI είναι ένα μέσο της ΕΕ που βασίζεται στη ζήτηση και παρέχει στις αρχές των κρατών μελών ποιοτική και εξατομικευμένη εμπειρογνωμοσύνη. Παρέχει στήριξη υπό μορφή στρατηγικών και τεχνικών συμβουλών, μελετών αξιολόγησης των μεταρρυθμιστικών αναγκών, καθώς και καταρτίσεων και εθνικών αποστολών εμπειρογνωμόνων. Το TSI θα συνεχίσει να στηρίζει τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών για να υιοθετήσουν τις αλλαγές και να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες προκλήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως: Κρίσιμος ο ρόλος του TSI στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας

Σταϊκούρας: Εθνική Στρατηγική με Τεχνολογία Μοντελοποίησης (BIM) στις κατασκευές

Η Κομισιόν επενδύει πάνω από 210 εκατ. ευρώ στην κυβερνοασφάλεια και τις ψηφιακές τεχνολογίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider