Ακίνητα: Προχωρά μεγάλη επένδυση στον κλάδο logistics στον Ασπρόπυργο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Προχωρά μεγάλη επένδυση στον κλάδο logistics στον Ασπρόπυργο
Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μεγάλο κέντρο αποθήκευσης και διανομής, επιφάνειας περίπου 74.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Η παρουσία της Trastor ΑΕΕΑΠ και η πρόσφατη εξαγορά

Ένα «βήμα μπρος» για την υλοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα logistics, επιφάνειας περίπου 74.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπρόπυργου, έγινε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Κέντρο αποθήκευσης και διανομής με γραφεία στη θέση Βαρυμάσι – Άνω Φούσα, Ασπρόπυργος Αττικής», με την προϋπόθεση να τηρηθούν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι και ειδικά μέτρα αντιρρύπανσης. Πρόκειται για επένδυση του φορέα ΜΙΛΗΤΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, ή αλλιώς της γνωστής TRASTOR ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Πειραιώς.

Η εξαγορά του συνόλου της «Μίλητος Κτηματική»

Η οποία προ ενάμιση μηνός ανακοίνωνε ότι προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας «ΜΙΛΗΤΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ιδιοκτήτριας δύο (2) αγροτεμαχίων συνολικής επιφάνειας 185.110 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, επί των οποίων θα ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο εμπορικής αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 74.766 τ.μ. H κατασκευή του ακινήτου στοχεύει σε πιστοποίηση LEED-Gold και το έργο βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο του προσυμφώνου η εταιρεία κατέβαλε προκαταβολή ποσού ύψους 12 εκατ., η οποία χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Το συνολικό τίμημα για την αγορά των μετοχών της προς απόκτηση ανώνυμης εταιρείας θα ισούται με την αξία της καθαρής της θέσης (NAV), όπως αυτή θα προσδιοριστεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του προσυμφώνου. Η εν λόγω επένδυση θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών της προς απόκτηση ανώνυμης εταιρείας, μετά την πλήρωση συγκεκριμένων αιρέσεων που προβλέπονται στο προσύμφωνο.

Η έγκριση της ΜΠΕ

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, πρόκειται για ανάπτυξη αποθηκευτικού κέντρου με γραφεία (γίνεται πάντως λόγος για έκταση οικοπέδου 184.271,29 τ.μ., με επιφάνεια κάλυψης 72.632,24 τ.μ., συνολική δόμηση 73.867,84 τ.μ., εργαζόμενο προσωπικό 50 άτομα. Όλα τα κτίσματα θα καλύπτονται από οικοδομικές άδειες και θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Τα κτίρια θα κατασκευαστούν με μεταλλικό σκελετό και θα έχουν τοίχους πλήρωσης από πάνελ πολυουρεθάνης. Στην εγκατάσταση θα αποθηκεύεται ξηρό φορτίο. Ειδικότερα, θα αποθηκεύονται συσκευασμένα εμπορεύματα για οικιακή και επαγγελματική χρήση, μη επικίνδυνα, διαφόρων ειδών ανάλογα και με τις απαιτήσεις των πελατών της εταιρείας. Τα εμπορεύματα αυτά διατίθενται σε εταιρείες που θα 8 υποδειχθούν από τους πελάτες, συσκευασμένα σε κατάλληλους περιέκτες και θα διακινούνται σε παλέτες. Ο ωφέλιμος όγκος αποθήκευσης είναι 892.220,522 m3 .

Βάσει της νομοθεσίας το σύνολο των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης είναι 1.238,22 και θα δεσμευτούν συνολικά 1.240 θέσεις για ΙΧ, εκ των οποίων 62 θέσεις για ΑΜΕΑ. Αντίστοιχα οι θέσεις στάθμευσης για φορτηγά είναι 36,81 και θα δεσμευτούν συνολικά 37 θέσεις. Η μονάδα θα είναι εφοδιασμένη με εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και πιστοποιητικό πυρασφάλειας και θα έχει εγκαταστήσει όλα τα απαιτούμενα μέσα. Στην εγκατάσταση θα υπάρχει μόνιμο υδροδοτικό και σύστημα καταιονισμού ύδατος. Όλοι οι χώροι της καλύπτονται από πυρανίχνευση και πυροσβεστήρες χειρός.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Τάσος Καζίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, με αφορμή την πραγματοποίηση της ως άνω συμφωνίας, «προσυμφωνούμε με τον στρατηγικό μας συνεργάτη, την εταιρεία Karpathios Development, τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο των logistics, η οποία αφορά την απόκτηση του μεγαλύτερου αυτόνομου κέντρου διανομής σε όλη την επικράτεια. Η στρατηγική θέση του ακινήτου που εξασφαλίζει τη μέγιστη συνέργεια με την μελλοντική ανάπτυξη του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου αλλά και στοιχεία πρότυπων προδιαγραφών κατασκευής και όγκου αποθήκευσης (83.000 θέσεις παλετών) καθιστούν το εν λόγω ακίνητο μοναδικό στο είδος του.

Η εδραίωση της ΑΕΕΑΠ

Κατόπιν της οριστικής ολοκλήρωσης της συναλλαγής η οποία και αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2025, η Trastor θα εδραιώσει περαιτέρω την ήδη ηγετική θέση της στον κλάδο των logistics, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 216 εκατ. και επιφάνειας 240 χιλ. τ.μ., με το 54% αυτού να είναι πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο αειφορίας LEED και το 80% να αποτελεί απόθεμα σύγχρονων προδιαγραφών κατασκευασμένο κατά την τελευταία τετραετία. Όπως είχε αναφέρει η ΑΕΕΑΠ, «το μέγεθος της συναλλαγής και η εγγυημένη προσυμφωνημένη πολυετής μίσθωση του ακινήτου, αναμένεται να εξασφαλίσουν αύξηση τουλάχιστον 14% στα αποτελέσματα της Εταιρείας, αγνοώντας τις λοιπές προγραμματισμένες επενδύσεις έως και την απόκτηση του ακινήτου, ενώ η αναμενομένη ένταξη της επένδυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αυξάνει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της επένδυσης κατά 150 μ.β.. Το μέγεθος της συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια των 111 εκατ. ευρώ που η εταιρεία ήδη έχει επενδύσει σε χώρους logistics, εξακολουθεί να εκφράζει τη πίστη μας στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγχαίρουμε την Υπηρεσία Ανάπτυξης Εφοδιαστικής του Υπουργείο Ανάπτυξης που αναλαμβάνει εντονότερα πρωτοβουλίες προς τη ψηφιοποίηση, τον εξορθολογισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Εφοδιαστικής».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο περιθώριο της Γ.Σ. των μετόχων της ΑΕΕΑΠ, η διοίκηση της εισηγμένης είχε αναφέρει ότι στον τομέα των Logistics όπου έχει δημιουργήσει ισχυρή θέση με χαρτοφυλάκιο αποθηκών άνω των 170.000 τ.μ. αναμένεται να παραδώσει έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024 μια νέα αποθήκη 8.500 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, η οποία έχει ήδη ως μισθωτή εταιρεία 3PL. Η ζήτηση είναι μεγάλη και για τα logistics όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Trastor, ότι «χτίζεται φεύγει από τα σχέδια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο» στο ΤΑΙΠΕΔ για το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Διπλή Ανάπλαση: Ποια εταιρεία θα κάνει (τελικά) τα έργα πρασίνου σε Βοτανικό – Ελαιώνα

Το roadmap για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας – Τι «τρέχει» με τα 22 περιφερειακά

gazzetta
gazzetta reader insider insider