Διπλή Ανάπλαση: Ποια εταιρεία θα κάνει (τελικά) τα έργα πρασίνου σε Βοτανικό – Ελαιώνα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλή Ανάπλαση: Ποια εταιρεία θα κάνει (τελικά) τα έργα πρασίνου σε Βοτανικό – Ελαιώνα
Κατακυρώνεται η σύμβαση, από τον Δήμο Αθηναίων, για τα «Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα». Ποιος παίρνει το έργο, τι περιλαμβάνει

Αφού, ως συνήθως συμβαίνει σε αυτούς τους διαγωνισμούς, υπήρξε ένα «πινγκ πονγκ» ανάμεσα σε διεκδικητές – αναδόχους (π.χ. ΖΙΤΑΚΑΤ και ΟΔΟΣ ΑΤΕ), έλαβαν χώρα οι συνήθεις προσφυγές και προδικαστικές ενέργειες και φτάσαμε στις τελικές αποφάσεις των κλιμακίων της ΕΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), πλέον, έχουμε το… «πράσινο φως» για τον νικητή θα κάνει τα έργα ανάπλασης/πρασίνου σε Βοτανικό – Ελαιώνα, στο πλαίσιο της περίφημης Διπλής Ανάπλασης.

Μετά το γαϊτανάκι των νομικών ενεργειών και κατόπιν των αποφάσεων των αρμόδιων αρχών, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε την προ ημερών απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού του «Υποέργου 1: Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα», σύμφωνα με την οποία η σύμβαση κατακυρώνεται τελικά στην εταιρεία «ΟΔΟΣ ΑΤΕ», η οποία κερδίζει το συμβόλαιο από την ΖΙΤΑΚΑΤ «πάνω στο νήμα», με έκπτωση 21,5% (προσφορά 29,4 εκατ., με ΦΠΑ). Το έργο ήταν αρχικού ύψους 37,2 εκατ. ευρώ (με προαίρεση 4 εκατ. και ΦΠΑ), ενώ σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την ιστορία η ίδια εταιρεία, η ΟΔΟΣ, φέρεται να έχει επικρατήσει πάλι στην τελική ευθεία, πάλι μέσα από μπαράζ προσφυγών και ενστάσεων, κερδίζοντας επίσης την ΖΙΤΙΚΑΤ (αλλά και τις ΕΚΤΕΡ, ΤΕΡΝΑ – Intrakat, ΘΕΜΕΛΗ κ.α.) στον διαγωνισμό «ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ», συνολικού προϋπολογισμού 37.450.495 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιο είναι το έργο

Όσον αφορά στα έργα «πρασίνου», το αντικείμενο του έργου, η μελέτη του οποίου διέπεται από τις πλέον σύγχρονες αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου και ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας, αφορά στην ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα, την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα. Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 τ.μ. θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Στο πάρκο θα φυτευτούν περισσότερα από 3.200 αυτοφυή δένδρα και 40.000 θάμνοι, απόλυτα προσαρμοσμένα στο κλίμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στο πάρκο δημιουργούνται βιώσιμες φυτικές διαπλάσεις βασισμένες στη δομή και τη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ευδοκίμηση και εξέλιξη των φυτεύσεων. Ως απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, αστικά δασύλια, σκιερές δενδροστοιχίες, λοφίσκοι, κήποι βροχής, μεγάλη λίμνη με υδρόβια και υδροχαρή φυτά και άλλα στοιχεία νερού θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση του μικροκλίματος, αλλάζοντας ριζικά την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης. Επιπροσθέτως, στο πάρκο [κάτω από τη σκιά των δέντρων] φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 τ.μ. χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ: «Απογειώνονται» οι εργασίες στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης (Καστέλι) – Τα ορόσημα της παραχώρησης

«Πράσινο» στο ΤΑΙΠΕΔ για το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Έρχεται αποτιμητής για το mega τουριστικό ακίνητο «Καραθώνα» των 1.900 στρεμμάτων στο Ναύπλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider