Eurobank Equities: Έχει «ουρά» το «growth story» της Cenergy

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Έχει «ουρά» το «growth story» της Cenergy
Στην υψηλή και διατηρούμενη αναπτυξιακή δυναμική της Cenergy στέκεται η Eurobank Equities. Η Χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή στόχο στα 12,70 ευρώ, από 8,90 προηγουμένως με σύσταση «buy».

Στην υψηλή και διατηρούμενη αναπτυξιακή δυναμική της Cenergy εστιάζει η Eurobank Equities, με φόντο και το μεγάλο βήμα του ομίλου στις ΗΠΑ μέσω της ανέγερσης μονάδας κατασκευής καλωδίων (μένει να ξεκαθαρίσει ο τρόπος και ο μηχανισμός χρηματοδότησης). Η Χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή στόχο στα 12,70 ευρώ, από 8,90 προηγουμένως με σύσταση «buy».

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, η δυναμική λειτουργικότητας από την αύξηση της κερδοφορίας το 2023 φαίνεται να έχει «ουρά» μέχρι τουλάχιστον το 2024, με το σετ αποελεσμάτων να υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη εκτέλεση έργων και το υψηλό ανεκτέλεστο με καλύτερους όρους τιμολόγησης και στα δύο βασικά τμήματα (καλώδια - σωλήνες) της.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική τάση από τις αρχές του έτους, η Eurobank Equities αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για το 2024, αναμένοντας προσαρμοσμένα EBITDA για φέτος στα 255 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 19% σε ετήσια βάση και κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση) με ισχυροποίηση της απόδοσης στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Χρηματιστηριακή βλέπει διψήφια ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο EBITDA, θεωρώντας την επίδραση από τις αναμενόμενες αυξήσεις παραγωγικής δυναμικότητας στις υπάρχουσες μονάδες, μαζί με την προοπτική είσοδο του ομίλου στις ΗΠΑ, ως δύο σημαντικούς «καταλύτες» που ενισχύουν το «story», με τις κινήσεις να μην ακόμη πλήρως τιμολογηθεί από την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου (υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει απαλλαγή φόρου 58 εκατ. δολαρίων από τις αρχές των ΗΠΑ). Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων με το χρονισμό της συγκεκριμένης κίνησης να αποτελεί συνάρτηση των τελικών συμφωνιών απορρόφησης καλωδίων από τους κατασκευαστές.

Η ισχυρή πρόσθετη ανάληψη έργων επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση παραμένει άθικτη σε όλες τις βασικές δραστηριότητες, με τη Cenergy να έχει πλέον καθιερωθεί σταθερά ως ένας άξιος και ικανός ανταγωνιστής τόσο στα καλώδια όσο και στους χαλύβδινους σωλήνες. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά πως οι προοπτικές στα καλώδια υποστηρίζονται σημαντικά από την αταλάντευτη ζήτηση για διασυνδέσεις και αντικατάσταση δικτύου μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (TSOs) και των διαχειριστών συστημάτων διανομής (DSOs) της ΕΕ και των βελτιωμένων ρυθμών ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας καθώς η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η Eurobank Equities τονίζει ότι ο δείκτης για το ανεκτέλεστο των καλωδίων προς τα έσοδα αυτών των έργων διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 6,7x το 2023. Όσον αφορά τους χαλύβδινους σωλήνες (ανεκτέλεστο 650 εκατ. ευρώ το 2023), οι προβλέψεις της συνεχίζουν να δείχνουν προς ένα ισχυρό βραχυπρόθεσμό outlook, δεδομένης της ισχυρής δυνατότητας τιμολόγησης από τον εξορθολογισμό της αγοράς και την ταχεία αύξηση των εισαγωγών LNG στην ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για βελτιωμένη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία χάρη στο υψηλότερης ποιότητας ανεκτέλεστο και την δυναμική συνολική εκτέλεση έργων, η Χρηματιστηριακή αυξάνει την εκτίμηση για τα έσοδα του ομίλου στη χρονική περίοδο 2024 - 2025 κατά 10% - 13% (καλύτερη τιμολόγηση), με μια αύξηση 5% - 8% στα EBITDA. Μεσοπρόθεσμα, αναμένει μια μεγαλύτερη συνεισφορά από τον κλάδο καλωδιών, με σημαντικά οφέλη από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, ώστε το 2027 να φτάσει σε προσαρμοσμένα EBITDA κοντά στα 390 εκατ. ευρώ (+5% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης).

Αυτό αντιστοιχεί σε προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA της τάξεως του 15% για το 2027, δηλαδή ενίσχυση κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2023. Οι προβλέψεις της Χρηματιστηριακής για τα επόμενα χρόνια (2028 και μετά) ενσωματώνουν μια πρόσθετη ώθηση από το άνοιγμα της μονάδας στις ΗΠΑ, η οποία εκτιμά ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2027 και θα μπορούσε να προσφέρει αποδόσεις μετά τη φορολογία κοντά στο 20%.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου (υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει απαλλαγή φόρου 58 εκατ. δολαρίων από τις αρχές των ΗΠΑ). Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων με το χρονισμό της συγκεκριμένης κίνησης να αποτελεί συνάρτηση των τελικών συμφωνιών απορρόφησης καλωδίων από τους κατασκευαστές.

Η τιμή στόχος στα 12,70 ευρώ (με βάση το μοντέλο DCF - στο 9% WACC) οδηγεί σε δείκτη 1-year forward EV/EBITDA στο 9,8x (από 8x περίπου σε τρέχοντα επίπεδα) ήτοι με ένα discount 10% περίπου έναντι των καλύτερων ομοτίμων στα καλώδια, καθώς το μικρότερο μέγεθος της Cenergy αντισταθμίζεται εν μέρει από το υψηλό αναπτυξιακό της προφίλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider