Διατηρώντας τη σύσταση «buy» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η AXIA προβαίνει σε αύξηση των τιμών στόχων, αναμένοντας ακόμη καλύτερες μέρες για τον κλάδο.
Όπως επισημαίνει, ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει καλές αποδόσεις από τις αρχές του έτους και σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με την πορεία των δεικτών Stoxx Banks και Stoxx Banks 600, με τον κλάδο να έχει ως βασικούς «οδηγούς» τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις βιώσιμες αποδόσεις.
Η θέση της AXIA είναι ότι αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί, καθώς οι εκτιμήσεις της υποδηλώνουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν ανθεκτικά στο γύρισμα ουσιαστικά του επιτοκιακού κύκλου, η εξυγίανση των ισολογισμών θα διατηρηθεί και το κόστος του κινδύνου θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.
Όσον αφορά το κόστος κινδύνου, οι τράπεζες αναμένεται αρκετά εύκολα να ξεπεράσουν τους στόχους που είχουν θέσει οι διοικήσεις και το consensus λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και των υψηλότερων τιμών των ακινήτων. Μια άλλη βασική πτυχή που εισάγει η AXIA στην ανάλυσή της είναι η σημασία της αξιοποίησης της πλεονάζουσας ρευστότητας το επόμενο διάστημα, καθώς μετά το «πράσινο φως» της εποπτικής αρχής για επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διανομές μερισμάτων, θεωρεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να επιβραβεύουν τους μετόχους μέσω ενός συνδυασμού δημιουργίας μεγαλύτερης αξίας και αυξημένων δεικτών payouts, με πιθανά προγράμματα επαναγοράς ιδίων.
Σύμφωνα με την AXIA, τα πλεονάζοντα κεφάλαια των τραπεζών μπορεί να αναπτυχθούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της επανένταξης επαναξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων, της συμμετοχής σε cross - border κοινοπραξίες, της πραγματοποίησης bolt - on εξαγορών σε βασικές αγορές, της επιτάχυνσης της απόσβεσης DTC, της δημιουργίας joint ventures ή της επένδυσης σε fintech ventures για σκοπούς cross - selling.
«Ταύρος» η AXIA - Αυξάνει τιμές στόχους
Η επενδυτική αυξάνει έτσι την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,30, για τη Eurobank στα 3 ευρώ από 2,5, για την Εθνική στα 10,50 ευρώ από 8,80 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,30 από 5 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα, σημειώνει πως το ευρύ χάσμα αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών έναντι του Stoxx Banks στη βάση του δείκτη P/TE έκλεισε μερικώς, καθώς οι πρώτες διαπραγματεύονται κατά μέσο στο 0,67x έναντι 0,7x των ευρωπαϊκών, για εκτιμώμενο δείκτη ROTE για το 2025 στο 13,5% έναντι 12,9% για τις τελευταίες.
Ανθεκτικότητα στα καθαρά έσοδα από τόκους
Η AXIA εμβαθύνει σε αρκετούς παράγοντες που μπορούν να κρίνουν την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, συμπεριλαμβανομένων των εξπηρετούμενων δανείων, των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που υποστηρίζουν την κερδοφορία προσθέτοντας στα έσοδα και αντισταθμίζοντας το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης wholesale και το κόστος καταθέσεων, τα οποία έχουν παρουσιάσει μια ήπια μόνο αύξηση αλλά παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας τα ισχυρά θεμέλια του τραπεζικού κλάδου. H αναλύτρια της AXIA εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν μέση ετήσια πτώση CAGR των καθαρών εσόδων από τόκους της τάξεως του 4% για φέτος, με αποτέλεσμα περαιτέρω αναβαθμίσεις από το consensus.
Κίνηση προς βιώσιμες αποδόσεις
Μολονότι υπήρξε μια ήπια υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω του κόστους αντιστάθμισης και έκδοσης, καθώς και μιας λιγότερο από το αναμενόμενο εξομάλυνσης των spreads, υπήρξε αξιοσημείωτη θετική δυναμική που είναι πιθανό να συνεχιστεί, όπως επισημαίνει η AXIA. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δηλώσει ότι το guidance για φέτος αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω. Παρά τα συνήθη εποχιακά μοτίβα, οι προοπτικές της πιστωτικής επέκτασης παραμένουν ισχυρές, με προσδοκίες για ένα ισχυρό pipeline που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη άνω του 5% τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η αύξηση αναμένεται να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλοποίηση των καθαρών εσόδων από τόκους καθώς τα επιτόκια υποχωρούν.
Χαμηλώνει το κόστος κινδύνου
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, όπως αποδεικνύεται από τον περιορισμένο και αμελητέο σχηματισμό NPE (μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024). Κατά συνέπεια, το guidance που ανακοινώθηκε από τις διοικήσεις των τραπεζών φαίνεται να είναι αρκετά συντηρητικό. «Δεδομένης της τροχιάς του δείκτη NPE, τα υπό ρύθμιση δάνεια και τους μακροοικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ και τιμές ακινήτων), έχουμε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι το κόστος κινδύνου θα ξεπεράσει τις κατευθυντήριες γραμμές, ιδιαίτερα για την Τράπεζα Πειραιώς», αναφέρει η AXIA.
«Κλειδί» η αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας
Όπως αναφέρει η επενδυτική, οι τέσσερις συστημικές έχουν κλείσει τη διαφορά όσον αφορά τα κεφάλαια CET1 έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τη συσσώρευση κεφαλαίων να συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες, με όλες τις τράπεζες να παρουσιάζουν ισχυρά επίπεδα. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για θετικές αποδόσεις, στη βάση buybacks και αυξημένων δεικτών payouts, αν και αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν σταδιακά, όπως αναφέρει η AXIA. O τρόπος με τον οποίο κάθε τράπεζα θα αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της για την περαιτέρω ανάπτυξή της θα αποτελέσει βασικό παράγοντας διαφοροποίησης των «stories» τους.