Τεχνολογικό black out - Κατέρρευσαν παγκοσμίως πληροφοριακά συστήματα - Προβλήματα σε αεροδρόμια και ΜΜΕ

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικό black out - Κατέρρευσαν παγκοσμίως πληροφοριακά συστήματα - Προβλήματα σε αεροδρόμια και ΜΜΕ
Τεχνολογικό black out προκλήθηκε παγκοσμίως, με τα πληροφοριακά συστήματα σε αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες, χρηματιστήρια και άλλες επιχειρήσεις να βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Χιλιάδες υπολογιστές Windows εμφάνισαν μπλε οθόνη θανάτου (BSOD) έπειτα από ελαττωματικό update της CrowdStrike. Η ανακοίνωση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Τελευταία ενημέρωση 13:15

Τεχνολογικό black out προκλήθηκε παγκοσμίως, με τα πληροφοριακά συστήματα σε αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες, χρηματιστήρια και άλλες επιχειρήσεις να βγαίνουν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με το Verge, χιλιάδες μηχανήματα Windows εμφάνισαν την «μπλε οθόνη θανάτου» (BSOD) κατά την εκκίνηση σήμερα, καθώς μια ελαττωματική ενημέρωση από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Η CrowdStrike χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως για τη διαχείριση της ασφάλειας υπολογιστών και διακομιστών με Windows.

Η ίδια η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ανακοίνωσε πως υπέστη σημαντική διακοπή λειτουργίας, η οποία σχετίζεται με κάποια πρόσφατη ενημέρωση των συστημάτων της, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς. «Η CrowdStrike γνωρίζει αναφορές για σφάλματα σε κεντρικούς υπολογιστές των Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon», ανέφερε η εταιρεία. Ο αισθητήρας Falcon είναι ένα προϊόν που μπλοκάρει τις κυβερνοεπιθέσεις ενώ καταγράφει ύποπτη δραστηριότητα.

Η ανακοίνωση της Crowdstrike

«Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με πελάτες που επηρεάζονται από ένα ελάττωμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση», αναφέρει.

Από την πλευρά της η Microsoft ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο κάποιοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα με πολλές υπηρεσίες της Azure και τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365, καθώς και το Teams.

Ο τεχνολογικός κολοσσός είπε πως προσδιόρισε την αιτία του προβλήματος και η πλειονότητα των υπηρεσιών ανακτήθηκε, αλλά ένα μικρό υποσύνολο υπηρεσιών εξακολουθεί να έχει πρόβλημα

Προβλήματα σε τράπεζες και χρηματιστήρια

Ορισμένα στελέχη της JPMorgan δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στα συστήματα της εταιρείας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg, με την τράπεζα να αναφέρει επίσης σε κάποιους πελάτες της αγοράς ότι δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει ορισμένες συναλλαγές.

Στη Νορβηγία, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει δημοπρασία μέσω email και τηλεφώνου την Παρασκευή λόγω προβλημάτων με το διαδικτυακό της σύστημα.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

Η American Airlines, η Delta και η United, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair καθώς και τρεις ινδικές ανέφεραν προβλήματα. Η Frontier Airlines ανέφερε ότι τα συστήματά της επηρεάστηκαν από τη διακοπή λειτουργίας της Microsoft.

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής. Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος. Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Παράλληλα, οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθόνες δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου».

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

Η Aena διαχειρίστρια εταιρεία των ισπανικών αεροδρομίων σε μήνυμά της στο Χ έκανε λόγο για πιθανές «καθυστερήσεις». Η σκανδιναβική εταιρεία SAS επεσήμανε ότι τεχνικά προβλήματα επηρεάζουν το σύστημα κρατήσεών της, καθιστώντας αδύνατη την κράτηση εισιτηρίου μέσω του διαδικτύου.

Το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα «νωρίς σήμερα το πρωί» που επηρέαζαν «τα συστήματα check-in ορισμένων αεροπορικών εταιρειών, τις αποσκευές και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των eGates».

Η Qantas της Αυστραλίας είπε ότι οι πτήσεις της εξακολουθούν να εκτελούνται με ορισμένες καθυστερήσεις, ενώ η Cathay Pacific είπε ότι οι εγκαταστάσεις self-service check-in στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ δεν λειτουργούσαν.

Προβλήματα και στην Αυστραλία

«Ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη» επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις στην Αυστραλία -- από τράπεζες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών ως μέσα ενημέρωσης-- και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια».

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «μεγάλη τεχνική βλάβη», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Το Sky News δεν μπορεί να κάνει live

Το βρετανικό Sky News δεν μπορούσε να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ δήλωσε ότι η ζωντανή μετάδοση είχε αποκατασταθεί, αλλά «χωρίς πλήρεις δυνατότητες».

Το Sky News και ο μητρικός οργανισμός του CNBC, NBCUniversal, ανήκουν και οι δύο στην Comcast.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χωρίς προβλήματα η λειτουργία του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος

Aegean: Τα παγκόσμια τεχνικά προβλήματα δεν μας έχουν επηρεάσει σημαντικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider