Attica Bank: Στα μέσα Σεπτεμβρίου η συγχώνευση με Παγκρήτια – Άμεσα τα αιτήματα για την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Στα μέσα Σεπτεμβρίου η συγχώνευση με Παγκρήτια – Άμεσα τα αιτήματα για την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ»
Η Attica Bank έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου ΜΕΑ συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ και την υπαγωγή στον «Ηρακλή», των senior ομολογιών στον «Ηρακλή», συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ. Η πρόσβαση στον «Ηρακλή», η ύπαρξη αξιόπιστου ιδιώτη επενδυτή και αξιόπιστης διοίκησης, δημιουργούν θετική συγκυρία για την εξυγίανση των δύο τραπεζών και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. 

Ολοταχώς σε μια νέα εποχή που θα κλείσει το κεφάλαιο του προβληματικού της παρελθόντος, οδεύει η Attica Bank.

Ενώ στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για το σχέδιο της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και της επένδυσης ΤΧΣ και Thrivest στο ενιαίο τραπεζικό σχήμα (σ.σ. χθες ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε και ενημέρωσε αναλυτικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη), και αύριο το σχέδιο θα τεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών ενέκριναν τη συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica και προχωρούν τις διαδικασίες για την ένταξη των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», προκειμένου να υποβάλουν άμεσα μετά την κύρωση της συμφωνίας μετόχων από τη Βουλή, τα σχετικά αιτήματά τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση χθες, η Αttica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι εκκίνησε τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των ειδικότερων προβλέψεων της συμφωνίας και των δεσμεύσεων των μετόχων για την κεφαλαιακή ενίσχυση του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση μεταξύ Αttica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, προς τον σκοπό της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου της νέας Τράπεζας και της κάλυψης των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την υπαγωγή χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ».

Η Attica Bank έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ και την υπαγωγή των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής III», συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη συγχώνευση με την Παγκρήτια, η ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023 και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα υπολογιστεί με σχετική αξία των συγχωνευόμενων εταιριών που επιμερίζεται σε αναλογία 90% για την Αttica Bank και 10% για την Παγκρήτια Τράπεζα. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος στην οποία το ΤΧΣ θα εισφέρει ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ, η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας και το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου Tier 2 της Attica Bank στο Δημόσιο. Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση, καθώς με βάση τη συμφωνία, η Παγκρήτια θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου).

Οι τοποθετήσεις στη Βουλή

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας ανέλυσε τα οφέλη του σχεδίου συγχώνευσης Αttica Bank - Παγκρήτιας και την βέλτιστη επιλογή της συμφωνίας για την είσοδο του ιδιώτη επενδυτή. «Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τη συμμετοχή του ΤΧΣ και του ΕΦΚΑ στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Είναι δε κόστος επένδυσης για το Δημόσιο, αφού σε μια δεκαετία, τα 955 εκατ. ευρώ των παλαιότερων και των σημερινών επενδύσεων του ΤΧΣ στην Attica Bank και στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα, αναμένεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά και να έχουν γίνει από 1,2 έως 1,6 δισ. ευρώ», είπε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Η πρόσβαση στον «Ηρακλή», η ύπαρξη αξιόπιστου ιδιώτη επενδυτή και αξιόπιστης διοίκησης, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, δημιουργούν θετική συγκυρία για την εξυγίανση των δύο τραπεζών και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Όπως είπε, οι διοικήσεις της Attica Bank υπό την Ελένη Βρεττού και της Παγκρήτιας υπό τον Αντώνη Βαρθολομαίο αντιστοίχως, έχουν ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στις δύο τράπεζες, έχοντας ανατρέψει την αρνητική εικόνα γι’ αυτές. Επιπλέον, η Παγκρήτια έχει λειτουργήσει, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, με ενοποιητικό τρόπο για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, έχοντας απορροφήσει την HSBC και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Όσο για τον ιδιώτη επενδυτή, την Thrivest, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά (135 εκατ. ευρώ) κυρίως στην Παγκρήτια αλλά και στην Attica Bank, και έχει δεσμευτεί να επενδύσει άλλα 200 εκατ. ευρώ στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα, πέραν των ποσών που ήδη έχει διαθέσει προκειμένου να εξαγοράσει τις συμμετοχές του πρώην κύριου μετόχου της Παγκρήτιας. Πλέον, η Thrivest είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκαν χθες θετικά για τις πτυχές του σχεδίου δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου και οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί.

Ο Πρόεδρος του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, επεσήμανε ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών, τηρεί τα τρία κύρια προαπαιτούμενα: την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή και την θετική απόδοση για το ελληνικό δημόσιο. «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι τέτοιο, που αφενός παρέχει ικανά κίνητρα για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή και αφετέρου να διασφαλιστεί η διατήρηση ή και η βελτίωση της αξίας των κεφαλαίων που θα έχει επενδύσει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Αττικής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία και πρόδηλα τα θετικά της αποτελέσματα. «Κρίνουμε τη συναλλαγή αυτή ως ορόσημο, τόσο για τον τραπεζικό σύστημα όσο και για το εθνικό οικονομικό γίγνεσθαι. Το ΤΧΣ συμβάλλει στη διαμόρφωση αυτού του νέου τραπεζικού πόλου που θα αποτελέσει προπομπό της περαιτέρω ανάπτυξης, τόσο του τραπεζικού συστήματος, όσο και της εθνικής μας οικονομίας», τόνισε.

Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, περιέγραψε το ιστορικό της τράπεζας, κάνοντας λόγο για «κατάσταση που δεν μπορούσε πλέον να γυρίσει σε κερδοφορία» και χαρακτήρισε τη συμφωνία εξυγίανσης επιβεβλημένη «ώστε να παραδώσουμε μία υγιή τράπεζα και να είμαστε η εναλλακτική λύση, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος, είπε ότι η συμφωνία δημιουργεί μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα για την προσέλκυση επενδυτών και δήλωσε ότι η δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα θα εξυπηρετήσει την αγορά με ευελιξία και αποτελεσματικότητα, διαδραματίζοντας ουσιαστικό και δυναμικό ρόλο.

«Κρίσιμη για την αποφυγή τραγικών συνεπειών για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, προσθέτοντας ότι με τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, δίνεται η δυνατότητα να υλοποιούνται έγκαιρα τα έργα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Την Πέμπτη η ψήφιση του ν/σ του ΥΠΕΘΟ για το deal Attica - Παγκρήτιας

Θετικό για όλους τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς το deal Attica - Παγκρήτιας

Χατζηδάκης για Attica Bank: Η έλλειψη συμφωνίας θα οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider