«Ηρακλής ΙΙΙ»: Υποδέχεται κόκκινα δάνεια 3,68 δισ. ευρώ από Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηρακλής ΙΙΙ»: Υποδέχεται κόκκινα δάνεια 3,68 δισ. ευρώ από Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα
Οι δύο τράπεζες υπέβαλαν την Παρασκευή στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεχωριστά αιτήματα για την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού έχουν μεταβιβαστεί και οι τιτλοποιήσεις Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, αθροιστικά ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Εν αναμονή το χαρτοφυλάκιο Solar.

Ολοταχώς προχωρεί το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας με στόχο τη συγχώνευσή τους περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Οκτώβριο.

Μετά την ψήφιση από την Βουλή του σχεδίου για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλαν την Παρασκευή στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεχωριστά αιτήματα για την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνολικού ύψους 3,68 δισ. ευρώ, με την Attica Bank να μεταβιβάζει στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Οι κρατικές εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλε αίτημα για το χαρτοφυλάκιο «Rhodium», μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της DBRS που είχε γνωστοποιηθεί παράλληλα με τη συμφωνία μετόχων της Attica Bank στις 18 Ιουλίου, υπολόγιζε το κόστος της εξυγίανσης των δύο τραπεζών με την ένταξη των κόκκινων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ» σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στη βάση του υπολογισμού αυτού, η συμφωνία μετόχων προβλέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος έως τα 735 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, πέραν των τιτλοποιήσεων Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, στον «Ηρακλή ΙΙΙ» θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ» τρεις τιτλοποιήσεις συστημικών τραπεζών: η τιτλοποίηση Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ, η τιτλοποίηση Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ και η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Την αυλαία του «Ηρακλή ΙΙΙ» άνοιξε η τιτλοποίηση Sunrise III της Πειραιώς που έλαβε τη σχετική έγκριση στα μέσα Φεβρουαρίου, με την Τράπεζα να μεταβιβάζει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στις Intrum AΒ και Waterwheel Capital Management. Η Πειραιώς διακράτησε το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας καθώς και το σύνολο των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Ακολούθησε στις 20 Φεβρουαρίου, η έγκριση για ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ» και του χαρτοφυλακίου Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, του οποίου το senior note ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ διακράτησε το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior note), καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ το 95% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας διατέθηκε σε επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital, LLC.

Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο Solar που παραμένει στην αναμονή, τον Νοέμβριο του 2023, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία με την Waterwheel Capital για την πώληση του 95% των mezzanine notes και του 95% των junior notes που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ταυτόχρονης τιτλοποίησης. Οι τέσσερις τράπεζες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) καθώς και το 5% των mezzanine και των junior notes.

Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» που έχει διάρκεια ζωής μέχρι τις 31/12/2024, συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στις 25 Ιουνίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει πως εάν δεν επαρκέσει το ανωτέρω ποσό εγγυήσεων προκειμένου να καλύψει όλες τις τιτλοποιήσεις, μη συστημικών και υπόλοιπα συστημικών τραπεζών, η κυβέρνηση θα υποβάλει πρόσθετο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, όπως είπε, δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ «αξίζει τον κόπο προκειμένου να στείλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος».

Σημειώνεται ότι συνολικά, με τις ανακτήσεις που είχαν γίνει από το τέλος του 2021, το ύψος των εγγυημένων δανείων του «Ηρακλή» (Ι και ΙΙ) είχε υποχωρήσει στο τέλος του 2023 κατά 1,77 δισ. ευρώ, από τα 18,56 δισ. στα 16,783 δις. ευρώ. Τη διετία 2022 - 2023, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από το σχέδιο «Ηρακλής» συνολικά 250 εκατ. ευρώ ως προμήθειες από τις εγγυήσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άγνωστο το παρασκήνιο της πτώχευσης - Μικρομεσαίες και ξερό ψωμί - Τα έσοδα των Ολυμπιακών Αγώνων

Από ψηφιακό «σταυροδρόμι» περνά η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών

Διαγνωστικές εξετάσεις: Υπέρμετρες επιβαρύνσεις και αθέμιτες κοστολογήσεις από ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider