Φρέσκα κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το νέο Elbridge Capital Fund I

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρέσκα κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το νέο Elbridge Capital Fund I
«Κρεσέντο» επενδύσεων από την ΕΑΤΕ - Το νέο mezzanine fund, Elbridge Capital Fund I και η διεύρυνση της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Με ταχύτατους ρυθμούς διευρύνεται η διαθέσιμη χρηματοδοτική δεξαμενή για τις μικρομεσαίες αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ένα ακόμα fund που έρχεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο των ενεργών κεφαλαίων στα οποία επενδύει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΤΑΝΕΟ) με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας. Πρόκειται δε, για την δεύτερη σχετική ανακοίνωση που έγινε σε διάστημα μιας εβδομάδας – η πρώτη αφορούσε το νέο Corallia Ventures fund με 22,5 εκατ. ευρώ – γεγονός που φέρνει την ΕΑΤΕ πιο κοντά στον στόχο των 35 συνολικά επενδυτικών κεφαλαίων, που έχει τεθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το νέο mezzanine fund, Elbridge Capital Fund I

Ο λόγος για το Elbridge Capital Fund I, ένα mezzanine fund που συστήνεται στη χώρα με δύναμη πυρός 23,99 εκατ. ευρώ για να προσφέρει ενδιάμεση χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αν και θεωρούνται ικανές για τραπεζική χρηματοδότηση δεν μπορούν να την ολοκληρώσουν. Το νέο fund έχει έδρα την Αθήνα και συν-ιδρυτές τους κκ. Νίκο Ανδριανόπουλο, Σπύρο Καλαποδάκη, Ανδρέα Ματόπουλο, Αγαπητό Μόσχο, Δημήτρη Παπαθεοχάρη και Γιώργο Τσετσέκο.

Βασικός επενδυτής στο Elbridge Capital Fund I είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE), στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου «Debt Funds». Στο fund ωστόσο συμμετέχουν και θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων μια συστημική τράπεζα.

Στόχος του Elbridge Capital Fund Ι είναι η χρηματοδότηση έως δέκα επενδυτικών έργων με κεφάλαια από 1 έως 3,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ενδιάμεσων αναγκών η οποία μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Η ενδιάμεση αυτή χρηματοδότηση (mezzanine finance) θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες των προς επένδυση εταιρειών που σχετίζονται με την οργανική τους ανάπτυξη, συγχωνεύσεις και εξαγορές και ανακεφαλαιοποίηση / αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής, με απώτερο στόχο την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των εταιρειών καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Να σημειωθεί ότι τα mezzanine funds στοχεύουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι τράπεζες, παρέχοντας δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν φτάσει το όριο δανεισμού τους και χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ή αδυνατούν να καλύψουν εξ ολοκλήρου το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής τους. Σε αντίθεση με τα private equity funds δεν αποκτούν μετοχική συμμετοχή στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν, αλλά προσφέρουν δάνεια με την προϋπόθεση της ύπαρξης ενεχύρων. Υπό αυτό το πρίσμα το νέο fund δεν αναμένεται να χρηματοδοτήσει νέες ιδέες προς ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας αλλά να επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις από άλλους κλάδους όπως του τουρισμού και της ενέργειας που ήδη αναπτύσσονται.

«Με χαρά υποδεχόμαστε το 29ο επενδυτικό σχήμα του χαρτοφυλακίου της ΕΑΤΕ, το ‘Elbridge Capital Fund I. Η στοχευμένη επενδυτική του στρατηγική λειτουργεί με συμπληρωματικότητα στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, καλύπτει πραγματικές ανάγκες σε ευρύ φάσμα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συμβάλλει στη στρατηγική στόχευση της ΕΑΤΕ #Επενδύουμε_Για_Την_Ανάπτυξη. Παράλληλα, το προφίλ και η δυναμική της διαχειριστικής ομάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη των εταιρειών που θα επενδύσουν» δήλωσαν από την πλευρά της ΕΑΤΕ ο Πρόεδρος Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επίσημη εκκίνηση του Elbridge Capital Fund I, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών ΜμΕ, παρέχοντας το απαραίτητο κεφάλαιο για την επίτευξη των αναπτυξιακών τους στόχων» επεσήμανε από πλευράς του Elbridge Capital Management ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Ματόπουλος. «Η Elbridge Capital Management ιδρύθηκε από ανθρώπους με κοινό επιχειρηματικό πνεύμα και αξίες όπως η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και ο σεβασμός στις επιχειρήσεις. Οι αρχές μας βασίζονται στη συνέπεια, την εξειδίκευση και τη δημιουργία αξίας μέσω υπεύθυνων πρακτικών. Με μια έμπειρη ομάδα επαγγελματιών επενδύσεων, επιδιώκουμε τη θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία μέσω βέλτιστων πρακτικών και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στα θέματα ESG. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ένα φάρο χρηματοδότησης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τις εταιρείες αυτές για να διασφαλίσουμε την επιτυχία τους και να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Μεγαλώνει η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων

Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω fund αποτελεί το 29ο fund που επενδύει η ΕΑΤΕ και το έβδομο νέο επενδυτικό κεφάλαιο στο οποίο συμμετέχει από αρχής του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΤΕ, κ. Χάρη Λαμπρόπουλου μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχει η ΕΑΤΕ θα ανέλθει σε 35, δηλαδή θα προστεθούν άλλα 6 επενδυτικά κεφάλαια.

Αν οι εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΑΤΕ επιβεβαιωθούν, τότε η εταιρεία θα έχει συνυπογράψει με ιδιώτες επενδυτές τη δημιουργία 13 νέων επενδυτικών κεφαλαίων μέσα σε έναν χρόνο.

Τα κινητοποιούμενα κεφάλαια από τη δημιουργία αυτών των funds θα ανέλθουν σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% θα προέλθει από την ΕΑΤΕ και το υπόλοιπο από ιδιώτες επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυλώνας προσέλκυσης επενδυτών η ΕΑΤΕ - Η Αθήνα μετατράπηκε σε τεχνολογικό Hub

ΕΑΤΕ: Η Mubadala θα επιταχύνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα - Διευρύνονται η συνεργασία συν-επενδύσεων

ΕΣΠΑ: Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που έρχονται από Σεπτέμβριο – Νέα προγράμματα για υφιστάμενες μικρομεσαίες και startups 

gazzetta
gazzetta reader insider insider