ΕΣΠΑ: Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που έρχονται από Σεπτέμβριο – Νέα προγράμματα για υφιστάμενες μικρομεσαίες και startups 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που έρχονται από Σεπτέμβριο – Νέα προγράμματα για υφιστάμενες μικρομεσαίες και startups 
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η προδημοσίευση της νέας δράσης του ΕΣΠΑ που πρόκειται να ξεκινήσει εντός της χρονιάς για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έναν προϋπολογισμό που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. 

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η προδημοσίευση της νέας δράσης του ΕΣΠΑ που πρόκειται να ξεκινήσει εντός της χρονιάς για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έναν προϋπολογισμό που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης θα ενισχύει μεταξύ άλλων και τον εξαγωγικό ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η νέα δράση που δεν βρισκόταν αρχικά στο «κάδρο» θα αξιοποιήσει τα αδιάθετα κονδύλια από τις δράσεις «Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που δεν είχε την αναμενόμενη ζήτηση, λόγω μεταξύ άλλων και του «ανταγωνισμού» που υπήρξε με τα ψηφιακά voucher του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως έχει γράψει τo insider.gr, oι τρεις δράσεις του προγράμματος «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ» ολοκληρώθηκαν με την υποβολή συνολικά 2.837 αιτήσεων χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 250.542.980 ευρώ με Δημόσια Δαπάνη 120.245.843 ευρώ. Το οποίο σημαίνει πως τα αδιάθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό των 300 εκατ. θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς δεν εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις.

To «μικρό» Ερευνώ-Καινοτομώ για τις startups

Ακόμη, το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει το «μικρό» Ερευνώ – Καινοτομώ αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα ενισχύσει με 60-80 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός του «μεγάλου» προγράμματος το οποίο τρέχει αυτό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα που θα είναι αποκλειστικά εστιασμένο σε νεοφυείς επιχειρήσεις θεωρείται επιβεβλημένο καθώς στο «Ερευνώ – Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχουν όροι που κάνουν την συμμετοχή των εν λόγω επιχειρήσεων από δύσκολη έως αδύνατη.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόγραμμα μετά από παράταση που δόθηκε πρόσφατα στις 9 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη Παρέμβαση ΙΙ «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς», η οποία είναι και η μεγαλύτερη του πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» με δημόσια δαπάνη 180 εκατ. ευρώ.

Στόχος της συγκεκριμένος παρέμβασης είναι η προώθηση συνεργασιών/συμπράξεων μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών οργανισμών. Ο μέγιστος συνολικός προϋπολογισμός αίτησης χρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη παρέμβαση είναι 2 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες δράσεις

Με την επιστροφή από τις διακοπές αναμένεται και η ενεργοποίηση του προγράμματος των 100 εκατ. ευρώ για την «Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα» μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί η παραγωγή ταινιών και σειρών από ελληνικές εταιρείες.

Ακόμη αναμένονται δράσεις για την στήριξη των δομών μεταφοράς τεχνολογίας (προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ) και για τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν και δράσεις για διακρατικές συνεργασίες στην έρευνα και καινοτομία.

Εντός του τρίτου τριμήνου αναμένεται η ενεργοποίηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα του Ταμείου Πατεντών (Patent Fund), το οποίο θα υποστηρίζει την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 41,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνταξιούχοι e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ακίνητα: Η εφορία ανοίγει χιλιάδες φακέλους μεταβιβάσεων

Ρεύμα: Επιστροφές 120 εκατ. ευρώ εκκρεμούν για τη βιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider