Ρεύμα: Επιστροφές 120 εκατ. ευρώ εκκρεμούν για τη βιομηχανία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Επιστροφές 120 εκατ. ευρώ εκκρεμούν για τη βιομηχανία
Η πολιτεία έχει καθυστερήσει την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για την 3ετία 2021-2023, σύμφωνα με επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ, ώστε να λάβουν τα ποσά οι επιχειρήσεις (κυρίως στη Μέση Τάση) που δικαιούνται μειωμένη χρέωση. Καθυστέρηση στην κοινοποίηση του νέου σχήματος για έκπτωση στο ΕΤΜΕΑΡ.

Σημαντικά ποσά, ύψους 120 εκατ. ευρώ, οφείλονται σε βιομηχανίες κυρίως στη Μέση Τάση, οι οποίες την 3ετία 2021-2023 κατέβαλαν για το ΕΤΜΕΑΡ τη χρέωση βάσης (17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), αν και δικαιούνται μειωμένη χρέωση με βάση την εγκεκριμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, την οποία κοινοποιεί και στη ΡΑΑΕΥ, η επιστροφή των οφειλών θα «ξεκλειδώσει» με την αναδρομική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τη συγκεκριμένη 3ετία, η οποία ωστόσο έχει καθυστερήσει.

Στην επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει παράλληλα ότι είναι αναγκαίος ο καταλογισμός των πρόσθετων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στις επιχειρήσεις που αντίθετα κατέβαλλαν για το τέλος ΑΠΕ από το 2019 μειωμένες χρεώσεις, παρόλο που δεν το δικαιούντο. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο δρόμος για την καταβολή των χρεώσεων άνοιξε για τη διετία 2019-2020 με την αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων από τον ΔΑΠΕΕΠ στους προμηθευτές, έπειτα από την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων για τα συγκεκριμένα έτη, με το ΥΠΕΝ να αναζητεί φόρμουλα για το πώς θα γίνουν οι εξοφλήσεις.

Καταστρατήγηση της απόφασης της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η καταβολή είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση της εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, θα πρέπει όποια μέτρα ληφθούν να μην περιοριστούν μόνο στην αναδρομική είσπραξη των ποσών για τα έτη 2019 και 2020, αλλά να δρομολογούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την εκκαθάριση για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Εκκαθάριση που θα «ενεργοποιήσει» και τις επιστροφές των 120 εκατ. ευρώ στις επιλέξιμες βιομηχανίες.

Στην επιστολή της, η Ένωση επισημαίνει επίσης πως είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση του ΔΑΠΕΕΠ με προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της εν λόγω διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαράδεκτο η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ να γίνεται ακόμη και σήμερα με κριτήριο την τάση του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής (λανθασμένη τιμή χρέωσης exante), γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία του προβλήματος, ήτοι ότι η τελική ορθή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται μόνο για όσους εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ (expost).

Καθυστέρηση στον νέο μηχανισμό

Παράλληλα, η Ένωση υπογραμμίζει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υποχρέωση της Ελλάδας, ως κράτους μέλους, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες CEEAG (2022/C80/01, να κοινοποιήσει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέο επικαιροποιημένο μηχανισμό κρατικής ενίσχυσης για την παροχή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Η σχετική προθεσμία έληξε στις 31.12.2023, χωρίς να έχει η χώρα μας εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση.

Οι νέες Κατευθυντήριες περιορίζουν την εφαρμογή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ μόνο σε επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους και δεν επιτρέπουν πλέον την επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών (grandfathering), δυνατότητας που παρείχε η προηγούμενη εγκριτική και της οποίας δυστυχώς έγινε μεγάλη κατάχρηση τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΛΑΠΕ να εμφανίζει έλλειμμα.

Ορθή χρέωση στην πηγή

Στην επιστολή τονίζεται πως η υποχρεωτική συμμόρφωση με τις νέες κατευθυντήριες, ότι δηλαδή πλέον μόνο επιλέξιμοι βιομηχανικοί κλάδοι δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, δίνει τη δυνατότητα και πρέπει η νέα ΥΑ να καθορίσει exante τους επιλέξιμους κλάδους, ώστε η χρέωση να γίνεται ορθά από την πηγή.

«Θεωρούμε δεδομένο, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί προτεραιότητα στη διαδικασία κοινοποίησης του ανανεωμένου μηχανισμού προς έγκριση στην Επιτροπή, γεγονός το οποίο, όπως προαναφέραμε θα οδηγήσει στη λύση των σημερινών προβλημάτων, ήτοι της μη σωστής είσπραξης του ΕΤΜΕΑΡ από την πηγή και όχι από την εκκαθάριση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται, χώρες όπως η Γερμανία(SA 103196) και η Ιταλία (SA 109500) έχουν ήδη από το 2023 έγκαιρα (19.12.2023) πάρει τη σχετική έγκριση.

«Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι πρέπει να επισπευστεί η κοινοποίηση της αναθεώρησης του μηχανισμού για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, καθώς αποτελεί μοναδική λύση εξορθολογισμού του υφιστάμενου σχήματος και η οποία ταυτόχρονα θα κατοχυρώσει τη συνέχιση της εφαρμογής μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ στη εγχώρια βιομηχανία», καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider