Ακίνητα: Η εφορία ανοίγει χιλιάδες φακέλους μεταβιβάσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Η εφορία ανοίγει χιλιάδες φακέλους μεταβιβάσεων
Οι φοροελεγκτές τρέχουν να προλάβουν να εκδώσουν «ραβασάκια» στους φορολογούμενους πριν την παραγραφή των υποθέσεων στο τέλος του έτους. Στο μικροσκόπιο 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών και κληρονομιών. Ξενικά η λειτουργία του νέου Κέντρου Φορολογίας Κεφαλαίου στη Θεσσαλονίκη.

Από ελεγκτικό «κόσκινο» περνούν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να ανοίγουν κατά προτεραιότητα 2.500 φακέλους που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Οι υποθέσεις που ελέγχονται επιλέγονται με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της ΔΟΥ.

Στο σκάνερ των ελεγκτών έχουν μπει και 2.500 υποθέσεις για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, εξετάζεται αν για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Οι ελεγκτές έχουν ανεβάσει ταχύτητα για να προλάβουν την παραγραφή χιλιάδων ανοιχτών υποθέσεων ακινήτων, ενώ σήμερα Δευτέρα κάνει πρεμιέρα το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης στο οποίο περνούν όλες οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου των ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας και οτιδήποτε σχετίζεται με τη φορολογία ακινήτων.

Υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο

Από έλεγχο περνούν:

1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.

2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

5. Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Oι ανακοινώσεις για τον 5ο πυλώνα - Oι αποφάσεις για τον Ηρακλή ΙΙΙ - Καυτός Ιούλιος

Κατασκευαστικές: «Θεμέλια» ενίσχυσης παρουσίας σε Ρουμανία, Βουλγαρία – «Κοιτάζουν» δουλειές δισεκατομμυρίων ευρώ 

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τελευταία ευκαιρία για την δήλωση - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider