Big Tech: Σημείο καμπής για τις μετοχές τα επόμενα κρίσιμα εταιρικά αποτελέσματα  

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Big Tech: Σημείο καμπής για τις μετοχές τα επόμενα κρίσιμα εταιρικά αποτελέσματα  
Οι επενδυτές περιμένων διακαώς τα κέρδη και τα έσοδα τεσσάρων κορυφαίων τεχνολογικών για να «ζυγίσουν» τις υψηλές προσδοκίες τους. Πώς θα κινηθεί η Wall Street το επόμενο διάστημα. Οι υψηλές αποτιμήσεις του τεχνολογικού κλάδου. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Στα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας είναι στραμμένα όλα τα φώτα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αμερικανικές big tech, όπως Nvidia και Microsoft, θα καταφέρουν τελικά να καθοδηγήσουν τις αγορές και την υπόλοιπη διάρκεια του έτους ή τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, μετά τις καταιγιστικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα, ο κλάδος τεχνολογίας του S&P 500 διαπραγματεύεται σε επίπεδα περίπου 30 φορές υψηλότερα απο τα προσδοκώμενα κέρδη 12μήνου, δηλ. κοντά σε υψηλό δύο δεκαετιών, επίπεδο που άγγιξαν στις αρχές του μηνός. Ολόκληρη η αγορά έχει αυτή τη στιγμή ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις με το δείκτη S&P 500 να διαπραγματεύεται σε επίπεδα 20,7 υψηλότερα από τα προσδοκώμενα κέρδη συγκριτικά με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15,7, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Datastream.

Τι ζητούν οι επενδυτές

«Oι αγορές σήμερα είναι πολύ ακριβές σε ευρύτερο πλαίσιο», αναφέρει στο Bloomberg ο Φίλιπ Στρέλ, επικεφαλής επενδύσεων της Morningstar Wealth. Και αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μεγάλες απογοητεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές προσδοκίες των αγορών για ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και για υψηλές επιδόσεις των επιχειρήσεων. Οι επενδυτές εμφανίστηκαν φέτος ιδιαίτερα πρόθυμοι να πληρώσουν οιοδήποτε υψηλό τίμημα για τις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης, καθώς ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη πυροδότησε ασυγκράτητο ράλι σε μετοχές όπως η Nvidia, που καταγράφουν από τις αρχές του έτους έως σήμερα κέρδη περίπου 130%.

Επειδή όμως το διακύβευμα είναι μεγάλο, έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικοί και θέλουν οι υψηλές αυτές αποτιμήσεις να δικαιολογούνται από τα εταιρικά αποτελέσματα. Η Nvidia διαπραγματεύεται σε επίπεδα 36 φορές υψηλότερα από τα προσδοκώμενα κέρδη 12μήνου, όπως και η Microsoft, με τις λεγόμενες Magnificent Seven να εξακολουθούν να παρουσιάζουν για φέτος κέρδη 33%, παρότι υποχώρησαν 6% την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατώτερη του αναμενομένου κερδοφορία τόσο της Tesla όσο και της Alphabet την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε τους πρώτους τριγμούς στις προσδοκίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα να ανησυχητικό sell off που ταρακούνησε τη Wall Street και οδήγησε τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq στις χειρότερες ημερήσιες ζημίες από το 2022. Ωστόσο, και οι δύο δείκτες παραμένουν σε άνοδο 14,5% και 15,6% αντίστοιχα φέτος.

Το «κουαρτέτο» της τεχνολογίας

Τώρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο «κουαρτέτο» των big tech που ανακοινώνει Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου: Microsoft, Meta, Apple και Amazon, με την ανησυχία των επενδυτών που έχουν τοποθετήσει σε μεγάλες τεχνολογικές να κορυφώνεται. Εάν οι επιχειρήσεις αυτές δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών ή υπάρξει αναστάτωση από άλλες εξωγενείς πηγές, όπως μία αλλαγή των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Fed τους επόμενους μήνες ή ένας μεγάλος πολιτικός κίνδυνος από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, τότε ενδεχομένως να δούμε επανάληψη του sell off της προηγούμενης Τετάρτης.

Πολλοί επενδυτές θα εστιάσουν στον τεχνολογικό κλάδο και στις Magnificent Seven επειδή έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Τρανταχτό παράδειγμα του τρόπου αντίδρασης της αγοράς αποτελούν τα κέρδη της Alphabet: η μετοχή της εταιρείας βούλιαξε 8% επί τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή οι επενδυτές ανησυχούν τα μέγιστα ότι οι επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να συρρικνώσουν τα περιθώρια κέρδους, παρότι τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι παραπάνω τέσσερις τεχνολογικές, που ανακοινώνουν αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες, έχουν κεφαλαιοποίηση συνολικά περίπου 10 τρισ. δολαρίων, ενώ Apple και Microsoft, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ από πλευράς κεφαλαιοποίησης, αποτιμώνται άνω των 3 τρισ. δολαρίων εκάστη.

«Ο πήχης των προσδοκιών είναι εξαιρετικά υψηλός. Η αγορά θέλει ισχυρά αποτελέσματα και άμεσα οφέλη από τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και όταν οι προσδοκίες αυτές διαψεύσθηκαν οι επενδυτές έσπευσαν να επανατοποθετηθούν», σημειώνει ο Μάθιου Μίσκιν, στρατηγικός αναλυτής της John Hancock Investment Management.

Προβλέψεις αναλυτών

Oρισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι ανησυχίες σε συνδυασμό με τις υψηλές αποτιμήσεις δικαιολογούν και τη στροφή από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης της τεχνολογίας σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, σε μετοχές αξίας και σε άλλους κλάδους που είχαν μείνει εκτός του φετινού πάρτι. Από τις 10 Ιουλίου, ο δείκτης Russell 2000 για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 10%, ενώ ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 3% και ο Nasdaq 100 καταγράφει απώλειες περίπου 8% «κάνοντας φτερά» περίπου 2,6 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του. Αναλυτές της Oxford Economics εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν αυτή τη στροφή. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι τεχνολογικές μετοχές υπερβολικά ακριβές. Για παράδειγμα, η Meta διαπραγματεύεται σε επίπεδα 20,6 φορές πάνω από τα προσδοκώμενα κέρδη 12μήνου, χαμηλότερα από το 10ετή μέσο όρο του 25, ενώ γενικότερα οι περισσότερες αποτιμήσεις παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν έσκασε η φούσκα του dot.com, οπότε η σχέση Ρ/Ε είχε φθάσει το πολλαπλάσιο του 48.

Οι εισηγμένες στον S&P 500 προβλέπεται να παρουσιάσουν αυξημένα κέρδη κατά 12,1% στο δεύτερο τρίμηνο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Με 206 επιχειήσεις να έχουν ήδη ανακοινώσει κέρδη και έσοδα, το 78% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, όπως ακριβώς και στα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα. Επίσης, αναλυτές της UBS Global Wealth Management εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών των εισηγμένων στον S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια δύο ετών και βλέπουν το δείκτη να κλείνει το έτος στις 5.900 μονάδες, που σημαίνει μία αύξηση 8% από τα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, ο ίδιος εφιστά την προσοχή στους επενδυτές ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περιοδικές ρευστοποιήσεις από τις οποίες όμως κάθε φορά η αγορά θα ανακάμπτει. Από την πλευρά της, η Bank of America βλέπει περισσότερους πτωτικούς κινδύνους για το δείκτη S&P 500 το επόμενο διάστημα.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Κρίσιμη είναι η νέα εβδομάδα και από πλευράς νομισματικής πολιτικής, σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις στα ερωτήματα για την περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω αμφιλεγόμενων και αντιφατικών μηνυμάτων για τις κορυφαίες οικονομίες. Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα κλείσει την εβδομάδα. Και παρότι η ΕΚΤ δεν έκανε κίνηση στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, τα σήματα και οι αποφάσεις της Fed θα επηρεάσουν και τις δικές της επόμενες κινήσεις του Σεπτεμβρίου και όχι μόνο.

Με τον πληθωρισμό του κλάδου παροχής υπηρεσιών να παραμένει επίμονα υψηλός, οι Αμερικανοί καταναλωτές αρχίζουν να συγκρατούν τις δαπάνες τους, μία τάση που σύμφωνα με οικονομολόγους θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο. Σύμφωνα με αναλυτές, η Fed ενδεχομένως να δώσει την Τέταρτη σήμα ότι είναι πλέον η κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσουν σύντομα επιτοκιακές μειώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής για τον χρόνο έναρξης των μειώσεων.

Από την άλλη, οι αγορές είναι διχασμένες για το εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει την Πέμπτη στην πρώτη από την πανδημία μείωση των επιτοκίων, από το σημερινό 5,25%. Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο ήμισυ, στο στόχο του 2%, η ανεργία παραμένει υψηλή, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο υπηρεσιών συνεχίζει υψηλός και η οικονομία έχει ανακάμψει από μικρή ύφεση. Η αύξηση 10% του ελάχιστου μισθού τον Απρίλιο και το σχέδιο της κυβέρνησης των Εργατικών για αυξήσεις μισθών υψηλότερες του πληθωρισμού για 5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους συνιστούν ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές.

Όσο για την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, υπάρχει και εδώ έντονη αβεβαιότητα για το εάν θα κάνει και νέα αύξηση των επιτοκίων, καθώς τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες είναι απογοητευτικές. Οι εικασίες ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων ώθησε το γιέν σε υψηλό τριών μηνών, ενώ από τις 11 Ιουλίου το νόμισμα καταγράφει άνοδο 5% έναντι του δολαρίου, με στήριγμα εν μέρει και την φημολογούμενη παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών στην αγορά ξένου συναλλάγματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Google: Επεκτείνει το εργαλείο ανίχνευσης ορίων πυρκαγιών και στην Ελλάδα

Από ψηφιακό «σταυροδρόμι» περνά η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider