Ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, επιτυγχάνοντας ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, υπερβαίνοντας τον πήχη του consensus των αναλυτών και αναβαθμίζοντας εκ νέου βασικά στοιχεία του φετινού guidance.
Απόρροια αυτών, η έλευση ενός νέου «κύματος» re - rating (επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών και των τιμών στόχων) τόσο για την Πειραιώς όσο και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που έπονται των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων.
Η Πειραιώς «έσπασε τα κοντέρ» των αναλυτών καταγράφοντας απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTVB) στο 19,1% στο δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας του αρχικού στόχου της διοίκησης για περίπου 15% φέτος και που οδήγησε σε νέα αναβάθμιση άνω του 16%. Τα κέρδη προ προβλέψεων και φόρων διαμορφώθηκαν στα 523 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 13% τις εκτιμήσεις του consensus, λόγω των ισχυρών εσόδων, με τα καθαρά έσοδα από τόκους (υψηλότερα κατά 4% των εκτιμήσεων) και τις προμήθειες (υψηλότερα κατά 22% των εκτιμήσεων) να διαψεύδουν θετικά τους αναλυτές, φτάνοντας τα 528 εκατ. (έναντι εκτίμησης consensus για 508 εκατ.) και τα 179 εκατ. ευρώ (έναντι εκτίμησης του consensus για 147 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε κινήσεις αντιστάθμισης στη μείωση των επιτοκίων, με hedges δομικού χαρακτήρα (κόστος 22 εκατ. ευρώ στο Q2 - hedges σε NMD - non maturing deposits - καταθέσεις πελατών χωρίς συγκεκριμένη λήξη) και μέσης διάρκειας τριών ετών, γεγονός που θα της επιτρέψουν να θωρακίσει περαιτέρω τα καθαρά έσοδα από τόκους και να ενισχύσει τη βιώσιμη κερδοφορία της.
Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους επωφελήθηκαν από την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και το «μείγμα» καταθέσεων. Το beta καταθέσεων παρέμεινε σταθερό στο 14% (όσο ήταν στο πρώτο τρίμηνο) έναντι του αναθεωρημένου guidance στο 16% για φέτος (από 19 προηγουμένως). Παράλληλα, δεν καταγράφηκε ιδιαίτερη μετατόπιση προς τις προθεσμιακές με την ποσόστωση αυτών στο συνολικό «μείγμα» να παραμένει σταθερό στο 23%. Στη βάση αυτών επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του insider.gr πως οι καταθέσεις και η πιστωτική επέκταση θα αποτελέσουν μοχλούς αναβαθμίσεων. Η Πειραιώς δούλεψε και σε αυτό το τρίμηνο με υψηλό επιτοκιακό περιθώριο (NIM - μέσα assets) που έφτασε στο 2,74% έναντι 2,71% για το πρώτο τρίμηνο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν μια αποκλιμάκωση στο 2,63% περίπου.
Η ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες που διέψευσε εμφατικά τους αναλυτές οφείλεται στο σκέλος των καρτών (32 εκατ. από 13 στο πρώτο τρίμηνο), των χρεώσεων σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων (στα 30 εκατ. από 21 εκατ.), της μεταφοράς κεφαλαίων από πελάτες (32 εκατ. από 26 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο) και του asset management (στα 12 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Πειραιώς Asset Management αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας ήδη το φετινό στόχο της διοίκησης για 10 δισ. ευρώ.
Τα εξυπηρετούμενα δάνεια για το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 4% ή 1,3 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενα από τις ισχυρότερες εκταμιεύσεις (3,2 δισ. ευρώ έναντι 2,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο). Περίπου 1,5 δισ. ευρώ δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες και περίπου 1,7 δισ. ευρώ αφορούν χορηγήσεις προς μεγαλύτερες εταιρείες και ναυτιλιακές. Οι εκταμιεύσεις που σχετίζονται με RRF ανέρχονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο (σωρευτικά περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2023).
Η γραμμή κόστους εναρμονίστηκε με την εικόνα των αναλυτών και διατηρήθηκε σε καλύτερη βάση από το guidance με δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 28% στο δεύτερο τρίμηνο (η διοίκηση στοχεύει σε επίπεδα χαμηλότερα του 33%) με απομειώσεις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Παράλληλα, ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 13,9% κυρίως λόγω της παραγωγής οργανικών κεφαλαίων, με τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 15% σε ετήσια βάση στα 5,42 ευρώ. Να σημειωθεί πως η Πειραιώς προχώρησε σε περαιτέρω αποπληρωμή των γραμμών TLTROs της ΕΚΤ, φτάνοντας σε υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ το οποίο θα μηδενίσει μέχρι τα τέλη του έτους, από 3,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.
Ο δείκτης CET1 θα ξεπεράσει φέτος το 14%, με πρόβλεψη για payout στο 30% περίπου και επίπεδα DTC προς το CET1 στο 65% περίπου. Για το 2025 - 2026 αναμένεται να προσεγγίσει το 14,5% και το 15% αντίστοιχα, με πρόβλεψη για payout στο 50% και περαιτέρω απόσβεση του DTC στο 55% και 45% αντίστοιχα.
Το οργανικό κόστος κινδύνου υποχώρησε στις 46 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του τριμήνου (από 51 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο) και ήταν επίσης χαμηλότερο από το αναμενόμενο, με το guidance να διατηρείται στις 70 μονάδες βάσης περίπου. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 3,3% (επίπεδα κάλυψης στο 59%) και μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης διαδοχικά (στόχος για δείκτη χαμηλότερο του 3,5%).