Σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων της για το 2024, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου (περίπου 56%, κατόπιν της δημόσιας πρότασης που έληξε χθες) στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, προχώρησε η Eurobank, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του α΄ εξαμήνου.
Ερωτώμενος από τους αναλυτές για την Ελληνική Τράπεζα, τον εφεξής σχεδιασμό και τις συνέργειες που θα αναπτυχθούν, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας είπε ότι αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η ανάδειξη νέου μάνατζμεντ από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής. Το νέο μάνατζμεντ θα καθορίσει το business plan της Τράπεζας, το οποίο η Eurobank θα ανακοινώσει μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2024, νωρίς το 2025, δίνοντας επίσης guidance για την τριετία 2025 – 2027. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, στο ορατό μέλλον οι δύο τράπεζες θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστές οντότητες (όπως σημειώθηκε τα οικονομικά στοιχεία της Ελληνικής θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα της Eurobank από το γ΄ τρίμηνο 2024), ενώ απώτερος στόχος παραμένει η συγχώνευση των δύο τραπεζών στην Κύπρο, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τους μετόχους της μειοψηφίας.
Ο κ. Καραβίας είπε ότι τα μοντέλα λειτουργίας Eurobank και Ελληνικής είναι συμπληρωματικά και οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων λόγω υψηλότερου ισολογισμού, αύξηση αμοιβών και προμηθειών (αναφέρθηκε ότι τα νούμερα της Ελληνικής σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλότερα της Eurobank, αλλά και των υπολοίπων κυπριακών τραπεζών αι υπάρχουν ευκαιρίες αύξησης από την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής CPI και την ενίσχυση των εργασιών bancassurance), εξορθολογισμό του κόστους και ευκαιρία για χαμηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίων MREL. Πάντως, ο SRB, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να αποφασίσει για τις εκδόσεις ομολόγων MREL της Ελληνικής Τράπεζας το α΄ εξάμηνο του 2025.
Ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι η Eurobank ίσως εξετάσει εξαγορές στον τομέα του Asset Management στην Ελλάδα ή εκτός και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συνεργασία με τη Eurizon στον τομέα του Asset Management. Ο συγκεκριμένος τομέας γίνεται ολοένα πιο κεντρικός στη στρατηγική της Eurobank, η οποία διαθέτει ένα ακόμα αναγνωρισμένο portfolio στους πελάτες της.
Ο κ. Καραβίας είπε επίσης ότι η Eurobank συνεχίζει τις επενδύσεις για την αναβάθμιση της τεχνολογίας (εγκατάσταση συστήματος Temenos στο Λουξεμβούργο) αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό και αυξάνει την περίμετρο των πελατών της σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αναφερόμενος στην ανοδική αναθεώρηση των στόχων της Eurobank για το 2024, ο κ. Καραβίας είπε ότι ο πήχης για τα καθαρά λειτουργικά κέρδη τίθεται πλέον άνω των 1,6 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. προηγουμένως, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% από 15% και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή σε 2,35 ευρώ από 2,30 προηγουμένως, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 άνω του 17% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 3% από 3,5% προηγουμένως.
Αναφορικά με την επίτευξη του στόχου για την περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE στην περιοχή του 3%, η Διοίκηση της Eurobank είπε πως θα προβεί σε αυξημένες διαγραφές. Σημειώνεται ότι στο β΄ τρίμηνο η Τράπεζα είχε μικρή θετική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εισροές 66 εκατ. ευρώ, με το ποσό των νέων κόκκινων δανείων να διαμορφώνεται σε 125 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του έτους. Από το ποσό αυτό, 85 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα προέρχονται από τις αγορές Βουλγαρίας (δείκτης ΝΡΕ 2,6%, δείκτης κάλυψης επισφαλειών άνω του 100%) και Κύπρου (δείκτης ΝΡΕ 2,4%, δείκτης κάλυψης επισφαλειών 90%).
Ο CEO της Eurobank αναφέρθηκε στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ και στον στόχο του business plan για πιστωτική επέκταση κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2024, ενώ σημείωσε ότι η Τράπεζα βλέπει πλέον ισχυρότερη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.
Αναφορικά με τις καταθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν επίσης, ο κ. Καραβίας είπε ότι το μίγμα τους παραμένει ευνοϊκό για τα επιτοκιακά έσοδα, καθώς το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένει στο 33% του συνόλου των καταθέσεων της Τράπεζας, έναντι αύξησής του στο 40% που προέβλεπε το business plan, και με εκτίμηση ότι στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 35%. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, η επίπτωση των μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιτοκιακά έσοδα της Eurobank έχει υπολογιστεί στα 25 εκατ. ευρώ για κάθε επιπλέον μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδος. Η Eurobank έχει προβλέψει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος (3 αθροιστικά με αυτήν που έγινε ήδη από την ΕΚΤ) και άλλες δύο το 2025.
Σημειώνεται ότι όλες οι εκτιμήσεις/αναθεωρήσεις στόχων που ανακοίνωσε η Eurobank δεν υπολογίζουν καθόλου τα μεγέθη της Ελληνικής Τράπεζας.