Premia Properties: Γιατί ποντάρει στον τουριστικό τομέα – Τα έσοδα και το ανοδικό «ρεύμα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Γιατί ποντάρει στον τουριστικό τομέα – Τα έσοδα και το ανοδικό «ρεύμα»
Η συνεργασία για τα δύο ξενοδοχεία με τα σχεδόν 800 «κλειδιά» σε Ρόδο και Κρήτη και οι βλέψεις της ΑΕΕΑΠ στον τουρισμό. Αναμένει ετησιοποιημένα έσοδα 8,5 εκατ. ευρώ, πιάνει στόχο για χαρτοφυλάκιο 500 εκατ. Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και η σουηδική «σχέση». Ενδιαφέρον για τα υπό πτώχευση οινοποιία Τσάνταλη

Σε ετησιοποιημένα έσοδα περίπου 8,5 εκατ. ευρώ προσβλέπει η Premia Properties από τη δυναμική της είσοδο στον τομέα τουρισμού – ξενοδοχείων, μέσω του deal (συναλλαγή sale-and-lease-back) αξίας 112,5 εκατ. ευρώ που χτες γνωστοποιήθηκε για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «SUNWING HOTELS Hellas SINGLE MEMBER S.A.», ιδιοκτήτριας δύο συγκροτημάτων σε Ρόδο και Κρήτη, συνολικής δυναμικότητας σχεδόν 800 «κλειδιών». Η εν λόγω στρατηγική συνεργασία ενδέχεται να είναι μία από αυτές που σχεδιάζει η ΑΕΕΑΠ, υπό τον Κώστα Μαρκάζο, CEO της εισηγμένης, η οποία φαίνεται να ποντάρει σε νέους τομείς δράσης όπως ο τουρισμός με στόχο να εκμεταλλευθεί το ανοδικό «ρεύμα» στην Ελλάδα. Ετσι κι αλλιώς, ο χώρος της φιλοξενίας απασχολούσε την ΑΕΕΑΠ που «ανοίγεται», μέσω της παραπάνω συνεργασίας, σε δύο δημοφιλή νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη. Με την εν λόγω συναλλαγή η ΑΕΕΑΠ αναμένεται να εμφανίσει ετήσια έσοδα περί τα 35 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ με τα νέα αυτά ακίνητα «πιάνει» τον στόχο για χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Βάζει στο χαρτοφυλάκιό της σχεδόν 800 «κλειδιά»

Η «SUNWING HOTELS Hellas SINGLE MEMBER S.A» έχει στη κατοχή και εκμετάλλευση της το ξενοδοχείο «Sunwing Kallithea Beach», ξενοδοχειακό συγκρότημα 4-αστέρων που βρίσκεται στην Καλλιθέα Ρόδου. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 118.000 τ.μ. και η μεικτή επιφάνεια των κτισμάτων (συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων) είναι 42.700 τ.μ., με συνολική δυναμικότητα 534 κλειδιών. Επιπλέον, κατέχει 100% της θυγατρικής εταιρείας «Helios Palace S.A», η οποία έχει στη κατοχή και εκμετάλλευση της το ξενοδοχείο «Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club», ξενοδοχειακό συγκρότημα 4-αστέρων που βρίσκεται στην Ιεράπετρα, Κρήτης. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 54.000 τ.μ. και η μεικτή επιφάνεια των κτισμάτων (συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων) είναι 25.200 τ.μ., με συνολική δυναμικότητα 262 κλειδιών.

Η Premia προφανώς δεν θα κάνει τον operator. Ο όμιλος NLTG λειτουργεί επιτυχημένα τα δύο ξενοδοχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα (50 χρόνια το Sunwing Kallithera Beach και 40 χρόνια το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club) και θα συνεχίσει να τα λειτουργεί μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης (triple-net) των Ξενοδοχείων, με αρχική διάρκεια 15 ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον δέκα (10) ετών (5 + 5). Σε αυτό το σημείο θα θυμίσουμε ότι ανάμεσα στις προτάσεις των ΑΕΕΑΠ για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είναι και η δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης, μέσω επενδύσεων, στον τουριστικό τομέα, με τις εταιρείες να ζητούν, παραδείγματος χάρη, να μεγαλώσει το ποσοστό που μπορεί συνολικά να περιλαμβάνει ο ξενοδοχειακός κλάδος επί του ενεργητικού – χαρτοφυλακίου (σε άνω του 25%), αλλά και να μπορούν να επεκταθούν στο operating (δεν επιτρέπονταν).

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου θα χρηματοδοτήσει την συναλλαγή, η οποία θα γίνει με μείγμα 65% δανειακών και 35% ίδιων κεφαλαίων. Η συναλλαγή εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Ο σουηδικός «δεσμός»

Να σημειωθεί ότι η ΑΕΕΑΠ αποκτά από την «NLTG HH Greece SINGLE MEMBER S.A» το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «SUNWING HOTELS Hellas SINGLE MEMBER S.A». Ο πωλητής NLTG HH GREECE SINGLE MEMBER S.A., είναι θυγατρική εταιρεία της Nordic Leisure Travel Group, ενός ταξιδιωτικού πράκτορα με έδρα την Στοκχόλμη της Σουηδίας, η οποία ανήκει σε μια ομάδα επενδυτών με έδρα την Σκανδιναβία. Συγκεκριμένα, η Strawberry Group κατέχει το 39,7% του μετοχικού κεφαλαίου, η Altor Funds κατέχει το 39,7%, η TDR Capital το 19,9% και το επενδυτικό κοινό μαζί με το management της NLTG το 0,7% μέσω της NLTG MIPCo. Αυτό αναφέρεται καθώς ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της STERNER STENHUS και Πρόεδρος – μεγαλομέτοχος της PREMIA, έχει στενούς δεσμούς με την Σουηδία (Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας).

Το ενδιαφέρον για τον τουρισμό

Ο Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA δήλωσε σχετικά: «Αυτή η συναλλαγή αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της PREMIA στον αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό κλάδο. Με την ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης θα αυξήσουμε σημαντικά τόσο το μέγεθος του χαρτοφυλακίου όσο και τα έσοδα της εταιρείας».

Πάντως, να αναφέρουμε ότι και άλλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ή ΑΕΕΑΠ έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον τουριστικό κλάδο, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις ή εξετάζουν ανάλογες δράσεις, όπως, για παράδειγμα, η Prodea με τον μεγάλο τουριστικό βραχίονα Mediterranean Hospitality Venture (MHV, με πρόσφατη αξία 660 εκατ.), η Trastor (σχετική θυγατρική στην Κύπρο), η Noval (π.χ. στο νέο συγκρότημα στην Πειραιάς, το Wyndham κ.α.), η BriQ Properties (με δικά της ξενοδοχεία σε Σκιάθο, Πάρο κ.α.), η Dimand, η Orilina, η Μπλε Κέδρος, προφανώς η Lamda με τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό και τις συνεργασίες της (με ΤΕΜΕΣ, BrookLane κ.α.) όπως και άλλες εταιρείες (Reds κ.λπ.).

Η Οινοποιία Τσάνταλη και το χαρτοφυλάκιο

Να προσθέσουμε επίσης ότι η Premia, έχοντας ως «βάση» και το σχήμα Μπουτάρης – Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (μέλος του ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries), φέρεται να εξετάζει και την περίπτωση της Οινοποιίας Τσάνταλη, που βαδίζει στον δρόμο της πτώχευσης, και να δείχνει ενεργό ενδιαφέρον.

Χτες, η ΑΕΕΑΠ δημοσιοποίησε και την Κατάσταση επενδύσεων 6μήνου 2024. Βάσει αυτής, στις 30.06.2024 το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του ομίλου Premia Properties περιλαμβάνει 55 ακίνητα συνολικής επιφάνειας περ. 390 χιλ. τ.μ. και η συνολική εύλογη αξία του ανέρχεται σε 335,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποβολή προσφορών στις 15 Οκτωβρίου για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες στη Θράκη 

Alpha Real Estate Services: «Κλείνει» το «Skyline» με ακίνητα 400 εκατ., τι «παίζει» με το ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider