Μπέιλι (BoE): Μην περιμένετε ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν στο 0%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπέιλι (BoE): Μην περιμένετε ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν στο 0%
Άντριου Μπέιλι / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η BoE μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Είχαν διατηρηθεί σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%, από τον Αύγουστο του 2023.

βρετανικά επιτόκια θα σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ΒοΕ, Άντριου Μπέιλι, μετά την πρώτη περικοπή στο κόστος δανεισμού μετά από 4 χρόνια. Η BoE μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Είχαν διατηρηθεί σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%, από τον Αύγουστο του 2023.

«Μην περιμένετε ότι θα επιστρέψουμε στο μηδέν γιατί το μηδέν ήταν προϊόν τεράστιων παγκόσμιων σοκ», επεσήμανε ο κ. Μπέιλι την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, αναφερόμενος στην διεθνή οικονομική κρίση και την ταραχή της πανδημίας. «Θα είμαστε χαμηλότερα από ό,τι είμαστε σήμερα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν θα επιστρέψουμε στο μηδέν» πρόσθεσε.

«Δεν δίνω καμία πρόβλεψη για την πορεία των επιτοκίων - λέω ότι θα πηγαίνουμε από συνάντηση σε συνάντηση, όπως κάνουμε πάντα», επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. «Είμαστε αρκετά σίγουροι τώρα που πιστεύουμε ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο τον βαθμό περιορισμού και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προσεκτικά την κρίση» συμπλήρωσε.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί αρκετά ώστε καταφέραμε να μειώσουμε τα επιτόκια σήμερα. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να προσέξουμε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή υπερβολικά» εκτίμησε επίσης. Στα πρακτικά της συνεδρίαση, δεν υπήρχε συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με το πού μπορεί να φτάσουν τα επιτόκια, ούτε για την ταχύτητα των μειώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider