Στο ΤΕΕ «τα κλειδιά» για τα 13 «στρατηγεία» Πολιτικής Προστασίας – Αγορά ακινήτων 127 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο ΤΕΕ «τα κλειδιά» για τα 13 «στρατηγεία» Πολιτικής Προστασίας – Αγορά ακινήτων 127 εκατ. ευρώ
Με νέο μοντέλο η λειτουργία των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας. Το υπουργείο Κλιματικής αλλαγής αναθέτει στο ΤΕΕ τη δράση. Έρχεται διαγωνισμός για την αναζήτηση κατάλληλων ακινήτων που θα παραδοθούν έτοιμα προς χρήση. Από το πρόσφατο «ναυάγιο» στη «λύση» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η εμπειρία, τεχνογνωσία και αρτιότητα που διακρίνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), υπό τον Γ. Στασινό, φαίνεται να αποτελούν και την «εγγύηση» που αναζητάει το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας για τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, μέσω αγοράς κατάλληλων ακινήτων – κτηρίων που θα παραδοθούν… «με το κλειδί στο χέρι». Προ ημερών μόλις, το insider.gr είχε αποκαλύψει τη ματαίωση του διαγωνισμού για την κατασκευή 13 κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), μέσω ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 131,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επί της ουσίας, ο φορέας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤ.ΥΠ.) που είχε αναλάβει το έργο για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, έλυσε τη συμφωνία – μνημόνιο με τον κύριο του έργου, καθώς υπήρχαν πολεοδομικά – ιδιοκτησιακά προβλήματα. Δηλαδή, «δεν παραδόθηκαν από τον Κύριο του Έργου (Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) οικόπεδα κατάλληλα Ιδιοκτησιακά και Πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας».

Πλέον, δράση αναλαμβάνει το ΤΕΕ που καλείται να δώσει λύση, καθώς η σύσταση των 13 Επιχειρησιακών Κέντρων κρίνεται απαραίτητη καθώς αφορά στην όλο και πιο επιτακτική ανάγκη διαχείρισης κρίσεων και στη νευραλγικής σημασίας ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Όπως αναφέραμε, το αρμόδιο υπουργείο ανέθεσε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε) καθήκοντα υλοποίησης και διαχείρισης της δράσης μέσω της «αγοράς δεκατριών (13) κτιρίων για τη στέγαση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 127.194.224 ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Το ΤΕΕ θα αναλάβει, μέσω σχετικού διαγωνισμού που θα βγει το προσεχές διάστημα, και με χρηματοδοτικό μοντέλο που και αυτό θα γίνει γνωστό προσεχώς, την εξεύρεση κτηρίων κατάλληλων να στεγάσουν τα 13 Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (ένα σε κάθε Περιφέρεια), δίνοντας τη λύση «με το κλειδί στο χέρι». Δηλαδή, θα πρόκειται για ακίνητα που θα παραδοθούν έτοιμα προς χρήση, με όλο τον αναγκαίο τεχνικό, μηχανολογικό, τηλεπικοινωνιακό κ.α. εξοπλισμό.

Το παλιό μοντέλο

Θυμίζουμε ότι στην παλιά του έκδοση είχαμε τον «διπλό» διαγωνισμό για τα έργα: «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ- Περιοχή Α (7 ΠΕΚΕΠΠ)» αλλά και «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ- Περιοχή Β (6 ΠΕΚΕΠΠ)».
Αυτά τα 13 κτίρια προορίζονταν να καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονταν 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά τα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονταν 6 κτήρια, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Το έργο διεκδικούσαν οι ισχυροί του χώροι, δηλαδή τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT. Πλην όμως, τα ιδιοκτησιακά προβλήματα οδήγησαν σε ματαίωση διαδικασιών.

Αντικείμενο των περιφερειακών κέντρων είναι ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η εποπτεία, η οργάνωση και η υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής αρμοδιότητάς τους. Επίσης, η συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider