Δυσοίωνη πρόβλεψη από UBS για Ιαπωνία ελέω sell off: Τι ρόλο παίζουν Fed, BoJ και γεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσοίωνη πρόβλεψη από UBS για Ιαπωνία ελέω sell off: Τι ρόλο παίζουν Fed, BoJ και γεν
Σαν να πιάνεις «μαχαίρι που πέφτει» χαρακτήρισε την είσοδο στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή ο Kelvin Tay, περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.

Σαν να πιάνεις «μαχαίρι που πέφτει» χαρακτήρισε την είσοδο στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή ο Κέλβιν Τέι, περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων στην UBS στον απόηχο της «κατάρρευσης» των ιαπωνικών δεικτών Nikkei 225 και Topix που απώλεσαν άνω του 12%, εισερχόμενοι επίσημα σε bear market.

Ο Nikkei 225 κατακρημνίστηκε 12,40% στις 31.458 μονάδες στη χειρότερη ημέρα του από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987 και την Black Monday, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του. Ο Nikkei διέγραψε επίσης όλα τα κέρδη του μέχρι στιγμής φέτος, κινούμενος σε θέση απώλειας για το τρέχον έτος. Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατρακύλησε 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο μόνος λόγος που η ιαπωνική αγορά είναι τόσο ανεβασμένη τα τελευταία δύο χρόνια είναι επειδή το ιαπωνικό γεν ήταν πολύ, πολύ αδύναμο. Το γεν, το οποίο διολίσθησε σε χαμηλό 38 ετών, στο 161,99 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο, ανέτρεψε την πορεία του μετά και από την συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) που αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε «περίπου 0,25%» από το προηγούμενο εύρος 0% έως 0,1% και περιέγραψε το σχέδιό της να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο διοικητής της BοJ Καζούο Ουέντα δήλωσε ότι το επιτόκιο του 0,5% - επίπεδα που η Ιαπωνία έχει να δει από το 2008 - δεν αποτελεί εμπόδιο και τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάνε ακόμη υψηλότερα. Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, σε υψηλό 7 μηνών ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν.

Το βαρόμετρο του γεν

Ένα παράγοντας για τον οποίο το γεν έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιαπωνική αγορά είναι αυτό που είναι γνωστό ως το φαινόμενο του "yen carry trade". Όταν το γεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια της BοJ ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γεν και επένδυαν τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση.

Λαμβάνοντας ως οδηγό τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, ένας επενδυτής θα μπορούσε να δανειστεί γεν με επιτόκιο 0% νωρίτερα μέσα στο έτος και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τόκο 5,25%. Τώρα, με την Fed να δίνει σήμα για μειώσεις επιτοκίων και την BoJ να αυξάνει το κόστος δανεισμού, η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών θα μειωθεί, καθιστώντας το "carry trade" λιγότερο ελκυστικό, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του γεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε bear market το Τόκιο: Εφιάλτης της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 για Nikkei - Καταβαράθρωση 12,4%

Γκρεμίζεται το Χρηματιστήριο - Βίαιο ξεπούλημα σε τράπεζες με βουτιά 8%

Τράπεζες: Έσοδα από τόκους 4,188 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο – Γιατί είναι ανθεκτικά στη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ  

gazzetta
gazzetta reader insider insider